Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

De verzorging van je baby in het eerste jaar

  verschonen   verkouden
  haartjes   spruw
  berg   voeding
  nageltjes   tandjes
  oogjes   berg

Luiers verschonen

Hygiëne is belangrijk. Zorg dat alle huidplooien goed schoon en droog blijven en dat er geen restjes vuil of crème achterblijven. Verschoon in ieder geval de luier vaak. Wissel de luier zodra je er poep inzit, en na elke voeding.

Papieren wegwerpluiers zijn beter voor de billetjes dan katoenen luiers, maar ook met wegwerpluiers komen veel 'rode billetjes' voor. Er is weinig aan te doen, je kunt het hooguit proberen te voorkomen door vaak te verschonen. Laat de billetjes ook eens lekker laten drogen aan de lucht. En als het toch rood en geïrriteerd wordt tussen de beentjes dan helpt een goede vette crème (sudocrème bijvoorbeeld) vaak snel.

In bad

Niets ruikt lekkerder dan een pas gewassen baby met zo'n lekker herkenbaar babyluchtje om zich heen. Maar overdrijf het niet. Een babyhuidje is teer, en zeker bij gevoelige huidjes kun je de baby beter niet elke dag in bad doen als hij niet echt vies is.

Wassen met een washandje kan ook. Badder in ieder geval niet te lang, en wees zuinig met het gebruik van zeep en shampoo. Let ook op welke producten je koopt. Baby's zijn -net als volwassenen- allemaal anders, en de ene babyhuid reageert beter op het ene product dan het andere. Een droge of eczeemachtige huid kun je het beste insmeren met een vette crème of vaseline.

Droog je baby goed af met een zachte hydrofielluier. Gewone handdoeken zijn vaak te ruw. Maak alle huidplooitjes goed droog om irritaties van de huid te voorkomen.

Andere tips bij het in bad doen van de baby:

Haartjes

Sommige baby's worden geboren met een grote bos haar op hun hoofd, anderen hebben een kaal koppie of een klein beetje donshaartjes in een nog onbestemde kleur. Maar al heeft je baby bij de geboorte al een mooie haardos, dat wil niet zeggen dat dat zo blijft. Haaruitval bij baby's is heel gewoon. Meestal krijgt je kindje achterop het hoofdje een kaal plekje (het plekje waar hij het meest op ligt) en kom je in het wiegje of het ledikantje kleine donshaartjes tegen. Maar niet getreurd, er komen nieuwe haartjes voor terug!

Als ze eenmaal een jaar zijn hebben de meeste baby's wel flink wat haar. De haartjes worden wat steviger en hebben inmiddels de kleur gekregen die ze de eerstkomende jaren zullen hebben. Misschien is jouw kind al toe aan een eerste kappersbezoekje! Het is overigens een fabeltje dat het afknippen van het nesthaar ervoor zou zorgen dat je kind er een vollere bos haar voor terug krijgt. Het haar kan wel voller lijken als de piekjes eraf zijn geknipt. Maar probeer het eerst zelf eens voor je je kind naar de kapper stuurt. De meeste baby's zullen het geen pretje vinden om stil te zitten terwijl er een vreemd iemand in hun haar aan het knippen is!

Berg

Een veel voorkomend probleem op baby's hoofdje is berg. Berg, ook wel dauwworm genaamd, is een huiduitslag rond de fontanellen, veroorzaakt door de natuurlijke talgafscheiding. Het ziet eruit als gelige korstjes op de hoofdhuid. Niet mooi, maar ook niet gevaarlijk en bijzonder lastig weg te krijgen. Je kunt proberen om een beetje (amandel)olie over de hoofdhuid te smeren, dit een nachtje in te laten trekken en de volgende morgen met een kartonnen kaartje zachtjes de korstjes afschrapen. In de winkel worden ook in olie gedrenkte pads verkocht. Maar ook als je er niets aan doet verdwijnen de korstjes na een tijdje vanzelf.

Haartjes wassen is meestal nog niet echt nodig. Zeep het hoofdje gewoon mee met de rest van het lijfje als je kind in bad gaat. Heeft je baby echt al heel veel of lang haar, dan kun je een speciale babyshampoo gaan gebruiken. Spoel de shampoo niet uit met het vieze badwater maar neem schoon (lauw) water. Pas op dat hij geen zeep in zijn oogjes krijgt!

Nageltjes knippen

De nagels van je baby worden al snel wat langer en hij kan zichzelf er per ongeluk gemeen mee krabben. De eerste paar weken mag je de nageltjes echter nog niet knippen, ze zijn nog broos en scheuren dan snel in. Bovendien maak je met knippen de nagels alleen maar scherper. Wacht met knippen tot na de eerste zes weken en probeer ze voor die tijd alleen kort en glad te houden met een nagelvijltje.

Het nagels knippen is een bijzonder pietepeuterig karweitje en wordt nog bemoeilijkt doordat de baby zijn handjes niet stil houdt. Knip de nageltjes als de baby lekker rustig is, tijdens zijn slaap of een voeding. En gebruik een nagelschaartje met stompe punten of een nagelknippertje zodat je de baby niet kunt bezeren als hij toch ineens een rare beweging maakt.

Tandjes

Kijk op onze pagina over tanden krijgen hoe je de tandjes moet verzorgen , wat de symptomen zijn van doorkomende tandjes bij je kind en wat je kunt doen tegen de pijn en de jeuk.

Ontstoken oogjes

Veel baby's hebben de eerste weken last van vieze oogjes. Dit komt omdat de traanbuisjes in de ogen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Kook wat water, laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur en maak met een watje gedoopt in dit water het oogje schoon. Veeg van buiten naar binnen (naar de neus toe dus) en gebruik ieder watje maar een keer. Het moet vanzelf over gaan, duurt het echter te lang of krijgt het kind de oogjes niet meer open ga dan even langs de huisarts.

Verkouden

Maak het neusje van je kind voorzichtig schoon met een speciaal hiervoor bij drogist en apotheek verkrijgbaar apparaatje dat de viezigheid uit de neus van de baby zuigt. Gebruik verder een speciale zoutoplossing die je in het neusje spuit om het snot op te lossen, ook verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Dit om te voorkomen dat de verkoudheid naar de oortjes overslaat en de baby een oorontsteking krijgt.

Spruw

Spruw is een schimmelaandoening waarbij zich een wit laagje van kleine vlekjes vormt in de mond, op de tong en op het tandvlees. Deze vlekjes kan je niet wegvegen, controleer eerst of de vlekjes die je ziet geen gestolde melkrestjes zijn. Als je vermoedt dat je kind spruw heeft moet je even langs de huisarts.