Een klein knuffelbolletje in je tuin of misschien zelfs in jullie woonkamer? Wie wil dat nou niet? Konijnen zijn populaire huisdieren, maar laat je niet alleen verleiden door hun schattige uiterlijk. Ze zijn namelijk niet perse makkelijke huisdieren. Wat kan je verwachten en wat hebben konijnen nodig? In dit artikel nemen we jou mee in de wereld van Pieter konijn. Aan bod komen onder meer: welke rassen zijn er? Waar moet je op letten als je een konijn gaat kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van dit huisdier? Wat eten ze en kun je allergisch zijn voor konijnen? Zo weet jij waar je op moet letten en wat je kunt verwachten.
- Is een konijn als huisdier geschikt voor kinderen?
- Welke konijnen zijn kindvriendelijk?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf van een konijn?
- Een konijn kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een konijn omgaan?
- Wat zijn de voordelen van een konijn als huisdier?
- Wat zijn de nadelen van een konijn als huisdier?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een konijn?
- Wat eet een konijn?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een konijn?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een konijn?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een konijn als huisdier geschikt voor kinderen?
Zeker, mits jij je kind goed begeleidt. Als je je hebt verdiept in welke soorten er zijn en wat deze dieren fijn vinden, kunnen jullie precies het konijntje kopen dat bij jullie gezin en verwachtingen past. Een (jong) konijn met een jong kindje is overigens geen goed idee. Ze zijn heel gevoelig en ervaren snel stress. Vooral in het begin moet je ze niet oppakken en knuffelen. Dat is natuurlijk erg lastig uit te leggen als er zo’n kleine pluizenbol rondhuppelt. Een kind vanaf 6 jaar kan heel goed samen met een konijn.
Welke konijnen zijn kindvriendelijk?
Er zijn heel veel verschillende soorten konijnen, van kleine dwergkonijntjes tot aan flinke Vlaamse reuzen. Voor kinderen zijn dwergkonijnen minder geschikt, omdat zij vrij fel zijn en minder toegankelijk. Ze lijken super schattig en knuffelbaar, maar ze houden er totaal niet van om geaaid te worden. Deze twee soorten gaan het beste samen met kinderen:
Vlaamse reus
Grotere konijnen zijn vaak rustiger. Ook zullen deze reuzen niet zo snel schrikken van onverwachtse bewegingen van jouw kind. Ze vinden het heerlijk om een aai over hun bol te krijgen en zo’n grote knuffelkont zal je kind minder snel op kunnen pakken, dan een kleiner konijntje.
Hangoorkonijn
Deze dieren staan er om bekend dat ze lekker rustig zijn. Zij gaan daarom goed samen met kinderen. Naast het ras kan je in een huis met jonge kinderen het beste kiezen voor een volwassen konijn. Zij kunnen al beter tegen stress en tegen een stootje.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een konijn?
Bij de aankoop is het natuurlijk het belangrijkst dat je kijkt of een konijn gezond is en of zijn hok schoon is. Daarnaast moeten ze natuurlijk voldoende hooi, eten en vers drinkwater hebben. Verder zijn de volgende dingen goed om te weten voordat je een konijn gaat kopen.
Groepsdieren
Konijnen zijn groepsdieren. Eén konijn aanschaffen is dus een echte no-go. Ze houden van gezelschap en ruimte om zich heen. Voor hun eigen bestwil, en uiteindelijk ook voor die van jou, koop je er daarom minimaal twee. Het liefst een (gecastreerd) mannetje en een vrouwtje. Twee van dezelfde soort samen gaat vaak niet goed. Een buitenhok met genoeg speel- en renruimte er omheen én minimaal één speelmaatje is daarom perfect.
Gezondheid
Een konijn is gezond als zijn neusje, oren en ogen schoon zijn. Ook hun vacht moet glad en glanzend zijn en hun nageltjes geknipt. Als hij er levendig uitziet, dan is het goed. Let er verder op of de voortanden recht staan. Een veelvoorkomende afwijking bij deze dieren is namelijk scheefstand. Hierdoor slijten de tanden en kiezen niet goed op elkaar en krijgt het konijn last met eten.
