• Baby uitzet
  onmisbaar in de babyuitzet baby kleding romper

  Wat moet je allemaal aanschaffen voor je kind? Van spuugdoekje tot speelgoed, van box tot babyschommel. Wat is echt onmisbaar en wat is gewoon leuk om te hebben.

Herbruikbare luiers of wegwerpluiers

kindje met herbruikbare, wasbare luier

Er gaan heel wat luiers doorheen voor een kindje zindelijk wordt. Kies jij voor wegwerpluiers of voor herbruikbare uitwasbare luiers, of mogelijk een combinatie van beide? We zetten wat voors- en tegens op een rijtje.

Gebruiksgemak van luiers

Wegwerpluiers zijn erg gebruiksvriendelijk. Ze zijn makkelijk aan en uit te trekken bij je baby, en je hoeft geen vieze was te doen. Een vieze luier gooi je gewoon bij het afval. Behalve elke week een flink pak luiers kopen en een zware zak afval bij het vuilnis zetten, heb je er geen omkijken naar.

Herbruikbare luiers zijn er in soorten. De welbekende flanellen luierdoeken van vroeger die je met spelden moet vastzetten, maar er zijn tegenwoordig ook veel voorgevormde broekjes met een klittenbandsluiting. Je hebt katoenen luiers waar je een papieren inleg in moet doen (zodat je bij het verschonen de inleg met vieze inhoud en al in het toilet kan gooien), luiers waar je plastic overbroekjes overheen trekt tegen het lekken. Er bestaan ook alles-in-één katoenen luiers met waterafstotende laag aan de binnen- en buitenkant.

Je baby moet met katoenen luiers wel vaker worden verschoond dan met wegwerpluiers, omdat de babybillen natter blijven. En vooral, je hebt natuurlijk een stapel vieze was. Door inlegluiers te gebruiken kun je wel de ergste vlekken in de katoenen luier vermijden.

Luieruitslag en huidirritaties

Heeft je baby een gevoelig huidje en snel last van luieruitslag en irritatie aan de huid van de billetjes? Een katoenen luier ademt en bevat geen onnatuurlijke materialen. Aan de andere kant blijven de billen er veel natter in dan in wegwerpluiers die ultra-absorberend zijn en komt luieruitslag dus bij herbruikbare luiers vaker voor dan bij wegwerpluiers.

Het milieu: herbruikbaar versus wegwerpluiers

Hèt bezwaar van wegwerpluiers is dat ze niet goed zijn voor het milieu. Wegwerpluiers zijn gemaakt van houtpulp en behandeld met chemicaliën, dat is moeilijk afbreekbaar en slecht voor het milieu. Er bestaan wel zonder chloor gebleekte luiers die iets beter zijn voor het milieu. Er zijn ook wegwerpluiers in een biologisch afbreekbare verpakking, gemaakt van zetmeel. Deze verpakkingen dragen het Kiemplantlogo.

Katoenen luiers leveren veel minder afval op. Maar bij de productie van katoen worden immers heel wat bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat ook een flinke milieubelasting oplevert. Kies dus liever voor luiers uit biologisch katoen.

Herbuikbare luiers moeten bovendien altijd goed heet worden gewassen om ze te desinfecteren en een katoenen luier moet eerder worden verschoond dan een wegwerpluier omdat die minder goed absorbeert. Maar zelfs als je de extra wasbeurten meerekent belasten herbruikbare (bio)katoenen luiers het milieu het aanmerkelijk minder dan wegwerpluiers.

Keurmerken op herbruikbare luiers

Er zijn katoenen luiers met het EKO-keurmerk op de markt. Dat betekent dat het katoen is geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De luier is ongebleekt en er zijn geen chemicaliën gebruikt bij het zogeheten voorkrimpen. Kijk voor meer informatie over EKO op Keurmerk kleding of Keurmerk landbouw.

Er zijn ook wasbare luiers op de markt met het ökotex Standard 100 keurmerk, dat eisen stelt op het gebied van chemicaliën zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Prijs van herbruikbare luiers

Wegwerpluiers zijn in het gebruik duurder dan katoenen luiers: je hoeft de katoenen luiers en luierbroekjes immers slechts één keer aan te schaffen. Je hebt ongeveer 18 tot 20 herbruikbare luiers nodig om drie dagen vooruit te kunnen zonder te hoeven wassen.

Rekening houdend met de aankoop van je katoenen luiers en toebehoren èn de wasbeurten, wasmachine etc. bespaar je voor je eerste kindje tussen de 200 en 500 euro (afh. van het merk katoenen en wegwerpluier). Voor een volgend kindje zijn de luiers natuurlijk nog steeds te gebruiken.

Eerder zindelijk met herbruikbare luiers

Een van de argumenten van de voorstanders van herbruikbare luiers is dat kinderen enkele maanden eerder zindelijk worden dan kinderen die wegwerpluiers gebruiken. Omdat katoenen luiers nu eenmaal natter blijven voelen kinderen het als ze hebben geplast en zullen hierdoor eerder gemotiveerd zijn om zindelijk te worden dan hun leeftijdsgenootjes in absorberende wegwerpluiers.

 • Tanden dreumes

  Na een tijdje heeft je dreumes een flink melkgebit, tandjes en kiesjes. Hoe verzorg je dat en wanneer wordt gaan deze tandjes weer los zitten om plaats te maken voor het vaste gebit?

 • gapende baby
  Slapen

  Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de tijd Ze zullen gedurende de hele dag en nacht perioden van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen. De eerste zes weken slaapt een baby meestal zo'n drie uur voor hij weer wakker wordt omdat er gedronken moet worden. De baby kan nog niet zo lang zonder voeding. Hoeveel slaapt een baby gemiddeld en wanneer gaat hij doorslapen? Lees meer over slaap bij pasgeborenen en grotere kinderen, slaapritme en voeding.

Meer over baby's: