Cavia’s zijn makkelijke huisdieren om te houden. Het verzorgen van deze beestjes is gelukkig niet zo moeilijk. Ze worden ook nog eens snel tam en zullen niet snel bijten. Voordat je een cavia gaat kopen is het belangrijk om je eerst te verdiepen in de wensen en behoeften van dit diertje. Want wensen, die hebben ze zeker. In dit artikel vertellen we onder andere of een cavia geschikt is als huisdier voor kinderen, waar je op moet letten bij de aankoop van dit diertje, wat de voor- en nadelen zijn van een cavia voor kinderen, wat de kosten zijn en hoeveel tijd je kwijt bent aan de verzorging van deze huisdieren.
- Is een cavia als huisdier geschikt voor kinderen?
- Welke rassen zijn kindvriendelijk?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Een cavia kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een cavia omgaan?
- Wat zijn de voordelen van een cavia in huis voor kinderen?
- Wat zijn de nadelen van een cavia in huis voor kinderen?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een cavia?
- Wat eet een cavia?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een cavia?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een cavia?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een cavia als huisdier geschikt voor kinderen?
Ja, dat zijn ze zeker! Een cavia houden als huisdier is heel gezellig, ze vinden het heerlijk als er lekker over hun bolletje geaaid wordt. Ze maken veel verschillende soorten geluidjes en je kind kan de cavia tam maken. Als cavia’s goed verzorgd worden en genoeg ruimte hebben om lekker actief rond te rennen en te spelen kunnen ze tussen de 6 tot 8 jaar oud worden. Je koopt een cavia dus voor een langere tijd.
Welke rassen zijn kindvriendelijk?
Cavia’s zijn er in verschillende soorten en kleuren. De soorten verschillen onderling van elkaar door hun vacht. De één heeft een ruwe vacht, de ander glad en weer een ander heeft zelfs lange haren. Er bestaan ook cavia’s zonder vacht, die zijn dus helemaal kaal. Al deze varianten zijn geschikt als huisdier voor kinderen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Voordat je een cavia gaat kopen is het een goed idee om je eerst in te lezen. Als jullie weten wat een cavia fijn vindt en nodig heeft, worden jullie achteraf niet teleurgesteld.
Groepsdieren
Cavia’s leven net als konijnen graag met soortgenoten samen. Het zijn dus echte groepsdieren. Je koopt daarom nooit één cavia, maar het liefst twee of meer tegelijk. Wel zo gezellig voor ze. De combinatie maakt niet zoveel uit. Zowel twee mannetjes als vrouwtjes of een gemengd paar kunnen goed samenleven. Wil je geen jonkies? Zorg er dan voor dat minstens één van de twee gecastreerd is. Kies je voor twee cavia’s van hetzelfde geslacht? Laat ze dan van kleins af aan samen opgroeien.
Kooi
Voor twee cavia’s heb je een kooi nodig met een vloeroppervlakte van minimaal 0,9m². Hoe meer ruimte ze krijgen, hoe meer ze kunnen bewegen. En dat is voor hun gezondheid natuurlijk hartstikke goed. Als je genoeg ruimte hebt, dan kun je er ook voor kiezen om er een extra ren bij te plaatsen. Dit kan zowel binnen als buiten. In tegenstelling tot konijnen, kun je cavia’s helaas niet zindelijk maken. Houdt er daarom rekening mee dat je het hele hok goed schoon moet kunnen maken. Schuilplekjes in het hok en de ren zijn een must, omdat ze prooidieren zijn. Hierdoor is het belangrijk dat er altijd een plekje is waar ze zich kunnen verschuilen.
Omgeving
Deze dieren zijn heel gevoelig voor temperatuur. Let daarom op de volgende punten bij het zoeken naar een fijne leefplek voor hen:
- Zet het hok niet direct op de grond.
- Zorg voor een temperatuur tussen de 18 en 24 graden, afhankelijk van hun type vacht.
- Let op met de zon. Temperaturen boven de 26 graden vinden cavia’s niet fijn. Ze kunnen dan zelfs oververhit raken.
- Zorg voor een rustige omgeving, dus niet naast de televisie of radio.
- Vermijd tocht.
Een cavia kopen
Op verschillende plekken kun je deze huisdieren kopen. Je kunt jonkies overnemen van bekenden of ze kopen in een dierenwinkel. Je kan ook naar een speciale caviafokker gaan. Dat is sowieso een goed idee als je er zeker van wilt zijn dat je cavia’s raszuiver zijn. Als je een cavia koopt, dan kun je op de volgende punten letten:
- Is zijn vacht schoon en heeft hij geen kale plekken?
- Zijn de oogjes, oren en het neusje schoon?
- Sluiten de tanden goed op elkaar aan en zijn ze niet doorgegroeid?
- Vlucht hij als hij jullie ziet? Dat is een goed teken. Gezonde diertjes doen dat namelijk.
