Baby 4 maanden

Ontwikkeling van 4 tot 5 maanden oud


Ontwikkeling baby 5e maand
Wanneer hij of zij plat op de buik ligt, rekt hij zich uit en “speelt vliegtuigje”: met armen en benen omhoog en alleen steunend op het buikje.

Je baby zal proberen om liggend op zijn rug op zijn zij en op zijn buik te rollen. Ook al denk je dat je baby nog niet zover is, laat hem niet alleen op de commode liggen. Voor je het weet is hij er af gerold!

Je baby probeert nu alles te pakken waar hij bij kan, en wordt zelfs ongeduldig als het niet lukt. Hang en leg een paar gekleurde dingen in de box waar hij het gebruik van zijn handjes en vingertjes mee kan oefenen. Je baby zal als het goed is beide handjes ongeveer evenveel gebruiken. Dit wijst op een goede ontwikkeling van beide hersenhelften. Hij steekt zijn armpjes uit als hij opgepakt wil worden, steekt zijn handjes uit naar borst of fles als hij honger heeft, en duwt deze weer weg als hij klaar is met drinken.

Je kind maakt steeds meer en verschillende geluiden nu. Van gemurmel en gekir tot hardop lachen als je hem kietelt. Hij herkent bekende stemmen heel goed. Hij kan verschil horen in de manier van spreken: snapt het verschil tussen een goedkeurende, een tedere en een verbiedende stem. Van een verbiedende stem kan hij schrikken en gaan huilen.

Welke woorden je gebruikt zal hem nu nog niet veel uitmaken. Hij luistert vooral naar de toon. Het is voor beide partijen nu leuk om samen te gaan praten: jij zegt op lieve toon iets tegen je kind (maakt niet uit wat!) en hij zal reageren met een lachje of een geluidje terug.

‘s Nachts slaapt je kind nu gemiddeld 8 tot 10 uur en overdag gemiddeld 4 tot 5 uur, verdeeld over 2 of 3 dutjes. Probeer je kind duidelijk te maken dat het vooral ‘s nachts moet slapen en begin met het bedritueel. Doe hem ‘s avonds in bad, zing of speel een liedje en stop hem in bed. Doe de gordijnen dicht zodat het wat donkerder wordt in de kamer. Je baby zal donker met nacht en slapen gaan associëren. Overdag mag het gewoon licht blijven in zijn kamertje.

Lees ook: hoe voorkom je een afgeplat hoofdje door een voorkeurshouding

Motoriek

  • Je kindje kan op zijn rug het hoofd een stuk optillen.
  • Wanneer je kindje op zijn rug ligt en je aan zijn handen trekt, komen het hoofd en de schouders mee omhoog.
  • Je baby kan zijn beentjes omhoog strekken of heffen.
  • Je kindje kan vanaf de buik naar de rug omrollen.
  • Als hij op zijn buik ligt, kan je kindje al een beetje steunen op de handpalmen.
  • Met wat steun kan je kindje goed blijven zitten.
  • Je baby kijkt naar de voorwerpen die hij vastpakt en kan ook met twee handen iets vastpakken.
  • Ook kan je kindje nu voorwerpen doelbewust weer loslaten.

Bekijk baby 5 maanden oud of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.