Tanden wisselen: van melkgebit naar volwassen gebit

Al die kleine melktanden die je kind als baby al gekregen heeft gaan er jaren weer uitvallen, om plaats te maken voor het definitieve gebit.  Dit wisselen is een proces dat wel een paar jaar duurt. In die tijd heeft het kind een wisselgebit – het zogenaamde “fietsenrek”. Lees hieronder wanneer en waarom de melktanden los gaan zitten en in welke volgorde het vaste gebit daarvoor in de plaats komt.

Melktanden vallen uit

Het melkgebit bestaat uit nog maar 20 tanden en kiezen, het definitieve (“grote mensen”) gebit heeft er in totaal 32.  Voor het eerste tandje los gaat zitten krijgt een kind al de eerste kiezen van het grote mensen gebit, te beginnen met de kiezen die net achter de laatste melkkiezen zitten. Pas daarna beginnen de eerste melktanden los te zitten. Meestal zijn dat de middelste twee tanden aan de onderkant die los komen te zitten.

Sommige kinderen vinden het eng of hebben last van zo’n wiebelende tand. Anderen zijn trots op het gat dat ze in hun mond hebben en het feit dat ze al zo groot zijn dat er nieuwe grote tanden doorkomen. Zelfs veel volwassenen weten nog hoe het toen voelde, zo’n wiebeltand die nog maar één draadje vastzat en waar je steeds met je tong tegenaan moest duwen… tot hij opeens los zat.

In sommige huizen brengt de “tandenfee” een klein cadeautje of muntje in ruil voor de tand. Andere ouders nemen de tand gewoon direct zelf in en bewaren hem in een speciaal melktandendoosje . Leuk als herinnering en een mooi cadeau om later aan je kind mee te geven!

Hoe gaat het wisselen in zijn werk?

 

Vaste kiezen onder melktanden in kaak
Hierboven kun je prachtig zien hoe de definitieve tanden al klaarstaan onder het melkgebit. De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of -kies op. De melktanden komen op deze manier steeds losser te zitten en vallen er op een gegeven moment vanzelf uit. Dat gebeurt zo rond het zesde jaar. Bij het ene kind wat eerder dan bij het andere.

Wanneer de tanden allemaal gewisseld zijn (of eerder als blijkt dat er een probleem is met de grootte of vorm van de kaak) en ze niet netjes op een rij blijken te staan, of de tanden niet goed op elkaar aansluiten kan de tandarts je kind doorsturen naar een orthodontist voor een correctie van kaak en/of gebit. Steeds meer kinderen hebben tegenwoordig een beugel.

Op welke leeftijd wisselen kinderen hun tanden?

Op het schema hieronder kun je zien welke tanden en kiezen van het definitieve gebit er doorkomen rond welke leeftijd. Vaak begint het wisselen zo rond de 6 jaar, maar dat verschilt per kind. Ook kan soms de  volgorde waarin kinderen hun melktanden verliezen verschillen. Hieronder een gemiddelde.

Melkgebit wisselen

Eerste grote kiezen5-6 jaar
Voorste snijtanden6-8 jaar
Buitenste snijtanden7-9 jaar
Hoektanden7-9 jaar
Eerste kleine kiezen9-11 jaar
Tweede kleine kiezen11-12 jaar
Tweede grote kiezen11-12 jaar

Belangrijk is om de pas doorgekomen tanden extra goed te poetsen omdat het glazuur nog niet zo sterk is!

En tot slot… de verstandskiezen

Verstandskiezen laten nog even op zich wachten, soms komen ze ergens rond de 20 jaar nog door, soms ook niet. Deze 4 kiezen zitten helemaal achteraan, achter de grote kiezen.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.