Als je zwanger bent komt het vaak voor dat je af en toe duizelig bent. Vooral in het tweede trimester hebben vrouwen hier last van. Gelukkig is duizeligheid bijna altijd onschuldig maar het kan natuurlijk wel heel vervelend zijn. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor duizeligheid en gelukkig is er vaak iets aan te doen. Daarom lees je in dit artikel welke oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan duizeligheid en wat de beste oplossingen zijn. Als je na het lezen van dit artikel twijfelt of als de aangedragen oplossingen geen hulp bieden is het natuurlijk verstandig om je duizeligheid met je verloskundige te bespreken.
Progesteron
De meest voor de hand liggende reden voor duizeligheid tijdens je zwangerschap is het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt o.a. voor het verwijden van je bloedvaten. Hierdoor krijgt je baby meer bloed maar jij soms wat minder. Hierdoor kun je je even duizelig voelen. Meestal is deze duizeligheid van korte duur en vergelijkbaar met wanneer je bijvoorbeeld te snel opstaat. Even gaan zitten of blijven staan is vaak al een oplossing.
Duizeligheid door een lage bloeddruk
Door progesteron verwijden je bloedvaten dus. Dit heeft automatisch een daling van je bloeddruk tot gevolg. Meestal merk je hier niet zoveel van omdat het geleidelijk gebeurd. Rond de 20 weken is je bloeddruk het laagst, gedurende het tweede trimester dus. Hierna gaat je lichaam meer bloed aanmaken en zal je bloeddruk ook weer iets gaan stijgen waardoor je minder last zult hebben van duizeligheid.
Wist je dat je lichaam tijdens een zwangerschap wel anderhalve kilo extra bloed aanmaakt!
Tijdens het tweede trimester barst je vaak van de energie om duizeligheid te voorkomen kun je de volgende dingen sowieso doen.
- Sta of zit niet te lang. Beweeg regelmatig. Hierdoor is je bloedcirculatie beter en wordt je bloed beter teruggepompt naar je hart en je hoofd. Wanneer dit niet goed gebeurd heeft dit duizeligheid tot gevolg.
- Wanneer je een tijdje hebt gezeten (bijvoorbeeld tijdens het eten) en hebt gelegen (na een goede nacht) is het goed om rustig op te staan. Spring niet meteen uit je bed maar ga eerst even op de bedrand zitten voordat je opstaat.
- Zout kan je bloeddruk tijdelijk wat verhogen. Een zout dropje of kopje bouillon kan al een simpele oplossing zijn. Wanneer je dit regelmatig doet voorkom je de kans op duizeligheid.
- Wanneer je ineens duizelig wordt kun je het best even gaan zitten en je hoofd tussen je knieën doen. Het bloed stroomt dan sneller terug naar je hoofd waardoor de duizeligheid verdwijnt.
Duizeligheid door een lage bloedsuikerspiegel
Duizeligheid kan ook ontstaan als het suikergehalte in bloed te laag is. Een stabiele bloedsuikerspiegel is daarom heel belangrijk. Normaal reguleert je lichaam dit natuurlijk zelf maar tijdens je zwangerschap gebruik je meer energie dan normaal. Wanneer je je eetpatroon hetzelfde houdt als voor je zwangerschap krijg je waarschijnlijk iets te weinig binnen.
Er wordt daarom aangeraden om als je zwanger bent iets vaker kleine porties te eten in plaats van 3x per dag een grote maaltijd. Als je vaker iets kleins eet blijft je bloedsuikerspiegel namelijk veel stabieler. Als je toch ineens duizelig, licht in je hoofd wordt of gaat zweten of trillen kun je snel even een dextro nemen. Dextro wordt snel opgenomen in je lichaam doordat het via de slijmvliezen in de mond in je lijf terecht komt. Vaak voel je je hierna al een stuk beter.
Bloedarmoede
Bloedarmoede is het gevolg van een tekort aan ijzer in je rode bloedcellen. Bloedarmoede komt vaak voor bij zwangere vrouwen en daarom zal je verloskundige dit ook goed in de gaten houden. Zeker twee keer tijdens je zwangerschap (in het begin en rond de 30 weken) meet je verloskundige het HB gehalte in je bloed door een klein vingerprikje. Een HB rond de 7,5 is normaal. Al zal je HB tijdens je zwangerschap automatisch wat lager liggen.
Wanneer je te weinig ijzer in je bloed hebt kun je hier vaak zelf al iets aan doen door je voedingspatroon wat aan te passen. In Appelstroop en gedroogd fruit zit bijvoorbeeld veel ijzer. Maar ook volkorenproducten en peulvruchten zijn rijk aan ijzer. Echte powerdrankjes zijn Roosvicee ferro en Floradix. Deze drankjes zijn verrijkt met ijzer en geven daarom een extra boost. Het is ook raadzaam één van deze drankjes in huis te hebben voor na je bevalling om het bloedverlies tijdens je bevalling weer wat te compenseren.
Tip: neem bij iedere maaltijd groente of fruit die rijk is aan vitamine C. Je lichaam zal hierdoor het ijzer uit je voeding makkelijker opnemen.
Niet meer op je rug liggen
Naarmate je baby meer groeit en je buik dikker wordt drukt je kindje meer op je organen. Gelukkig is het vrouwenlichaam hierop voorbereid en wordt er tijdens je zwangerschap automatisch plaatsgemaakt voor je groeiende kindje. Er is echter een groot bloedvat dat van je benen naar je hart loopt en achter de baarmoeder ligt. Wanneer dit bloedvat afgekneld wordt gaat er minder bloed naar je hersenen en dit zorgt voor duizeligheid.
Gelukkig is dit heel simpel te voorkomen door met name in de tweede helft van je zwangerschap niet meer op je rug te gaan liggen. Het beste kun je dan op je zij gaan liggen. Het maakt niet zoveel uit op welke zij je gaat slapen maar als je je duizelig voelt kun je het best op je linkerzij gaan liggen. Dit zorgt ervoor dat het bloedvat weer helemaal vrij komt te liggen en het bloed weer goed naar je hersenen kan stromen.
Wanneer je ‘s nachts toch op je rug draait hoef je je daar niet meteen zorgen over te maken. Vaak draai je vanzelf weer op je zij wanneer je lichaam in de gaten heeft dat de grote ader afgekneld wordt. Een voedingskussen kan vaak tijdens de zwangerschap al helpen om een fijne slaaphouding te vinden. Het kussen deels onder je buik en deels tussen je benen zorgt ervoor dat de druk van je dikke buik op je lichaam minder wordt.
Flauwvallen
Wanneer je echt heel erg duizelig wordt kan het zijn dat je flauw valt. Dit moet je natuurlijk altijd proberen te voorkomen. Vaak gaat deze duizeligheid gepaard met transpireren, oorsuizen, zwarte vlekken voor je ogen en een wit gezicht. Zodra je deze symptomen aan voelt komen kun je het best meteen gaan zitten met je hoofd tussen je knieën. Je kunt ook gaan liggen. Belangrijk is dan dat je op je linkerzij gaat liggen.
Bronnen: Medische encyclopedie, De verloskundige