Baby algemeen

Tanden wisselen: van melkgebit naar volwassen gebit

Al die kleine melktandjes die je kind als baby gekregen heeft gaan op een gegeven moment plaatsmaken voor het definitieve gebit. Als de eerste melktanden eruit gaan en de eerste definitieve tanden doorkomen is je kind aan het wisselen en heeft het een wisselgebit – het zogenaamde “fietsenrek”.

Vaste kiezen onder melktanden in kaak
Op het plaatje hiernaast kun je prachtig zien hoe de definitieve tanden al klaarstaan onder het melkgebit. De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of -kies op
De melktanden komen op deze manier steeds losser te zitten en vallen er op een gegeven moment vanzelf uit. Dat gebeurt zo rond het zesde jaar. Bij het ene kind wat eerder dan bij het andere.

Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen, het definitieve gebit heeft er in totaal 32. Voor de eerste tandjes los gaan zitten krijgt een kind al de eerste kiezen van het grote mensen gebit, net achter de laatste melkkiezen. Pas daarna beginnen de eerste melktanden los te zitten, meestal zijn dat de middelste twee tandjes aan de onderkant.

Op welke leeftijd wisselen kinderen hun tanden?

Op het schema hieronder kun je zien welke tanden en kiezen van het definitieve gebit er doorkomen rond welke leeftijd. Belangrijk is om de pas doorgekomen tanden extra goed te poetsen omdat het glazuur nog niet zo sterk is.

Melkgebit wisselen

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.