Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Tanden en kiezen

Tanden en kiezen, ze zijn belangrijk om mee te eten en om goed en duidelijk te leren praten. En een gezond gebit ziet er ook natuurlijk ook mooi uit. Maar welke tanden krijgt je kind, wanneer komen de kiezen door, hoe herken je symptomen van doorkomende tandjes en wat doe je tegen de pijn?

Doorkomen van het melkgebit

Het melkgebit bestaat uit 20 melktanden en -kiezen. Die tanden zitten bij de geboorte al verstopt in de kaak, maar moeten nog door het tandvlees heengroeien. Er is geen vaste leeftijd aan te geven waarop een kind tandjes krijgt, de een is hier vlotter mee dan de ander. Er zijn gevallen bekend van kinderen die al bij de geboorte een paar tandjes in hun mond hadden!

Gemiddeld breekt het eerste tandje door tussen de 6 en de 9 maanden. Een van de twee onderste voortandjes komt waarschijnlijk als eerste. Na de twee onderste snijtandjes volgen de twee boventanden. Als boven en onder 4 (dus in totaal 8) snijtanden zijn doorgekomen heeft je baby even rust. De kiezen komen wat later. Let wel: bij de meeste kinderen komen de tandjes in deze volgorde, maar in sommige gevallen gaat het ook wel eens andersom.

Rond de 12 tot 15 maanden komen de eerste kiesjes door. Omdat kiezen iets groter zijn dan tandjes levert dat wel weer wat meer pijn en last op. Daarna volgen de hoektanden. De laatste 4 kiezen komen gemiddeld door als de baby 20 tot 24 maanden is. Met een jaar of 3 zijn de meeste kinderen wel klaar met hun melkgebit.

Symptomen doorkomende tanden

Hoe merk je als ouder dat er tandjes doorkomen? Voordat de tandjes doorkomen is het tandvlees rood en gezwollen, je voelt zelf met je vinger misschien al een hard puntje. Maar het is lastig aan het tandvlees te zien of er tandjes doorkomen: de witte puntjes die je in het tandvlees ziet zijn geen tandjes maar talgkliertjes.

Mogelijke symptomen op een rijtje:

Let wel op, een kind dat hangerig is en naar zijn oortjes grijpt kan natuurlijk ook gewoon ziek zijn. Omdat de keelholte in verbinding staat met het oor is er een verhoogd risico op oorontstekingen. Heeft je baby echt wat hogere koorts, gaan de klachten niet weg als het tandje is doorgekomen of vermoed je dat er meer speelt, neem dan contact met je huisarts op.

Pijn van doorkomende tandjes - tips

Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Verzorging van de tandjes

Vroeger dacht met dat het melkgebit niet zo belangrijk was, tegenwoordig denkt men daar anders over. Let er dus goed op dat ook deze tijdelijke tandjes goed verzorgd worden.

Het consultatiebureau adviseert om zodra het eerste tandje door is eenmaal per dag te gaan poetsen met speciale peutertandpasta. Tot een jaar of vijf kunnen kinderen nog niet goed spoelen en tandpasta uitspugen. Deze peutertandpasta is zo gemaakt dat het niet erg is als kinderen niet naspoelen en de tandpasta doorslikken. Er zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta en bovendien zit er een speciaal smaakje aan dat kinderen niet vies vinden.

Lukt het bij je baby nog niet om met een tandenborstel te poetsen, neem dan een vingertandenborstel of een washandje om die eerste paar tandjes schoon te maken.