Het Coronavirus is bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, maak je je hier misschien extra zorgen over. We zijn in Nederland net van start gegaan met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Maar hoe zit het nou als je zwanger bent? Kan je dan ook gevaccineerd worden of is dit onveilig voor moeder en kind? Je leest hier meer over de richtlijnen wat betreft het corona vaccin tijdens de zwangerschap, een vruchtbaarheidsbehandeling of tijdens het geven van borstvoeding.
- Wat is het coronavaccin en is het wel veilig?
- Waarom zijn er verschillende vaccins?
- Voor wie is het vaccin bedoeld?
- Is het coronavaccin veilig als je zwanger bent?
- Heeft het vaccin invloed op vruchtbaarheidsbehandelingen?
- Het coronavaccin en borstvoeding
- Zwanger geworden tussen de eerste en tweede vaccinatie prik?
Wat is het coronavaccin en is het wel veilig?
Hoewel de coronavaccins in een veel sneller tempo zijn ontwikkelt dan de gemiddelde ontwikkelingsduur van een vaccin, gelden voor dit vaccin dezelfde richtlijnen en eisen als voor elk ander vaccin.
Ieder vaccin wordt beoordeeld door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zelfs na de goedkeuring van deze partijen worden de vaccins nauwlettend in de gaten gehouden door een Europees bewakingssysteem.
De redenen dat het ontwikkelen van dit vaccin sneller is verlopen zijn onder andere:
- De eerdere ontwikkeling van vaccins tegen virussen die op Covid lijken
- Een ruime hoeveelheid beschikbare proefpersonen
- Het gaandeweg beoordelen in plaats van achteraf beoordelen van het vaccin
Er is dus geen reden om aan te nemen dat dit vaccin onveiliger is dan elk ander vaccin dat is ontwikkelt.
Waarom zijn er verschillende vaccins?
Er zijn verschillende vaccins ontwikkelt door meerdere fabrikanten. Deze vaccins werken op basis van verschillende technieken. Omdat er een noodzaak was om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen en niet bekend was welke techniek het beste zou werken, is er besloten om verschillende vaccins te ontwikkelen.
De exacte samenstelling van een vaccins wordt niet bekendgemaakt door de fabrikanten. Uiteindelijk hebben de vaccins allemaal hetzelfde doel: het opbouwen van bescherming en het dus niet meer (ernstig) ziek wordt door het coronavirus. Je geeft je eigen immuunsysteem een boost en zet het aan het werk. De vaccins die in Nederland zullen worden ingezet, zover bekend op dit moment zijn: Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen, AstraZeneca, CureVac of Sanof
Voor wie is het vaccin bedoeld?
Het vaccin is geschikt voor mensen vanaf 16 jaar. In Nederland worden mensen uitgenodigd om zich te laten vaccineren vanaf 18 jaar. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe het vaccin werkt bij kinderen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de veiligheid en werking bij deze doelgroep. Momenteel worden kinderen dus niet ingeënt!
De Gezondheidsraad heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport een advies gegeven welke groepen in welke volgorde gevaccineerd gaan worden.
Bekijk hier de planning.
Op maandag 4 januari zijn de eerste uitnodigingen verstuurd. Wanneer je een uitnodiging ontvangt, kun je nu nog alleen telefonisch een afspraak maken. Het is wel de bedoeling om dit in een later stadium ook digitaal te kunnen doen.
Is het coronavaccin veilig als je zwanger bent?
Uit onderzoek, dat tot nu toe is verricht, is gebleken dat het BioNTech/Pfizer vaccin geen nadelige gevolgen heeft tijdens de zwangerschap. Omdat het vaccin geen levend virus bevat, worden nadelige gevolgen voor zwangere vrouwen ook niet verwacht.
Maar er wordt op dit moment door het RIVM wel afgeraden om je te laten vaccineren als je zwanger bent totdat er meer onderzoeksgegevens beschikbaar komen. Ben je nu zwanger dan wordt het aangeraden om de vaccinatie uit te stellen tot na je zwangerschap. Ben je nog niet zwanger maar heb je een kinderwens, dan kan je wel gewoon worden ingeënt.
Het kan voorkomen dat vanwege gezondheidsredenen de voordelen van vaccineren tegen corona zwaarder wegen dan de (theoretische) nadelen. Bijvoorbeeld wanneer je een verhoogde kans hebt om ernstig ziek te worden als je corona zou krijgen. Overleg dit met je verloskundige of behandelend arts.
Heeft het vaccin invloed op vruchtbaarheidsbehandelingen?
De rijksoverheid en het RIVM vermelden dat; vruchtbaarheid en vaccinaties geen invloed hebben op elkaar. Ben je momenteel bezig met een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals een IUI of IVF traject, en wil je je laten vaccineren tegen corona. Dan is het verstandig om met je gynaecoloog te overleggen wat het beste moment is om dit te doen.
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) zal op een later tijdstip nog specifieke informatie verschaffen over de het corona vaccin i.c.m. vruchtbaarheidsbehandelingen.
Het coronavaccin en borstvoeding
De Gezondheidsraad ziet geen reden om vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven uit te stellen of af te raden. Het is zeer aannemelijk dat het vaccin, net als andere niet levende vaccins, niet in de moedermelk terecht zal komen. Het kan dus niet via de borstvoeding bij je baby terecht komen. Vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode is dus volkomen veilig.
Zwanger geworden tussen de eerste en tweede vaccinatie prik?
Omdat er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin nadelige gevolgen heeft voor een zwangerschap, hoef je je niet direct zorgen te maken. Maar aangezien er nog onvoldoende onderzoek is verricht onder zwangere vrouwen wordt er wel afgeraden om de tweede vaccinatie nog tijdens de zwangerschap te halen.
De tweede prik kan je dus beter na je bevalling laten zetten. Ook in dit geval geldt, wanneer je onderliggende gezondheidsproblemen hebt en dus een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop wanneer je corona krijgt, om te overleggen met je arts. In dit geval is het dan misschien, afhankelijk van jouw situatie, wel verstandige de tweede vaccinatie te halen.
In het landelijk zwangerschapsregister pREGnant, het register van bijwerkingencentrum Lareb, rapporteren zwangere vrouwen over hun geneesmiddelengebruik en andere relevante onderwerpen met betrekking tot de zwangerschap. Heb je tijdens je zwangerschap een corona vaccinatie gehad dan is het verstandig om dit bij pREGnant te melden. Dit levert heldere inzichten op met betrekking tot het gebruik van geneesmiddelen en dus ook vaccinaties. Zo kunnen verloskundigen, gynaecologen en artsen betere adviezen geven.
Bronnen: RIVM, De Rijksoverheid, het landelijk zwangerschapsregister pREGnant, Nederlands Jeugdinstituut, NVOG