Baby 5 maanden

Ontwikkeling van 5 tot 6 maanden oud


Baby steunt op armpjes
Vanaf nu kan je baby zich op zijn handen steunen. Hij kan zijn hoofdje omhoog en achterover gooien als hij op de buik ligt. Het liefst wil hij nu ook rechtop zitten. Alleen zitten gaat nog niet, maar op schoot bij pappa of mamma des te beter. Ondersteun hem met twee handen. Als je baby op zijn rug ligt kan hij zichzelf door aan jouw handen te trekken al een beetje tot zit komen. Niet zelf trekken als je baby niet meehelpt.

Hij zal proberen zich naar een speeltje toe te bewegen dat een heel klein beetje verderop ligt door met armpjes en beentje te spartelen of om te rollen.

Leuke spelletjes zijn nu “klap eens in je handjes” of andere liedjes. Een activity center in de box waar hij zelf mee kan spelen is ook leuk. Of laat hem eens in de spiegel naar zichzelf kijken. Hij snapt nog niet dat die andere baby en hij eigenlijk dezelfde zijn!

Het kan voorkomen dat je kind eenkennig begint te worden: het kan opeens gaan huilen als een vreemde naar hem kijkt en in mamma’s of pappa’s vertrouwde armen willen wegkruipen. Soms is hij zelfs bang van bekenden zoals opa of oma. Niet alle kinderen hebben last van eenkennigheid.

Je baby zal inmiddels een min of meer vast schema hebben voor zijn slaapjes. Hij slaapt de hele nacht door en doet overdag nog 2 keer een dutje, ‘s ochtends en ‘s middags. Als hij ‘s nachts wakker wordt is een vertrouwde knuffel of doek vaak een uitstekend middel om hem weer in slaap te helpen. Ga als het nodig is zelf naar hem toe, maar probeer de bezoekjes te beperken en het zo kort mogelijk te houden.

Motoriek

  • Wanneer je je baby vanuit lig naar zit omhoog trekt, beweegt hij zelfstandig het hoofd mee.
  • Je baby kan zich op handen uitstrekken als hij op zijn buik ligt. Wanneer hij in deze positie iets wil pakken, trekt hij een been al bij. Dit is het voorstadium van kruipen.
  • Je kindje kan eventjes zelfstandig zitten.
  • Met steun onder zijn armen kan je baby eventjes blijven staan, zijn voeten dragen dan het grootste gedeelte van zijn gewicht.
  • Je baby kan voorwerpen van de ene in de andere hand overpakken.
  • Je kindje krijgt meer controle over zijn duim. Nu worden voorwerpen met de vingers en de duim vastgepakt.

Bekijk baby 6 maanden oud of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.