De vijfde ziekte is een ziekte die vooral bij kinderen voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er mee te maken krijgen. Waar het ziekteverloop bij kinderen vrij mild en relatief kort is, kan dat bij volwassenen geheel anders zijn. Vooral voor zwangere vrouwen zijn er behoorlijke gevaren.
Symptomen
Wat zijn nu precies de symptomen? Bij de vijfde ziekte krijg je allemaal vlekjes op je huid. Het komt voornamelijk voor bij kinderen van 4 jaar tot 10 jaar en is niet ernstig. Maar als je het hebt of wanneer je kind het heeft, dan is het goed om er wel even wat over te lezen, zodat je weet wat de symptomen zijn en wat je eraan kunt doen.
De vijfde ziekte bij kinderen
De oorspronkelijke naam is erythema infectiosum. Het wordt ‘de vijfde ziekte’ genoemd omdat het voorheen nummer 5 was op de lijst van vlekkenziektes.
Als je kind het heeft, krijgt hij plotseling allemaal rode kleine en grote vlekjes op zijn huid. De vlekjes komen eerst in het gezicht, waarna ze zich uitbreiden naar de billen, benen, armen en romp. Na vijf tot negen dagen gaan de vlekjes weer weg.
Kinderen merken in de tussentijd dat hun huid gloeit en warm aanvoelt. Ze hebben ook iets minder energie en kunnen last hebben van de gewrichten bij hun polsen, knieën en rug. De symptomen houden voor kinderen nooit erg lang aan. Wie het heeft gehad, kan het daarna nooit meer krijgen. Omdat je als kind de vijfdeziekte meestal al hebt gehad, zijn de meeste volwassenen (60 procent) beschermd. Dit voorkomt problemen op een latere leeftijd.
De vijfde ziekte bij volwassenen en zwangere vrouwen
Bij volwassenen kunnen de kwalen wel langer aanhouden. Veel volwassenen ervaren namelijk klachten die lijken op reuma. Het kan soms maanden duren voor het over is.
Als zwangere vrouwen de vijfde ziekte krijgen, dan kan als gevolg hiervan een miskraam optreden. Deze kans is negen procent groter bij vrouwen die in de eerste 20 weken van hun zwangerschap de ziekte krijgen, dan bij zwangere vrouwen die de ziekte niet hebben. Als je het als zwangere vrouw krijgt en hierdoor je foetus geïnfecteerd raakt, kan dit behandeld worden met een intra-uteriene transfusie.
Hoe verloopt de besmetting?
Helaas is het moeilijk om de ziekte te voorkomen. Mensen die de ziekte krijgen, krijgen namelijk pas na twee weken uitslag. In de periode hiervoor kun je onopgemerkt besmet worden. Wanneer je kind zich dus goed voelt en weinig klachten heeft kan hij gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school.
Wanneer iemand bovendien al zichtbare uitslag heeft, dan kan hij of zij niemand meer besmetten. De ziekte ontstaat doordat mensen besmet worden met het parvovirus B19.
Verminderen van de klachten
De ziekte gaat vaak voorbij zonder veel kwalen, maar het is mogelijk dat iemand met de vijfde ziekte veel last heeft van jeuk. Met mentholpoeder kun je dit tegengaan.
Als je kind last heeft van een branderige gevoel, kun je natuurlijk altijd een paracetamol toedienen. Het is echter niet nodig om naar de huisarts te gaan. Tenzij je dus een zwangere vrouw bent, omdat het dan in ieder geval aan te raden is om de foetus te laten onderzoeken.
In het kort
Incubatietijd: één tot drie weken
Symptomen: griepachtige verschijnselen, spierpijn en rode vlekjes
Besmettelijk: ja, maar voordat de symptomen zichtbaar zijn
Risico voor de zwangere vrouw: ja, er is een grotere kans op een miskraam

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.