Zakgeld geven: hoe pak je het aan?

Bijna elk kind krijgt vroeg of laat te maken met geld. Zakgeld is een goede manier om je kind te leren hoe het met geld omgaat. Maar wanneer begin je ermee? Hoeveel zakgeld geef je? En waar mag je kind zijn zakgeld aan uitgeven?

Op welke leeftijd begin je met zakgeld?

Vanaf ongeveer zes jaar kunnen kinderen verschillende munten herkennen. Je kind zit dan ongeveer in groep 3, dus leert ook rekensommen maken en optellen. Zes jaar is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Je kind kan dan nog niet zo ver vooruit kijken. Begin dus met een klein, wekelijks bedrag. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.

  • Geef het zakgeld elke week op een vast moment.
  • Wat mag je kind wel en niet van zijn zakgeld kopen? Snoepjes, kleding, speelgoed, online spelletjes?
  • Geef contant geld, dit maakt het gemakkelijker voor je kind om te zien en te tellen hoeveel er al gespaard is.
  • Koop samen een leuke spaarpot om het geld in te stoppen.

Hoeveel zakgeld geef je?

Het bedrag dat je aan zakgeld geeft, hangt af van:

  • Hoeveel je zelf te besteden hebt.
  • Wat je kind van het zakgeld moet betalen.

Als je kind alleen kleine dingen hoeft te kopen, zoals snoep of speelgoed, is een paar euro per week voldoende. Moet je kind ook een eigen abonnement betalen of cadeautjes? Dan heeft je kind misschien wat meer geld nodig. Zet samen alle uitgaven van je kind op een rij. Dan kun je daarna samen kijken hoeveel zakgeld genoeg is. In de tabel hieronder zie je hoeveel zakgeld kinderen in Nederland ongeveer per week krijgen.

LeeftijdZakgeld (per week)
5 jaar€0,50
6 jaarTussen de €1 en €1,40
7 jaarTussen de €1 en €2
8 jaarTussen de €1 en €2
9 jaarTussen de €1,10 en €2
10 jaarTussen de €2 en €2,30
11 jaarTussen de €2 en €2,30
12 jaarTussen de €2,30 en €3

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Leer je kind geld sparen

Sparen is belangrijk, zeker ook voor later. Grote uitgaven moet je straks als volwassene ook goed kunnen plannen. Het is belangrijk dat je kind hier dus mee oefent. Begin met een spaarpot. Zodra je kind wat ouder is, kun je samen een kinderspaarrekening openen. Afhankelijk van waar je dat doet is er meer of minder rente en zijn er andere voorwaarden. Hier kun je slim spaardesposito vergelijken.

69% van de kinderen tussen 5 en 12 jaar krijgt zakgeld.

Er is een groot verschil tussen wat je kind echt nodig heeft en wat je kind graag wil hebben. Zeker in het begin laat je je kind van zijn zakgeld dingen kopen die hij graag wil hebben. Spreek ook goed af wat er met extra geld (bijvoorbeeld voor een rapport of verjaardag) gebeurt. Gaat het in de spaarpot, of mag het gelijk worden uitgegeven?

Het is verstandig om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Dit kan met een zakgeldcontract, gebruik het voorbeeld of maak er zelf eentje! Ook kun je van deze overheidssite een spaarboom of spaarwegwijzer downloaden en uitprinten om zo het sparen voor je kind overzichtelijker te maken.

spaarboom

Zakgeld op?

Is het zakgeld op, maar wil je kind toch graag iets kopen? Wees streng en houd je aan de gemaakte afspraken. Ook teleurstellingen horen namelijk bij het leren omgaan met geld. Zo leert je kind om na te denken voordat er geld wordt uitgegeven.

Als ik nu een zak snoepjes koop, dan kan ik morgen geen ijsje meer kopen, want mijn zakgeld is dan op.

Dat nieuwe spel is heel gaaf, maar daar moet ik wel acht weken voor sparen. Kan ik zolang wachten?

Als je kind extra geld nodig heeft, kun je eventueel voorstellen om klusjes te doen. Zoals de auto wassen of stofzuigen. Dit komt dan boven op het gewone zakgeld. Want het zakgeld is geen beloning of straf. Maar laat je kind hier niet te veel mee bijverdienen. En let wel op dat dit geen vaste taken zijn. Als je wilt dat je kind elke week zelf zijn kamer opruimt, is het niet verstandig om hier een beloning voor te geven. Want als de beloning stopt, houdt het opruimen ook op.

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.