Knuffelen? Nee! Aaien? Ja!
Veel kinderen, maar ook volwassenen willen graag een konijn om te knuffelen. Helaas houden veel konijntjes daar niet van. Zeker niet als ze dat niet gewend zijn. Een schattig konijntje op je schoot nemen lijkt wel heel aanlokkelijk, maar daar maak je hem niet blij mee. Beter is het als je op de grond naast hem gaat zitten om hem te aaien.
Woonplek
Konijntjes kun je zowel binnen- als buiten laten opgroeien. Ook binnen kunnen ze lekker rondrennen. Doordat ze zindelijk kunnen worden, kunnen ze netjes in hun binnenhok hun behoefte doen. Zorg er in dat geval voor dat je binnen alle elektriciteitsdraden hebt weggewerkt.
Als jullie nieuwe huisdieren buiten gaan wonen, dan zorg je ervoor dat het hok groot genoeg is. Twee konijnen wonen het fijnst in een hok van 160 bij 60 cm en 50 cm hoog. Met een fijne ren erbij hebben ze voldoende ruimte om te rennen, lang uit te liggen, te spelen en zich uit te rekken. De ren moet hoog genoeg zjjn, zodat ze er niet uit kunnen springen. Graven is ook een hobby van ze, dus let daar op bij het plaatsen van een buitenren.
Bewegingsruimte is bij deze dieren cruciaal voor een lang en gelukkig leven. Heb je alleen ruimte voor een klein hok? Dan zijn konijntjes voor jullie helaas niet geschikt als huisdier. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan, voordat jullie nieuwe huisdieren komen. Zo kunnen ze na de rit in de auto, direct rustig wennen aan hun nieuwe woonplek.
Hond of kat in huis?
Hebben jullie of de omgeving een hond of kat in huis? Zorg er dan voor dat jullie konijnen een goede schuilplek hebben in hun hok. Een jagende kat of een loerende blik van een hond kan voor veel stress zorgen bij hen. Hun gezondheid komt dat niet ten goede.
Leeftijd
Een jonkie moet minimaal 6 weken bij zijn moeder hebben geleefd voordat hij mag verhuizen. Ze zijn nog erg gevoelig en ervaren snel stress, wat niet bevordelijk is voor een gezond en gelukkig leven. Als jullie de konijnen goed verzorgen en ze voldoende speel- en beweegruimte hebben, dan kunnen ze wel 10 jaar oud worden.
Een konijn kopen
Konijnen kun je op verschillende plekken kopen. Van het asiel, tot aan fokkers. Via vrienden of bij een dierenwinkel. Het is daarom goed om vooraf een betrouwbaar adres te zoeken waar jullie kunnen gaan kijken. Willen jullie een speciaal ras aanschaffen, dan kan je dit het beste doen bij een fokker die goed is aangeschreven.
Babykonijnen
Het voordeel van jonkies is dat je ze nog van alles kunt aanleren. Ze kunnen van kleins af aan bijvoorbeeld rustig leren opgroeien met kinderen en andere huisdieren. En jullie kunnen ze leren zindelijk worden. Nadeel is dat je niet weet welk karakter het diertje heeft. Hierdoor weet je niet of hij ervan houdt om lekker geaaid te worden. Daarnaast weet je bij konijnen zonder ras, niet hoe groot ze uiteindelijk zullen worden. Wil je toch kleintjes kopen, let dan op de lengte van hun oren. Vaak geeft dit een goede indicatie van de uiteindelijke grootte van het diertje. Hoe langer de oren, hoe groter het konijn zal worden.
Een konijn uit het asiel
De meeste konijnen in het asiel zijn geen rasdieren. Als je ze uit het asiel wilt kopen, let dan goed op de grootte van de dieren. Meestal geldt: hoe groter, hoe rustiger het dier is. Bij de volwassen diertjes kan je al goed het karakter zien. Is hij heel actief en houdt hij niet van aaien? Of is het juist een enorme knuffelkont? Nadeel van asielkonijnen is dat ze lastiger tam te maken zijn. Het voordeel van volwassen asieldieren is dat ze vaak beter bestand zijn tegen stress en ziektes. Vraag altijd naar de leeftijd van het beestje, want dat is lastig in te schatten bij konijnen.
