Vieze of ontstoken oogjes bij baby

Heeft je kleine baby veel “prut” in de hoeken van het oogje? Krijgt hij misschien zelfs de oogleden niet goed meer van elkaar na het slapen? Dit ziet er niet fijn uit en voelt ook niet prettig, maar een “prutoog” of “snotoog” is een redelijk onschuldige kwaal die veel voorkomt bij pasgeboren.

Vieze prutoogjes veel voorkomende kwaal bij pasgeborenen

Direct na de geboorte of kort daarna kampen veel baby’s met deze kwaal. Er zit dan opgedroogd vuil in de ogen en de oogjes kunnen tranen. In de ogen zit gele of geelgroenige, wat korrelige viezigheid. Soms blijven de oogleden na het slapen aan elkaar vastplakken omdat de viezigheid op beide oogleden aan elkaar klontert.

Tranen en traanbuis

Normaal gesproken worden de tranen aangemaakt door de traanklier onder het bovenste ooglid. Ze zorgen dat het oog niet uitdroogt en spoelen het oog schoon. Daarna worden ze afgevoerd via de traankanaaltjes naar de traanzak en vandaar naar het traanbuisje dat zich in de ooghoek naast de neus bevindt.

Oorzaak van prutoog bij pasgeborenen

Bij pasgeboren baby’s is die traanbuis vaak nog niet helemaal ontwikkeld. Hij is nog erg nauw maar kan ook nog afgesloten zijn met een dun vlies. De tranen kunnen dan nog niet netjes worden afgevoerd en hopen zich op. Er ontstaat een ophoping van vieze afscheiding in het oog, bestaande uit tranen en vuil, dat zich uiteindelijk toch een weg naar buiten moet banen. Het oog gaat tranen, en er vormt zich een vieze prut in de ooghoeken (vandaar: prutoog of pusoog).

Soms ook is de traanbuis wel helemaal goed maar gaat het om een gewone verkoudheid waarbij het neusslijmvlies is opgezwollen. Dit opgezwollen slijmvlies zorgt dan voor een tijdelijke verstopping van de traanbuisjes, die nog heel erg smal zijn bij een kleine baby. Als verkoudheid de oorzaak is het probleem  binnen een paar dagen weer over.

Bij een baby jonger dan 10 dagen kan een oogontsteking door een seksueel overdraagbare aandoening (soa) komen.

Wat kun je er aan doen?

Maak het vieze oogje schoon met uitgekookt en afgekoeld water en een schoon gaasje of watje dat niet pluist. Veeg voorzichtig van de buitenkant van het oog richting het neusje. Let op dat je gaasje schoon is, zodat je niet de viezigheid juist in het oogje terug smeert.

Je kunt heel voorzichtig met je pink naast de binnenste ooghoek richting het neusje masseren om te proberen de opening van de traanbuisjes te stimuleren.

Wanneer naar de huisarts

Als het vuil niet goed met de tranen mee uit het oog kan spoelen kan er sneller een oogontsteking ontstaan. Wanneer moet je er mee naar de huisarts?

  • Als het kindje er heel veel last van heeft (knipperen, wrijven, last van het licht)
  • Als het oog rood ziet of roodomrand is
  • Neem bij een baby jonger dan 10 dagen met 1 of 2 rode ogen direct contact op met de huisarts.
  • Als je twijfelt

Als de huisarts het nodig vindt kan er antibiotica (zalf of druppels) worden voorgeschreven. Meestal gaat een gewone oogontsteking vanzelf binnen een week of 2 week over. Bij een ernstigere oogontsteking bijvoorbeeld door een SOA kan het oog beschadigd raken. Dit is aan de huisarts om te beoordelen.

Maatregelen als prutogen niet vanzelf over gaan

Omdat deze kwaal veel voorkomt bij kleine baby’s en de verwachting is dat de traanbuis op een bepaald moment genoeg gegroeid is en vanzelf open zal gaan, wordt er meestal gewacht tot de baby één jaar is met verder onderzoek. Mochten er dan nog steeds veel klachten zijn, dan kun je naar de KNO arts worden doorgestuurd die dan de traanbuis kan doorprikken.

Bronnen: thuisarts.nl en twinklestar.nl

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.