Om maar meteen met de deur in huis te vallen; een glutenallergie bestaat niet. Glutenallergie wordt vaak als overkoepelende term gebruikt voor een glutenintolerantie (coeliakie) of een glutenovergevoeligheid. Dit is waarschijnlijk waarom je de term wel vaak hoort. Vaak is het zo dat je kind een reactie krijgt na het eten van tarweproducten. We spreken dan dus van een tarwe-allergie en niet van een glutenallergie. Als je kind een tarweallergie heeft of slecht reageert op gluten, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. In dit artikel lees je alles over gluten, intoleranties en allergieën. Zo kun je op tijd aan de bel trekken wanneer je vermoed dat je kind een glutenallergie heeft.
Glutenallergie of glutenintolerantie?
Voordat we in dit artikel uitweiden over een glutenallergie bij kinderen, is het belangrijk om te weten dat er een duidelijk verschil bestaat tussen een allergie en een intolerantie. Wanneer je kind een glutenintolerantie heeft, wordt dit ook wel coeliakie genoemd. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert.
Lees ook: coeliaki bij kinderen
Een allergie daarentegen is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten die in voedingsmiddelen zitten. Kinderen hebben meer kans op een voedselallergie, dan volwassenen. Dit komt doordat de darmen van jonge kinderen nog niet volledig ontwikkelt zijn. De eiwitten worden nog niet helemaal door de darmen afgebroken en zorgen zo voor een mogelijke allergische reactie.
Wat zijn gluten?
Tarwe, rogge, gerst en spelt bevatten eiwitten. Het mengsel van deze eiwitten is opgebouwd uit de proteïne gliadine en glutenine. Dit eiwitmengsel noemen we gluten. Het geeft de luchtigheid aan brood, koeken en andere graanproducten. Gluten worden in ontzettend veel producten in de voedselindustrie gebruikt. Een overgevoeligheid of intolerantie voor gluten heeft daarom een grote impact op het eetpatroon. Gluten zitten bijvoorbeeld ook in sauzen, bewerkte vis en vleesproducten en in zuivelproducten met toevoegingen zoals vla.
Glutenallergie testen?
Een huidpriktest of een bloedtest checkt of een kind een allergie heeft. Uit deze test kan blijken dat je kind een tarweallergie heeft. Vervolgens is het mogelijk om een bloedonderzoek te doen waaruit kan blijken of je kind coeliakie heeft. Er wordt dan een biopsie van het slijmvlies van de dunne darm genomen. Bij kinderen wordt dit meestal onder volledige narcose gedaan. Veel kinderen groeien overigens over een allergie heen.
Symptomen
Kinderen die last hebben van een overgevoeligheid of intolerantie hebben vaak last van één of meer van onderstaande symptomen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat er bij een overgevoeligheid geen schade aan de darmen optreedt en bij een intolerantie wel.
- Darmklachten – Het meest voorkomende symptoom van een glutenallergie is een opgeblazen gevoel na het eten. Hiernaast zijn buikpijn, diarree of obstipatie ook symptomen. Kinderen die coeliakie hebben, kunnen naast deze darmklachten ook last hebben van een erg stinkende ontlasting of ontlasting met een lichtgele kleur.
- Vermoeidheidsklachten – Bij een glutenallergie heeft je kind meestal na het eten van een glutenrijke maaltijd een vermoeidheidsdipje.
- Hoofdpijn – Er is meer kans op heftige hoofdpijn zoals migraine. Wanneer je kind hoofdpijn heeft, wordt vaak niet meteen de link met gluten gelegd. Toch is uit onderzoek van een aantal Amerikaanse neurologen wel degelijk gebleken dat gluten een oorzaak voor heftige hoofdpijn kan zijn.
- Gewichtsverlies – Over het algemeen geldt dat wanneer je kind een intolerantie voor gluten heeft, voedingsstoffen minder goed op worden genomen door de darmen. Hierdoor kan gewichtsverlies ontstaan.
- Huidproblemen – Blaarvorming op de huid kan optreden wanneer je kind coeliakie heeft. Heeft je kind echter een tarwe-allergie dan zie je ook vaak dat een kind eczeem krijgt. Darm- en huidproblemen gaan vaak hand in hand.
- Bloedarmoede – Wanneer je kind echt last heeft van een glutenintolerantie, is er een grotere kans op bloedarmoede. Het ijzer wordt door de darmen niet goed opgenomen in het lichaam. Hierdoor ontstaat een ijzertekort, wat bloedarmoede wordt genoemd. Als je kind last heeft van bloedarmoede kan hij duizelig zijn, vermoeider en over het algemeen wat suffer.
Dieet voor een kind met glutenallergie
Het klinkt heel simpel en eigenlijk is het dat ook; wanneer je kind een glutenallergie heeft, dan moeten gluten volledig geschrapt worden uit het dieet. Heb je het idee dat je kind slecht reageert op gluten dan is het handig om eerst uit te zoeken of het echt om een glutenovergevoeligheid of intolerantie gaat. Middels een allergietest kun je kijken of je kind een tarwe-allergie heeft. Wanneer je kind alleen een allergie voor tarwe heeft, is dat al makkelijker om rekening mee te houden dan wanneer je kind niet tegen gluten in het algemeen kan.
Op deze site vind je precies wat je kind wel en niet kan eten als hij een glutenallergie heeft.
Een aanval van een glutenallergie herkennen
Iemand met coeliakie kan van het kleinste broodkruimeltje al vreselijk ziek worden. Niet iedereen krijgt direct na het eten van gluten een lichamelijke reactie. Wanneer dit wel zo is, gaat je kind meestal meteen spugen, krijgt hij enorme buikkrampen, diarree of juist obstipatie. Rust is het beste medicijn als je kind net een aanval heeft gehad. Het afweersysteem heeft een opdonder gehad en dit moet herstellen. Hier moet je je kind de tijd voor geven.
Gedragsproblemen voorkomen door vroege screening
Kinderarts Luisa Mearin van het Leidens Universitair Medisch Centrum deed onderzoek naar het effect van voedselintolerantie op gedrag en de groei van kinderen. Het bleek dat kinderen die coeliakie hebben significant kleiner zijn. Ook is er een grotere kans op gedragsstoornissen zoals ADHD. Kinderen met coeliakie zijn vaker chagrijnig, humeurig en vermoeid. De arts pleit er daarom voor om kinderen op het consultatiebureau al op een jonge leeftijd te screenen op een mogelijke glutenallergie zodat veel van deze problemen voorkomen kunnen worden. Herken jij veel van wat in dit artikel beschreven staat, trek dan op tijd aan de bel.
Bronnen: Glutenvrij, De hormoonfactor,Alles over allergie, Mijn voedselintolerantietest, Huid-Darm.nl, Maag Lever Darm Stichting, Vakblad Vroeg