Op welke manieren kan je kind het beste met een konijn omgaan?
Kinderen kunnen goed samen met konijnen, maar het vergt wel wat begeleiding van de ouders. Omdat deze dieren er zo schattig uitzien, zal een kind snel geneigd zijn om hem op te pakken. Helaas zijn deze beestjes daar niet bij gebaat. Hieronder volgen een aantal tips om kinderen op een goede manier te leren omgaan met jullie konijnen:
Rust
Als jullie net nieuwe konijnen hebben, dan is het belangrijk om ze zoveel mogelijk met rust te laten. Dat is vooral voor kinderen heel lastig. Leg daarom goed uit waarom dat niet mag. Het zijn gevoelige dieren en ze ervaren snel stress. Een verhuizing is sowieso stressvol. Daarnaast zijn konijnen prooidieren. Zodra je ze oppakt denken ze dat ze door een roofdier zijn gepakt. En dat geeft, inderdaad, stress. In het begin is het belangrijk dat je kind de konijnen zoveel mogelijk met rust laat.
Voeren
Leg je kind ook uit wat hij wel mag doen met jullie nieuwe huisgenootje. In de eerste dagen kan hij ze bijvoorbeeld voer geven en schoon drinkwater. Als je kind de dieren gaat voeren, dan kan hij op een rustige toon lekker tegen ze praten. Zo raken ze alvast gewend aan jullie stemmen en geuren.
Vertrouwensband opbouwen
Ze zullen zich vooral de eerste dagen verscholen houden in hun schuilplekjes. Als je kind hen respecteert, zullen ze hem sneller gaan vertrouwen. Ze zullen langzaam op ontdekking gaan door hun hok en ren. Vanaf dan kan je kind naast de ren gaan zitten, zodat ze langzaam kunnen wennen aan hem. Hij kan ze bijvoorbeeld wat verse groente geven. Mochten de konijntjes niet uit zijn hand willen eten, dan kan hij het naast ze neerleggen in de ren. Laat de dieren rustig rondsnuffelen zonder dat je kind hen oppakt. Hierdoor zullen de konijntjes hem het snelst vertrouwen.
Aaien
Als hij rondloopt kan je kind ze aaien als ze naar hem toe komen. Aai ze daarom niet als ze in hun hok zitten en dwing het diertje niet. Het kan zijn dat hij er nog niet aan toe is om geaaid te worden en dat hij nog moet wennen. Dit komt vanzelf. Zodra jullie huisgenootjes gewend zijn kan je hun bewegingsruimte steeds groter maken. Ze weten nu precies waar hun veilige plekje is zodat ze zich altijd terug kunnen trekken als ze dat willen.
Wat zijn de voordelen van een konijn als huisdier?
Konijnen kunnen over het algemeen goed samen met kinderen. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor kinderen op een rijtje gezet:
- Het aaien van een huisdier werkt stress verlagend.
- Konijnen zijn groepsdieren, waardoor ze niet alleen kunnen leven. Hierdoor heeft je kind niet één, maar direct twee huisdieren.
- Het zijn slimme dieren. Je kind kan ze zelfs leren om zindelijk te worden.
- Je kind kan zowel binnen als buiten met deze dieren spelen.
- Deze huisdieren kunnen goed alleen zijn, je kind hoeft ze dus niet de hele dag te vermaken.
- Het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind groeit, omdat hij moet leren zorgen voor een ander.
- Deze dieren houden van training, waardoor je kind ze goed kunstjes kan aanleren.
Wat zijn de nadelen van een konijn als huisdier?
Naast de voordelen hebben deze huisdieren ook een aantal nadelen voor kinderen:
- Dit huisdier is niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.
- De meeste konijnen houden niet van knuffelen.