Een cavia uit het asiel
Je kunt cavia’s ook een nieuwe kans geven door er twee uit het asiel te halen. Daarnaast bestaat er een speciale knaagdierenopvang. Zij vangen onder andere cavia’s op, maar ook hamsters, gerbils en muizen. Het voordeel van deze opvang is dat zij heel veel kennis hebben over cavia’s en hun verzorging. Een cavia uit een opvang geeft een win-win situatie voor iedereen. De cavia krijgt een fijne, nieuwe woonplek. Jullie zijn blij met jullie nieuwe huisdier en bij de opvang komt weer een plekje vrij voor een andere cavia die hulp nodig heeft.
Op welke manieren kan je kind het beste met een cavia omgaan?
Cavia’s kunnen soms een beetje nerveus zijn. Bouw daarom het contact tussen je kind en zijn nieuwe huisdier rustig op. Cavia’s staan het liefst met hun pootjes op de grond. Je kind mag ze gerust oppakken, maar leer hem dan eerst hoe hij dit het beste kan doen: benader de cavia van voren, zodat hij niet schrikt en pak hem altijd met twee handen vast. Als ouder kan je er in het begin het beste bij blijven, want je wilt natuurlijk niet dat jullie cavia op de grond valt.
Wanneer je kiest voor een oudere cavia uit het asiel houdt er dan rekening mee dat hij wat langer moet wennen aan zijn nieuwe woonomgeving dan een jonkie. Als je hem samen wilt plaatsen met een andere cavia, geef ze dan rustig de tijd om aan elkaar te wennen. Ze gaan eerst samen de rangorde bepalen. Dat kan er soms wild aan toe gaan, maar dat hoort erbij.
Wat zijn de voordelen van een cavia in huis voor kinderen?
Je kind heeft misschien al vaak gevraagd om een cavia als huisdier, maar is dat wel een goed idee? Straks is de nieuwigheid eraf en draai jij op voor de verzorging. Wat je wellicht nog niet wist is dat een cavia als huisdier voordelen met zich meebrengt voor je kind. Wij sommen ze hier voor je op:
- Het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind krijgt een boost als je hem betrekt bij de verzorging van jullie nieuwe huisdier. Hij leert zorgen voor een ander.
- Je kind krijgt er een dierenvriendje bij. Bij dit huisdier kan je kind altijd terecht en hij oordeelt nooit.
- Het aaien en knuffelen van een dier werkt stress verlagend.
- Ze zijn makkelijk tam te maken.
- Ze eten graag uit de hand en dat is natuurlijk hartstikke leuk voor je kind.
Wat zijn de nadelen van een cavia in huis voor kinderen?
Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen. Een cavia brengt ook een aantal nadelen met zich mee voor je kind:
- Een cavia verzorgen kost tijd. Sommige taken moeten elke dag gebeuren. Dat vindt niet elk kind leuk en kan soms zorgen voor frustratie.
- Meestal gaat een cavia niet mee op vakantie, dus zullen jullie een oppasadres moeten zoeken.
- Cavia’s moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en ervaren bij een verhuizing aardig wat stress. Hierdoor moet je kind in het begin echt zijn geduld leren bewaren, omdat hij hem niet telkens kan oppakken of aaien.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een cavia?
Voordat jullie nieuwe huisgenootjes bij jullie komen wonen, zorg je ervoor dat jullie alle spullen in huis hebben die de cavia’s nodig hebben. Je kan hierbij denken aan onderstaande zaken:
Wat eet een cavia?
Cavia’s zijn herbivoren en zijn bijna de hele dag bezig met eten. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende voedsel aanwezig is in hun kooi. Al van jongs af aan ontwikkelen ze een voorkeur voor bepaalde voeding. Varieer er daarom op los qua aanbod als ze nog klein zijn.
Cavia’s mogen onbeperkt hooi en vers gras eten. Naast hooi eten ze ook droogvoer. Je kunt ze pellets geven of gemengd voer. Het nadeel van dit laatste is dat ze vaak de lekkere dingen eruit snoepen en de meest voedzame stukjes laten liggen. Ze eten ongeveer 20 gram caviavoer per dag, mits ze daarnaast natuurlijk genoeg hooi krijgen en lekkere verse groenten. Denk aan witlof, het loof van een wortel, broccoli, andijvie, paprika, komkommer, blaadjes van een radijs en koolbladeren.
Doordat ze zelf geen vitamine C aanmaken, moeten ze dit via hun voeding binnen krijgen. Volwassen dieren moeten 10 tot 20 mg vitamine C binnen krijgen per kilo lichaamsgewicht. Naast bovenstaande voeding mogen ze soms ook een lekkere traktatie. Hierbij kan je denken aan dingen zoals; een klein stukje wortel, aardbei, banaan of peer.
Zodra je eenmaal caviavoer hebt uitgekozen blijf dat merk dan aan ze geven. De darmen van een cavia zijn namelijk erg gevoelig. Om een gezond gebit te houden hebben deze dieren ook knaagvoer nodig. Knaagvoer zoals hooi, wilgentakken, berk- en hazelaartakken. Of kleine takjes van een fruitboom.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een cavia?
