Vegetarisch eten voor kinderen

Kinderen kunnen om verschillende redenen geen of weinig vlees eten. Omdat ze het niet zo graag lusten, omdat de rest van het gezin nu eenmaal ook vegetarisch eet, of misschien omdat ze het op een bepaalde leeftijd zelf niet meer willen uit overtuiging.

Vlees is zeker niet elke dag nodig. In principe is voor mensen die wel vlees eten drie keer per week vlees  genoeg. Eet je kind geen vlees (of vis) maar wel melk , eieren en kaas dan is het zeker mogelijk om gezond en vegetarisch te eten, mits je de volgende punten in acht neemt.

Voedingsstoffen per leeftijd per dag nodig

Kies één van de onderstaande producten en zie hoeveel je kind er per dag van nodig heeft per leeftijd. Het is een kwestie van óf vlees(vervanger) óf ei  óf  noten. Niet elke dag alle drie!

  1-4 jaar    4-8 jaar     9-13 jaar  
– vlees  OF
vleesvervanger(*)  
60 gram80 gram80-100 gram
– ei OF1 ei1.5 ei2 eieren
– noten/pinda’s25 gram30 gram30 gram

 

Vegetarisch? Voorkom tekorten

Het is geen enkel probleem dat je kind geen vlees eet, maar let op dat je kind geen tekorten aan voedingsstoffen binnenkrijgt bij een vegetarisch eetpatroon.

Ijzer

IJzer komt behalve in vlees ook voor in groente en peulvruchten, brood en graanproducten en natuurlijk in plantaardige vleesvervangers (tahoe,tempè, sojabrokjes, valess, vegetarische burgers, vegetarische schnitzels en vegetarisch gehakt). Kaas bevat veel verzadigd vet en géén ijzer, dus is géén volwaardige vleesvervanger. Ook Quorn bevat te weinig ijzer om een volwaardige vleesvervanger te zijn.

Kaas is geen volwaardige vleesvervanger

Let wel, ijzer uit vlees wordt beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten. Vitamine C kan echter helpen om de opname van ijzer uit plantaardige producten bevorderen. Zorg daarom bij elke maaltijd voor groente en/of fruit. Bijvoorbeeld gekookte groente of rauwkost, maar ook sinaasappel-, grapefruit-, ananas- of tomatensap is rijk aan vitamine C.

Vitamine B12

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Vegetariërs die wel eieren en melkproducten tot zich nemen krijgen over het algemeen genoeg vitamine B12 binnen. Veel vleesvervangers/vegetarische voedingsmiddelen zijn ook verrijkt met vitamine B12, waardoor er geen tekorten kunnen ontstaan. Mochten deze niet genomen worden dan is het advies om extra vitamine B complex te nemen.

Vitamine D

Let er ook op, in verband met osteoporose (botontkalking) dat er voldoende vitamine D binnen komt. Plantaardige voeding bevat van nature geen vitamine D. Aan margarine is het vitamine toegevoegd en natuurlijk krijgt je vitamine D via blootstelling aan zonlicht in de periode dat de zon voldoende hoog staat. Voor kleine kinderen en risicogroepen geldt overigens het advies al (ongeacht de voeding) om extra vitamine D in tabletvorm of druppels te nemen.

Vegetarisch eten voor baby’s en dreumes

Ook heel jonge kinderen kunnen al een volwaardige vegetarische voeding gebruiken. Vanaf 6 maanden kunnen zij fijngemaakte tofu, ei en peulvruchten eten. Vleesvervangers en tempè bevatten vaak veel zout en zijn pittig gekruid en kunnen beter pas vanaf 1 jaar gegeven worden. Opvolgmelk bevat meer ijzer dan koemelk en heeft daarom de voorkeur.

Veganistisch eten voor kinderen

Veganisten eten helemaal niets wat van dierlijke oorsprong is. (Dit in tegenstelling tot lacto-ovo-vegetariërs die wel kaas, eieren en melkproducten gebruiken). Zonder gebruik van toevoegingen of supplementen is het vrijwel niet mogelijk om alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft in voldoende mate binnen te krijgen.  De kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is groot, denk aan vitamine B12, B2 en calcium.

Een tekort aan voedingsstoffen zoals dat kan optreden bij een veganistische voedingswijze kan leiden tot  groeiachterstand en leerachterstanden.

Meer weten over vegetarisch eten?

Wil je meer informatie over gezond vegetarisch of veganistisch eten? Kijk eens op www.voedingscentrum.nl.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.