Help! Mijn kind moet een beugel

Wat moet je weten?

Er komt een dag dat het wisselen van melktanden bij jouw kind voorbij is en er een volwassen gebit wordt ontwikkeld. Dit gaat niet altijd helemaal vanzelf en soms moet er een orthodontist aan te pas komen om de tandjes van jouw kroost recht te trekken. Er bestaan allerlei verschillende soorten beugels, wat verbonden is aan verschillende soorten verzorging en tarieven. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor jouw kind en het is goed om te weten wat er allemaal komt kijken bij het krijgen van een beugel.
Ook goed om te weten dat orthodontie niet goedkoop is, maar afhankelijk van je zorgverzekering vaak wel helemaal of voor een groot deel wordt vergoed. Zijn je kinderen, of ben je zelf, in de komende periode aan een beugel toe, kijk dan bij het oversluiten niet alleen naar een goedkope zorgverzekering maar vooral ook naar de dekking van de kosten voor orthodontie.

Wanneer, waarom en hoelang?

Het krijgen van allerlei ijzerwerk in je mond om tanden recht te trekken of andere bijstellingen uit te voeren, verschilt per kind en kan enkel een paar maanden duren, maar vaak een paar jaar. Echter, geen zorgen, het eindresultaat, wat het hele leven van jouw kind mee kan gaan, is het waard om een beugeltje te nemen voor een tijdje. Niet alleen ziet een recht gebit er mooi en gezond uit, het is ook eenvoudiger om het goed te onderhouden en dus zullen er minder vaak problemen mee zijn dan met tanden die schots en scheef staan.

Een tandarts beveelt orthodontie aan bij problemen zoals scheefstaande of te veel tanden, over- en onderbeet, een onjuiste positie van de kaak en aandoeningen aan de kaken. Het ideale moment hiervoor is meestal tussen de tien en veertien jaar oud, wanneer het hoofd en de mond nog in de groei zijn en de tanden makkelijker rechtgetrokken kunnen worden. Als ouder is het verstandig al vroegtijdig over dit onderwerp te praten en te vragen wat jouw kind ervan verwacht en waar hij of zij tegenaan loopt.

De duur van de behandeling verschilt per kind. De grootte van de problemen in de mond en de leeftijd zijn bepalende factoren voor de duur van de behandeling. In de meeste gevallen moeten beugels achttien tot dertig maanden gedragen worden. Soms is er sprake van een retentiebeugel, wat een paar maanden tot maximaal twee jaar gedragen moet worden. Dit wordt gedaan om het weefsel tussen de verschoven tanden te laten hechten en op de juiste plek te houden. In sommige gevallen moeten kinderen een permanente retentiebeugel dragen om terugval van het gebit te voorkomen.

Soorten beugels

Elk gebit is anders en je kunt ook niet zomaar kiezen tussen alle beugels, deze wordt aan de hand van allerlei factoren door de orthodontist bepaalt.

Blokbeugel

De blokbeugel is geheel uitneembaar en niet bedoeld om tanden en kiezen in je gebit te verplaatsen. Het doel van de blokbeugel is de groei van je onderkaak in goede banen leiden, waardoor je kaken beter op elkaar gaan passen. Het wordt vaak gebruikt voorafgaand aan andere beugels die wel voor verplaatsing van tanden en kiezen moeten zorgen. De blokbeugel bestaan uit een onder- en bovendeel die aan elkaar vast zitten en soms wordt het gecombineerd met een buitenboordbeugel om te zorgen voor extra spanning.

Buitenboordbeugel

Een buitenboordbeugel heeft twee bogen. De eerste boog loopt vanaf je mond rondom je achterhoofd of boven je hoofd langs. Door dit mechanisme wordt de benodigde kracht uitgeoefend op de tanden. De tweede boog wordt in je mond bevestigt aan ringetjes die rondom je kiezen vastzitten. Deze twee bogen zijn met elkaar verbonden, maar kunnen ook weer zelf los gemaakt worden en zitten dus niet vast in je mond.

