Baby 0 tot 1 maand

Pasgeboren! 0 maanden, een paar dagen of weken oud

Ontwikkeling van 0 tot 1 maand oud


Ontwikkeling baby eerste maandDe eerste maand, je kindje is nét geboren en je zit misschien nog middenin de kraamperiode met veel bezoek, hielprik en gehoortesten, wennen aan (borst)voeding en alles wat daar nog bij komt kijken.

Je baby slaapt nog het grootste deel van de dag. De schedel is nog niet goed gesloten. De fontanel is een zacht plekje in het midden van het schedeltje waar de schedelplaten nog niet aansluiten. Deze opening zal zich de komende maanden langzaam gaan sluiten.

Ook de nekspieren zijn nog niet sterk genoeg om het hoofdje omhoog te houden. Draag je baby voorzichtig. Ondersteun het hoofdje van je kleine baby altijd goed. Doe vooral ook geen wilde spelletjes met je baby, daar is hij nog niet sterk genoeg voor. Heel langzaam aan worden de spieren van je baby sterker. Misschien kan hij aan het einde van de eerste maand zijn hoofdje al heel even optillen als hij op zijn buik ligt.

Lees ook hoe is de kraamperiode voor jou als moeder?

De meeste baby´s kijken nog vaak lekker scheel. Het duurt nog wel even voor je baby zijn oogspieren onder controle heeft. Hij kan dan ook nog niet goed scherp zien, maar al wel naar je gezicht kijken op 20 centimeter afstand: precies de afstand van zijn tot jouw gezicht als je hem voedt! Bekijk zelf wat hij op welke leeftijd kan zien op wat ziet je baby?

Een baby herkent zijn moeder in ieder geval aan haar stem en aan haar geur. Hij reageert op geluiden, geurtjes en aanrakingen. Veel knuffelen en dicht bij je in de buurt houden dus! En, ook al zal hij nog niet begrijpen wat er tegen hem gezegd wordt, hij is al in staat om onderscheid te maken tussen woorden in zijn eigen moedertaal en in vreemde talen.

Je baby kan de eerste twee maanden van zijn leven zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Let dus op dat hij het niet te warm of te koud krijgt. Kleed hem goed aan, warm eventueel het bedje voordat je de baby erin legt op met een warme kruik, of trek juist een laagje kleertjes uit als het ‘s zomers erg warm is.

Motoriek 0-1 maand

  • De benen en armen zijn gebogen als je baby op zijn buik of rug ligt.
  • Je baby heeft gebalde vuistjes.
  • Grijpreflex: wanneer je de handpalm aanraakt klemt je baby de hand dicht en kan niet loslaten.
  • Wanneer je baby op de rug ligt is het hoofd opzij gedraaid. Als het goed is niet steeds gaat dat niet steeds naar dezelfde kant, voorkom een afgeplat hoofdje door een voorkeurshouding.
  • Je baby kan zijn gewrichten nog niet afzonderlijk bewegen, dus maakt voornamelijk symmetrische reflexbewegingen met zijn armen.
  • Je baby draait wanneer hij op zijn buik ligt het hoofd in een reflex opzij.
  • In een reflex kan je kindje eventjes het hoofd optillen.
  • Rond vier weken kan je baby, wanneer je hem in een zittende houding vasthoudt, eventjes zijn hoofd zelf overeind houden.

Bekijk baby 1 maand oud of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.