- Ze zijn gevoelig en ervaren snel stress. In het begin moet je kind dus goed rekening houden met de wensen en behoeften van jullie nieuwe huisgenootjes.
- Ze hebben scherpe tanden die ze overigens niet snel gebruiken. Als hij iets niet leuk vindt of schrikt zal hij van zich afbijten. Let daarom altijd goed op als je kleintje wil spelen met jullie konijnen.
- Dit dier heeft iedere dag aandacht nodig. Het kost je kind dus tijd om hem te verzorgen en met hem te spelen.
- Als jullie op vakantie gaan, moet je een oppasadres vinden voor jullie dierenvriendjes.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een konijn?
Als jullie kiezen voor konijnen als huisdier, dan moet je rekening houden met de aanschaf van een aantal spullen. Sommige dingen koop je eenmalig, andere vaker:
Wat eet een konijn?
Konijnen mag je onbeperkt vers gras en hooi geven. Dit is het belangrijkste onderdeel van hun eten. Hun voeding bestaat voor 80% uit hooi. Daarnaast eten deze huisdieren, hoe kan het ook anders, konijnenvoer. Dat zijn droge korrels met alle benodigde voedingsstoffen.
Konijnen jonger dan 7 maanden mogen onbeperkt droogvoer eten. Zijn ze ouder, dan mogen ze maximaal 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit verdeel je over de ochtend en de avond. Belangrijk hierbij is dat ze bij droogvoer vooral de groene korrels, ookwel biks genoemd, eten. Daarin zitten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Als je ze gemengd voer geeft, dan eten ze vaak de lekkere stukjes eruit en laten ze de belangrijke groene korrels liggen. Zodra je voor een bepaald merk hebt gekozen, dan kun je dit het beste blijven geven. De darmen van konijnen reageren namelijk sterk op wisselingen in voer.
Groenten en fruit zijn favoriet bij konijnen. Hun darmen moeten hier wel aan wennen. Geef ze daarom in het begin een klein stukje van één soort groente per dag. Denk aan sla, andijvie, spinazie, bleekselderij, witlof, basilicum, paardenbloemblad en peterselie. Konijnen kunnen niet alle soorten groenten eten. Geef ze deze voedingsmiddelen niet: Geen ui, knoflook, bieslook, prei, allerlei soorten kool, broccoli, gemaaid gras, aardappels(schillen), brood en citrusvruchten.
Geef fruit in hele kleine hoeveelheden, vanwege de suikers die hier in zitten. Er bestaan ook speciale snacks voor konijnen, maar daarin zitten veel suikers waar ze niet goed tegen kunnen. Beter is het dus om ze verschillende soorten groenten en soms wat fruit als snack te geven. Qua fruit kunnen ze overal tegen, mits de pitjes er maar uit zijn.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een konijn?
Net als ieder ander huisdier hebben ook konijnen aandacht en verzorging nodig. Afhankelijk van het aantal konijnen dat jullie hebben en waar ze leven kost het jullie niet veel tijd. Denk aan de volgende taken:
- Voeren – iedere dag: weghalen van oude etensresten en het neerzetten van hooi, droogvoer, verse groenten en water.
- Toilet – iedere dag verschoon je de toiletbak.
- Bewegen – iedere dag laat je ze lekker loslopen in de woonkamer of in een buitenren. Als ze een vaste ren hebben, kunnen ze dit natuurlijk zelf bepalen.
- Spelen – iedere dag aaien en met ze spelen.
- Observeren – iedere dag observeren hoe het met ze gaat. Zijn ze levendig en eten ze goed?
- Kammen – om de dag kammen als ze lange haren hebben.
- Schoonmaken – minimaal één keer per week ververs je de bodembedekking en maak je hun hok schoon. Het voerbakje en drinkflesje maak je dan ook direct schoon.
- Nagels – één keer per maand laat je hun nagels knippen door een dierenarts.