Kaakverbredingsbeugel

De naam verklapt al wat de functie is van een kaakverbredingsbeugel, namelijk je bovenkaak breder maken. Hierdoor ontstaat vaak een spleet tussen de voortanden van de bovenkaak, wat weer verdwijnt als je aan beugels begint die de tanden en kiezen weer recht trekken. Door ringetjes om je kiezen zit de kaakverbredingsbeugel vast voor een periode van drie tot zes maanden.

Onzichtbare beugel

Deze soort wordt bij volwassenen toegepast, wat alleen kan als er sprake is van kleide afwijkingen. Vaak is het effect van deze beugels minder groot dan bij andere soorten. Echter zijn er binnen deze variant nog allerlei soorten onzichtbare beugels die voor verschillende afwijkingen bedoeld zijn.

slotjesbeugel kind
slotjesbeugel

Slotjesbeugel

De slotjesbeugel zit als slotjes op je tanden en kiezen vastgeplakt. Hier komt een veerkrachtige draad doorheen die regelmatig tijdens behandelingen wordt vervangen en aangedraaid. Er zijn verschillende soorten draden die variëren in vorm, dikte en materiaal. Er wordt meestal ook gebruik gemaakt van elastiekjes die vastgemaakt kunnen worden aan ringetjes om de kiezen die zorgen voor het corrigeren van je beet. Deze elastiekjes worden twaalf tot vierentwintig uur per dag gedragen en zijn belangrijk voor het effect van de slotjesbeugel.

Uitneembare beugel (plaatje)

Het plaatje wordt over je boven- of ondertanden geplaatst. Hierbij komt het voorgevormde plaatje tegen je gehemelte of de holte die zich onderin je mond bevindt, te liggen. Hieraan zitten metaaldraden en veerkrachtige dragen vast. De metaaldraden geven het plaatje houvast in je mond en de veren zijn bedoeld om je tanden en kiezen te verplaatsen in de juiste richting.

Kosten beugel en zorgverzekering

De kosten van het gebruik van orthodontie kunnen hoog oplopen en het is als ouder dus ook van belang van tevoren goed te kijken welke verzekering wat vergoedt.

Tot de leeftijd van achttien jaar wordt het alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals een hazenlip, vergoed vanuit de basisverzekering. In de meeste gevallen ben je dus zelf verantwoordelijk voor de kosten van de behandeling of voor het kiezen van een aanvullende zorgverzekering. Hierbij zijn verschillende opties mogelijk, maar let hierbij op vergoedingen die gelden tot achttien jaar of vanaf, omdat vergoedingen voor kinderen ruimer zijn dan voor volwassenen. Soms is er ook sprake van beperkingen in vergoedingen, waarbij er een maximumbedrag is voor de hele duur van de verzekering. Als je dan boven dit maximum uitkomt, moet je dit zelf betalen.

Hoe hoog orhto-kosten zijn, verschilt per verzekering en per beugelsoort. Gemiddeld bedraagt dit 2000 tot 3000 euro voor een behandelingsduur van twee tot drie jaar. Aanvullende verzekeringen die het grootste gedeelte van of de gehele ortho-kosten dekken, variëren van tien tot veertig euro per maand.

 

Het is dus zeker de moeite waard om je zorgverzekering goed te kiezen op het moment dat je kind een beugel nodig gaat hebben. Bekijk bijvoorbeeld deze tabel om  zorgverzekeringen te vergelijken.

Een orthodontist is niet goedkoop, maar als het gaat om jouw kind en een toekomst met een mooi gebit en een stukje zekerheid over zijn of haar uiterlijk is het de moeite, tijd en het geld zeker waard.
Ook interessant
2 reacties
  1. Natalie

    Bij noodzakelijke correctie is het een geschenk uit de hemel dat er orthodontie bestaat. Ik heb wel de indruk dat een kind soms een beugel aangepraat krijgt. Mijn zoon had een lichte overbite, en die heeft hij nog steeds. Hij wilde het niet laten corrigeren omdat hij er verder ook geen last van had.

    1. Carolien

      Helemaal eens. Het is altijd goed kritisch te blijven en je af te vragen wat nodig of wenselijk is, en de voors- en tegens tegen elkaar af te wegen.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.