Rijstebloem, je ziet het wellicht wel eens voorbij komen. Rijstebloem is een soort bloem van gemalen rijstkorrels en het wordt gebruikt voor het bijvoeden van je baby. Maar waarom gebruik je rijstebloem en wanneer start je hiermee? Antwoorden op deze vragen en meer vind je in dit artikel. Lees je mee?
Wat is rijstebloem?
Rijstebloem is een licht verteerbare variant van bloem: dit maakt het zeer geschikt voor jonge kinderen. Zo zit in rijstebloem maar 2,4 gram vezels per 100 gram, in vergelijking met havermout waar 9 gram vezels per 100 gram inzit. Rijstebloem wordt gebruikt voor het maken van pap, dit kan je geven met een lepeltje of uit de fles.
Wanneer en hoe start je met rijstebloem?
Hoewel rijstebloem licht verteerbaar is, is het algemene advies om hier niet mee te starten voor de leeftijd van 4 maanden. Voor die tijd is het spijsverteringskanaal van een baby nog niet voldoende ontwikkelt en kan het vezels nog niet goed verteren.
Vanaf dat je baby 4 maanden is en toe lijkt te zijn aan wat meer dan alleen melk, kan je dus beginnen met het geven van een papfles. Dit is een standaard melkfles, met rijstebloem. Hoeveel rijstebloem je gebruikt staat vermeld op de verpakking en verschilt per baby. Het is belangrijk om te letten op de reactie van je baby op de pap. Merk je dat zijn ontlasting anders wordt of dat hij darmkrampjes krijgt, dan is het verstandig om er even mee te stoppen of de hoeveelheid aan te passen.
Tips bij het geven van rijstebloem
Als je hebt besloten dat je graag een aantal keer in de week of vaker een papfles wilt proberen, is het handig om op de volgende zaken te letten:
- Pas de speen van de fles aan op de dikkere voeding. Een papfles is dikker dan gewone melk en hierdoor kan het niet door de standaard speen komen. Je hebt hiervoor grotere spenen of speciale spenen voor een papfles. Die laatste zorgen er tevens voor dat je baby niet te veel pap in één keer binnenkrijgt.
- Het type rijstebloem. Er zijn veel soorten op de markt, maar bij voorkeur bevat de rijstebloem geen toegevoegde suikers. Op deze manier kan je baby ook niet aan deze suikers wennen.
- Pap maken als je borstvoeding geeft. Er wordt wel eens gezegd dat je geen pap kan maken van moedermelk, dit is niet waar. Als je dit wil kun je de moedermelk ‘au bain-marie’ op warmen, af laten koelen en dan mengen met rijstebloem. Zo schakel je de enzymen uit, die ervoor zorgen dat de pap niet dik wordt.
- Oefenen en wennen. Wat vind je baby fijn, hoeveel en welke rijstebloem voeg je toe aan de melk en welk soort speen werkt het beste. Alle baby’s zijn anders en jij en je baby zullen hier samen achter moeten komen.
Voordelen rijstebloem
Rijstebloem kan een welkome aanvulling zijn. Zo kan je baby toe zijn aan wat anders dan alleen melk en kunnen zijn darmpjes alvast wennen aan deze licht verteerbare vezels. Het geeft daarnaast ook een (tijdelijk) verzadigd gevoel, dit kan helpen bij het in slaap vallen. Het helpt daarentegen niet bij het langer doorslapen omdat het dus licht verteerbaar is.
Je kunt rijstebloem ook gebruiken als eerste hapje, in de vorm van pap. Deze stap is relatief klein en een goede tussenstap voor zijn spijsverteringskanaal, om te wennen aan vast voedsel. Daarnaast stimuleert het geven van pap met een lepel de mondmotoriek van je baby, die hij weer gebruikt bij het kauwen en praten.
Nadelen rijstebloem
Er zitten ook nadelen aan het gebruik van rijstebloem. In rijstproducten en dus ook in rijstebloem zit het metaal arseen. Arseen is een zwaar metaal die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Het advies is daarom om niet elke dag rijstebloem te geven, in welke vorm dan ook.
Heeft je baby al tandjes dan is het belangrijk dat je na het geven van een papfles de tanden van je baby poetst. Op deze manier kan je zuigflescariës, gaatjes in het gebit, voorkomen. Een papfles voor het slapen gaan is namelijk slecht voor het tandglazuur van je baby.
Lees ook: tandenpoetsen met kinderen doe je zo!
Verschil tussen rijstebloem en johannesbroodpitmeel
Rijstebloem en johannesbroodpitmeel worden wel eens met elkaar vergeleken. Maar ze hebben beide een ander doel.
Johannesbroodpitmeel is een poeder dat wordt gegeven om overmatig spugen, ook wel reflux genoemd, tegen te gaan. Dit poeder helpt met het verdikken van de melk, wat ervoor zorgt dat deze beter wordt opgenomen door de maag. In tegenstelling tot rijstebloem is het dus geen vorm van bijvoeden en zou je dit ook al eerder kunnen geven dan de genoemde 4 maanden. Overleg dit wel met je kinderarts, huisarts of het consultatiebureau.
Johannesbroodpitmeel heeft de eigenschap om in de maag ook dik te blijven, maar rijstebloem wordt door eiwitten uit het speeksel verdund. Rijstebloem zal dan ook niet helpen tegen reflux.
Conclusie
Rijstebloem is niet de oplossing om je baby te laten doorslapen. Het brengt echter wel voordelen met zich mee en het kan een goede oplossing zijn voor hongerige baby’s, die toe zijn aan meer dan alleen melk. Rijstebloem vind je in diverse winkels en het is per persoon verschillend welk type jou het meeste aanspreekt. Doe goed onderzoek naar de diverse merken en als je twijfelt, kan je altijd even contact opnemen met het consultatiebureau voor advies.
Bronnen: Het Voedingscentrum