Het is zover, je kind mag op zwemles! Het halen van een zwemdiploma is vaak een belangrijk moment in het leven van een kind. Met een diploma kan een kind zelfstandig zwemmen en dit geeft zowel voor de ouder als het kind een veilig gevoel. Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook meerdere manieren naar het eerste zwemdiploma. Afhankelijk van jullie leefsituatie, kun je kijken welke manier van zwemles het best bij jullie en je kind past. Het belangrijkste is dat zwemles vooral heel erg leuk is! In dit artikel gaan we specifiek in op zwemdiploma A.
Wat is het Zwemdiploma A?
In Nederland is dit het eerste zwemdiploma. Zwemdiploma A is onderdeel van het complete Zwem-ABC. Met het behalen van het A-diploma heeft je kind een basisconditie en beheerst hij de vaardigheden om op een veilige manier in het water te zijn. Het belangrijkste is dat je kind zich kan redden als hij onverwacht in het water valt. Later in dit artikel gaan we nog iets dieper in op de vaardigheden. Het zwemdiploma wordt in Nederland uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid.
Nationale Norm Zwemveiligheid
Nederland is een waterrijk land en het aantal verdrinkingen en bijna verdrinkingen (verdrinking zonder dodelijke afloop) is in de afgelopen jaren niet afgenomen. Jaarlijks verdrinken bijna 80 kinderen in Nederland. Natuurlijk is het belangrijk dit aantal naar beneden te brengen. Daarom wordt vanaf 2018 vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid gewerkt aan het terugbrengen van het aantal verdrinkingen in Nederland. Hierin wordt nauw samengewerkt met de Nationale Raad Zwemveiligheid en de Reddingsbrigade. Het doel van dit plan is om kinderen beter te leren zwemmen, maar ook om de zwemomgeving veiliger te maken.
Zwemachterstand door COVID-19 maatregelen
Het bovenstaande collectief wijst ouders momenteel actief op de zwemachterstand die opgelopen is door COVID-19 maatregelen. Hierdoor zijn voor veel kinderen de zwemlessen regelmatig voor langere tijd onderbroken. Met name de kinderen in de leeftijd van vijf tot zeven jaar lopen nu extra risico omdat dit de doelgroep is die normaliter zwemles krijgt. Het dringende advies is dan ook om zeker komende zomer goed op te passen omdat kinderen waarschijnlijk minder zwemvaardig zijn.
Wanneer mag je kind op voor zijn zwemdiploma A?
Het algemene advies is om je kind vanaf vierenhalf jaar op zwemles te doen om zijn zwemdiploma A te halen. De meeste zwembaden hanteren zelfs vijf jaar als minimumleeftijd om deel te nemen aan de zwemlessen. De reden hiervoor is dat de vaardigheden die nodig zijn om het zwemdiploma te behalen, vaak nog te lastig zijn voor kinderen jonger dan vier jaar. Hiernaast is het uithoudingsvermogen van jonge kinderen vaak nog minder waardoor het niet lukt een hele zwemles mee te doen. Nu is het zo dat veel kinderen juist verdrinken voordat ze vier jaar zijn. Hierdoor wil je als ouder natuurlijk het liefst dat je kind zo snel mogelijk leert zwemmen. Je kunt vanaf enkele maanden al starten met babyzwemmen. Je kind leert hier niet echt zwemmen, maar wordt wel watervrij.
Voorbereiding op de zwemles
Zoals hierboven beschreven staat is het watervrij maken van een kind al een hele goede voorbereiding op de echte zwemles. Als je kind gewend is aan het zwembad, zal de zwemles een stuk makkelijker gaan. Je kind is vertrouwd in en met het water en kent waarschijnlijk het zwembad al doordat je er vaker geweest bent. Babyzwemmen of survivalzwemmen zijn beide heel goed als voorbereiding op de echte zwemles.