Een cavia verzorgen kost tijd. Gelukkig kunnen de kinderen ook helpen met een deel van de taken. Overleg samen wat je kind wil en kan doen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van zijn leeftijd. Als jullie één of meerdere cavia’s als huisdier nemen dan kan je denken aan de volgende taken:
- Voeren – Iedere dag schoon water, hooi en droogvoer neerzetten. Restjes oud fruit en groenten kan je dan weghalen.
- Observeren – Iedere dag checken hoe het met ze gaat. Eten en drinken ze goed? Zijn ze lekker aan het bewegen?
- Kammen – Dagelijks bij langharige cavia’s en één per week bij hun kortharige vriendjes.
- Schoonmaken – Minimaal 1x per week moet het zaagsel op de bodem worden ververst, omdat cavia’s niet zindelijk gemaakt kunnen worden. Ook moet dan het voerbakje en drinkflesje schoongemaakt worden.
- Spelen en bewegen – Wekelijks: geef je beestjes leuk speelgoed zodat ze zichzelf kunnen vermaken en lekker in beweging blijven. Ook kan je bijvoorbeeld wat bladgroen ophangen in hun hok of hen een speciaal voerspeeltje geven.
- Nagels – Een keer per maand kan je zelf hun nagels knippen. Durf je dat niet, dan kan de dierenarts dat doen.
Vaccineren
Deze huisdieren kun je laten inenten tegen Bordetella bronchiseptica. Dit is een bacterie die een flinke infectie kan geven aan de luchtwegen, waardoor een cavia zelfs kan overlijden. Vaccineren is niet verplicht, dat bepalen jullie zelf. Het komt nog niet veel voor dat cavia’s worden ingeënt, terwijl het wel bewezen effectief is. Zodra je cavia rond de 6 weken oud is mag je hem laten vaccineren bij een dierenarts. Daarna moet deze prik jaarlijks herhaald worden.
Kan je allergisch zijn voor een cavia?
Je kan natuurlijk ook allergisch zijn voor cavia’s zonder dat je dat weet. Dat merk je vrij snel zodra je in contact komt met het beestje. Je krijgt een verstopte neus, je moet niezen, je wordt benauwd, je krijgt traanogen of zelfs eczeem. Om er achter te komen of je inderdaad allergisch bent voor jullie huisdier, kun je naar de huisarts gaan om dit te laten checken. Ben je allergisch, dan kan je beter voor een ander huisdier kiezen. Heb je al een cavia in huis? Dan kan je er wellicht voor kiezen om de cavia’s buiten te plaatsen in een goed hok en de verzorging door een andere huisgenoot te laten doen. Kan dat niet? Dan moet je wellicht overwegen om hem aan iemand anders te geven of hem naar een knaagdierenopvang te brengen.
Wat zijn de kosten?
Als jullie besluiten om een cavia aan te schaffen, dan moet je rekening houden met een aantal kostenposten. Spullen zoals een kooi schaf je eenmalig aan, maar voer koop je natuurlijk vaker. Hieronder geven we jou een inkijkje in de gemiddelde kosten voor één cavia. Houdt er rekening mee dat je het beste twee (of meer) cavia’s kan kopen, omdat het groepsdieren zijn.
Aanschaf
De kosten voor een cavia variëren van € 10,- tot een paar tientjes, afhankelijk van het ras.
Materialen
Een complete caviakooi inclusief schuilplek en alle andere benodigdheden komt gauw neer op € 100,-.
Voeding
Hooi, droogvoer, bodembedekking en verse groenten zijn terugkerende kosten. Gemiddeld ben je hiervoor € 15,- per maand kwijt.
Overige
Naast bovengenoemde kosten kan het zijn dat je te maken krijgt met extra kosten. Afhankelijk van jullie situatie kan je nog denken aan:
- Castratie (ongeveer € 50,- per cavia)
- Opvang tijdens vakanties
- Dierenarts
Veelgestelde vragen
Ja, het is veilig om cavia’s en kinderen samen te laten spelen, mits de cavia en het kind onder toezicht staan van een volwassene. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze met de cavia om moeten gaan, zodat ze niet te ruw zijn of de cavia bang maken.
Als je kind te ruw met de cavia omgaat, dan is het belangrijk om tussenbeide te komen en de situatie onmiddellijk te corrigeren. Geef je kind ook duidelijke instructies over hoe hij op een verantwoorde manier met de cavia om moet gaan.
Het is belangrijk om je cavia dagelijks te verzorgen. Je moet ervoor zorgen dat je cavia genoeg voedsel en water krijgt, dat zijn kooi schoon is en dat hij regelmatig beweging krijgt.
Als je cavia ziek is, moet je onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts. De dierenarts kan een diagnose stellen en je adviseren wat de beste manier is om jouw cavia te behandelen.
Cavia’s zijn lief, makkelijk tam te maken en kunnen je kind leren verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien hebben cavia’s lage onderhoudskosten en vergen weinig ruimte. Het belangrijkste nadeel van een cavia als huisdier is dat ze soms erg schuw en angstig kunnen zijn.
Bronnen: LICG, caviawijzer en allesoverallergie