Zicht van je baby: wat kan hij wanneer zien?

Over de ontwikkeling van het gezichstvermogen

Ontwikkeling van het zicht per maand

Heb je je altijd al afgevraagd wat een baby wel of niet kan zien? Het zal je verbazen hoe snel het zicht van een pasgeborene zich ontwikkelt in het eerste levensjaar. Bij de geboorte ziet een baby nog erg weinig. Hij ziet de wereld om zich heen, maar het gezichtsvermogen is lang nog niet op het niveau van dat van een volwassene. Geleidelijk aan begint een baby kleuren, vormen en beweging te onderscheiden.

Ontwikkeling ogen in de baarmoeder

Na een week of 28 zwangerschap zijn de ogen van het kindje weer open , de baby’s pupillen gaan betere werken en het kan nu licht en donker onderscheiden.

Gezichtsvermogen pasgeborene

Direct na de geboorte ziet je baby nog niet veel. Geen details, geen kleuren, niet ver weg. Je baby kijkt vaak ook nog lekker scheel omdat hij beide ogen nog niet goed kan coördineren. Wel ziet hij contrasten en kijkt hij naar jouw gezicht (het contrast van bijvoorbeeld je haargrens met je huid is interessant!) als je hem voedt of knuffelt. Hij herkent je echter ook vooral aan het geluid van je stem en je geur.

Het zicht van je baby na 1 maand

De baby begint meer contouren te zien. Ook leert hij een heel klein beetje kleuren onderscheiden.

Na 2 maanden ziet baby steeds meer details

De baby ziet steeds meer details. Je baby zal vertrouwde gezichten van dichtbij herkennen en er naar gaan lachen. Hij zal meer naar je ogen kijken dan naar je haargrens. Heel veel verder dan zijn eigen handjes ziet hij nog niet scherp.

Zicht baby 3 maanden: kleur!

De baby kan nu zijn ogen beter coördineren en met beide ogen kunnen focussen op een punt. Ook begint hij nu goed kleuren te zien. Vooral rood en groen. De kleuren blauw en geel volgen later. Bedenk bij de aanschaf van babyspeelgoed: baby’s houden van contrasterende en felle kleuren, gewoon omdat ze die het beste kunnen onderscheiden.

Diepte zien na 4 maanden

De baby leert diepte zien, driedimensionele beelden maken van de input van beide ogen. Als je kind gaat grijpen naar voorwerpen betekent dat hij al een goed idee van diepte heeft.

Ontwikkeling zicht 5 tot 6 maanden

Het kind kan nu al goed diepte zien, en de meeste kleuren ziet hij helder. Ook bewegende beelden zijn beter te volgen.

Ontwikkeling gezichtsvermogen na het eerste halfjaar

Het gezichtsvermogen is na 6 maanden al flink verbeterd ten opzichte van dat van een pasgeborene, maar zal nog even doorontwikkelen. Kinderen kunnen na ongeveer 7 of 8 maanden mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Met 11 maanden oud is het al bijna net zo goed als dat van volwassenen. Al is je eenjarige nog niet in staat bijvoorbeeld de snelheid van een bal of een auto juist in te schatten. Dat duurt nog jaren.

Vermoed je dat er iets mis is met het zicht van je baby? Na 6 maanden is je kind oud genoeg om zijn gezichtsvermogen te laten testen. Vraag er naar op het consultatiebureau.

Bekijk het zelf: wat ziet je baby?

Vision Direct geeft ouders de unieke kans om zelf een indruk te krijgen van wat een baby ziet, en hoe dit zicht evolueert tijdens het eerste levensjaar. Deze tool geeft daarbij ook tips om de visuele ontwikkeling te stimuleren. Klik op onderstaand filmpje (of als dat niet werkt deze link:)

Tool: zicht van je baby per maand

Klik hier of op het plaatje hieronder om de tool te starten. Vul de leeftijd van je baby in en zie direct hoe scherp hij of zij ziet, welke kleuren en welke details. Inclusief tips voor ouders!


Wat ziet mijn baby?

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.