Survivalzwemmen
Woon je in een waterrijke omgeving en wil je graag dat je kind weet wat hij moet doen als hij in het water valt, dan kun je kiezen voor survivalzwemmen. Dit is een zwemtechniek waarbij het kind leert om direct op zijn rug te draaien en zo te blijven drijven. Deze lessen zijn er echt op gericht om zo snel mogelijk aan de kant te komen zonder te verdrinken. Baby’s vanaf een paar maanden oud kunnen al op survivalzwemmen.
Schoolzwemmen of zelf op les
Vroeger had bijna ieder kind één keer per week schoolzwemmen. Inmiddels is dit al lang niet meer zo en biedt niet iedere school dit meer aan. Het is dan ook niet realistisch om ervan uit te gaan dat je kind zijn diploma kan halen met schoolzwemmen. Schoolzwemmen is nu meer een vorm van gym en zorgt voor beweging, maar echt zwemles krijgen de kinderen niet.
Vaardigheden A Diploma
Het A-diploma is, zoals eerder genoemd, het eerste in een reeks van drie diploma’s om het volledige Zwem-ABC te halen. Vanuit de Nationale Raad Zwemveiligheid wordt aangeraden om dit volledige Zwem-ABC te halen. Om het A-diploma te halen moet je kind de volgende vaardigheden beheersen:
- Drijven – Je kind kan zowel op zijn buik als op de rug drijven. Dit laten ze zien door het uitbeelden van een zogenaamde ster in het water. Dit laat ook zien dat je kind vertrouwd is in het water.
- Watertrappelen – Je kind kan watertrappelen en zich hiermee oriënteren in het water.
- Het water in gaan – Je kind kan zowel springend als via de kant het water in gaan.
- Ergens onderdoor zwemmen – Je kind kan onder water door een gat zwemmen.
- Basisconditie – Je kind kan met verschillende zwemslagen (borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en enkelvoudige rugslag) een basisafstand afleggen.
- Met kleren aan zwemmen – Je kind kan wanneer hij onverwacht met kleren in het water is gevallen, watertrappelen, zichzelf oriënteren en een basisafstand afleggen door op de buik of de rug te zwemmen.
Kledingeisen zwemdiploma A
De kledingeisen zijn per diploma verschillend. De reden voor het zwemmen met kleding aan is zodat een realistische situatie zo echt mogelijk nagebootst wordt. Als je namelijk in het water valt, is dat meestal met kleding aan! Door dit in het zwembad te oefenen, raken kinderen niet meteen in paniek als ze onverwacht echt een keer in het water vallen. Voor diploma A moet je kind de volgende kleding aan:
- Badkleding
- T-shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Schoenen met een echte zool zoals sportschoenen of waterschoenen
KIJKTIP: Op het YouTube kanaal van met succes op zwemles vind je heel veel filmpjes waardoor je je kind zelf al goed kunt voorbereiden op de zwemles.
5 tips
- Ga vrij zwemmen – Ga regelmatig vrij zwemmen met je kind zodat hij al watervrij is en de stap naar de eerste zwemles kleiner is
- Oefen met douchen – Als jouw kind het fijn vindt om onder de douche te staan, is de stap naar het zwembad al kleiner. Maak er daarom iets leuks van en doe dit ook in het zwembad. Als het kind al nat is, gaat hij makkelijker het water in. Bovendien is het wel zo hygiënisch om eerst goed af te spoelen voordat je het zwembad in gaat.
- Bereid je voor – Een goede voorbereiding is het halve werk. Vertel je kind van te voren over de zwemles en wat hij kan verwachten. Je kunt ook samen een boek lezen over zwemles.
- Samen zwemmen – Spelenderwijs kun je als ouder al heel veel doen om je kind watervrij te maken. Als je kind geen angst heeft in het water zal de zwemles een stuk makkelijker en zelfs vlotter gaan.
- Oefenen – Eigenlijk begint je kind na de geboorte al met zwemles. Zodra je jullie baby in bad doet of samen onder de douche gaat zal hij wennen aan water buiten de buik. Blijf dit regelmatig doen en bezoek het liefst regelmatig een zwembad.
Bronnen: Allesoverzwemles.nl, Nationale Raad Zwemveiligheid, Met succes op zwemles.