Vaccineren
Konijnen kun je laten inenten tegen verschillende virussen. Drie bekende, dodelijke virussen zijn het RHDV1 en RHDV2 virus (ookwel VHD of VHS genoemd) en myxomatose. Eén gecombineerde vaccinatie beschermt jullie konijn tegen deze drie virussen. Vanaf 5 weken kunnen ze hiertegen worden ingeënt. Zodra ze 6 maanden oud zijn krijgen ze een herhalingsprik. Als je ze laat vaccineren vanaf 7 weken of ouder, dan werkt het vaccin een jaar lang.
Kan je allergisch zijn voor een konijn?
Helaas wel. Niet alleen hun haren kunnen allergische reacties teweeg brengen bij mensen, maar ook het hooi of stro in hun hok. Als ze in de rui zijn, verliezen ze hun haartjes. Dit kan ook een allergische reactie geven bij mensen. Je kan bijvoorbeeld kriebels in je keel voelen, gaan niezen of een loopneus krijgen. Ervaar je deze klachten, ga dan naar de huisarts om te laten testen of je al dan niet allergisch bent. Heeft iemand van jullie gezin een lichte allergie? Dan kunnen jullie konijnen wellicht ook buiten wonen, mits jullie daar voldoende ruimte voor hebben. Bij een zware allergie helpt dat niet en zullen jullie helaas voor een ander huisdier moeten kiezen.
Wat zijn de kosten?
Voor deze huisdieren ben je naast tijd, ook geld kwijt. Zo zijn er eenmalige kosten die je maakt voordat de konijnen bij jullie komen wonen en heb je terugkerende kosten. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje:
Aanschaf
Babykonijntjes kosten rond de €10,- tot €15,- per stuk. Gecastreerde (ras)konijnen kosten tussen de €45,- en €100,- per stuk. Denk er wel aan dat je ze nooit alleen koopt en dat deze kosten keer twee gaan.
Materialen
Naast de konijntjes zelf heb je ook een aantal spullen nodig. Daarvan vind je eerder in dit artikel een lijstje met benodigdheden. Gemiddeld betaal je voor een basishok rond de €100,-. Wil je een mooi groot buitenhok met een ren, dan ben je al gauw €150,- kwijt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands hok op de kop te tikken. Met alle andere benodigdheden erbij, zoals een eetbakje, drinkfles et cetera dan ben je gemiddeld voor de eerste aanschaf rond de € 200,- kwijt.
Voeding
Voor het eten, het hooi en de bodembedekking ben je rond de €30,- tot €45,- per maand kwijt voor twee konijntjes.
Overige
Naast bovengenoemde kosten kan het zijn dat je ook te maken krijgt met onderstaande kosten. Dat is natuurlijk afhankelijk van jullie situatie:
- Dierenarts
- Inentingen (€60,- per jaar per konijn)
- Castratie of Sterilisatie (voor mannetjes €85,- en voor vrouwtjes €150,-)
- Pension (tijdens vakanties)
Veelgestelde vragen
Tussen de 7 en 12 jaar oud. Op deze leeftijd hebben kinderen al de nodige verantwoordelijkheden aangeleerd om voor een konijn te zorgen.
Als jouw konijn het juiste socialisatieproces heeft doorlopen, zal hij waarschijnlijk geen problemen hebben met andere huisdieren.
Ja, ze zijn lief, kunnen worden getraind en zijn meestal zachtaardig. Maar je moet er als ouder ook rekening mee houden dat konijnen gevoelig zijn voor angst en stress. Als een kind nog jong is moetje dus extra opletten dat je kind niet te enthousiast is bij het omgaan met het konijn.
Een konijn heeft dagelijkse verzorging nodig. Ze moeten dagelijks worden gevoerd, hun hok of kooi moet worden schoongemaakt en ze hebben ook tijd nodig om te kunnen spelen.
Konijnen hebben speciale voedingsbehoeften. Ze moeten een dieet van verse groenten, kruiden, hooi en speciale konijnenvoeding krijgen. Vermijd het geven van suikerhoudend voedsel, zoals koekjes en snoep.
Bronnen: LICG, SKB, Dierenasiel en dierapotheker