• baby huilt
  Huilen

  Tanden krijgen doet soms pijn of is ongemakkelijk en dat kan een reden zijn voor je kind om te gaan huilen. Maar beslist niet de enige. Waarom huilen baby's, en wat kun je er aan doen?

Doorkomende tandjes van het melkgebit

eerste tandje komt door

Het melkgebit bestaat uit 20 melktanden en -kiezen. Die tanden zitten bij de geboorte al verstopt in de kaak, maar moeten nog door het tandvlees heengroeien. Er is geen vaste leeftijd aan te geven waarop een kind tandjes krijgt, de een is hier vlotter mee dan de ander. Er zijn gevallen bekend van kinderen die al bij de geboorte een paar tandjes in hun mond hadden!

Gemiddeld breekt het eerste tandje door tussen de 6 en de 9 maanden. Een van de twee onderste voortandjes komt waarschijnlijk als eerste. Na de twee onderste snijtandjes volgen de twee boventanden. Als boven en onder 4 (dus in totaal 8) snijtanden zijn doorgekomen heeft je baby even rust. De kiezen komen wat later. Let wel: bij de meeste kinderen komen de tandjes in deze volgorde, maar in sommige gevallen gaat het ook wel eens andersom.

Rond de 12 tot 15 maanden komen de eerste kiesjes door. Omdat kiezen iets groter zijn dan tandjes levert dat wel weer wat meer pijn en last op. Daarna volgen de hoektanden. De laatste 4 kiezen komen gemiddeld door als de baby 20 tot 24 maanden is. Met een jaar of 3 zijn de meeste kinderen wel klaar met hun melkgebit.

Symptomen van doorkomende tandjes

Hoe merk je als ouder dat er tandjes doorkomen? Voordat de tandjes doorkomen is het tandvlees rood en gezwollen, je voelt zelf met je vinger misschien al een hard puntje. Maar het is lastig aan het tandvlees te zien of er tandjes doorkomen: de witte puntjes die je in het tandvlees ziet zijn geen tandjes maar talgkliertjes.

Mogelijke symptomen op een rijtje:

 • pijn en jeuk, en dus veel huilen en zeuren, slecht slapen, onrustig zijn
 • op speelgoed kauwen, vingers in het mondje steken
 • veel kwijlen
 • diarree (de zogenaamde "spuitluiers")
 • het weigeren van (vast) eten omdat het kauwen pijnlijk is
 • lichte koorts
 • over de wangen wrijven
 • rode wangetjes

Let wel op, een kind dat hangerig is en naar zijn oortjes grijpt kan natuurlijk ook gewoon ziek zijn. Omdat de keelholte in verbinding staat met het oor is er een verhoogd risico op oorontstekingen. Heeft je baby echt wat hogere koorts, gaan de klachten niet weg als het tandje is doorgekomen of vermoed je dat er meer speelt, neem dan contact met je huisarts op.

Pijn bij doorkomende tandjes verlichten

Wat kun je doen om de pijn te verlichten? Hieronder wat tips:

 • Geef een bijtring, liefst gekoeld in de koelkast (niet in het vriesvak!);
 • Een koud, nat washandje werkt ook;
 • Als je kleine het zelf nog niet kan, masseer zijn tandvlees zachtjes met je vinger;
 • Pijnstillende (homeopatische) middelen;
 • Troosten bij pijn en verdriet helpt altijd!

Verzorging van de nieuwe tandjes

verzorging eerste tandjes

Vroeger dacht met dat het melkgebit niet zo belangrijk was, tegenwoordig denkt men daar anders over. Let er dus goed op dat ook deze tijdelijke tandjes goed verzorgd worden.

Het consultatiebureau adviseert om zodra het eerste tandje door is eenmaal per dag te gaan poetsen met speciale peutertandpasta. Tot een jaar of vijf kunnen kinderen nog niet goed spoelen en tandpasta uitspugen. Deze peutertandpasta is zo gemaakt dat het niet erg is als kinderen niet naspoelen en de tandpasta doorslikken. Er zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta en bovendien zit er een speciaal smaakje aan dat kinderen niet vies vinden.

Lukt het bij je baby nog niet om met een tandenborstel te poetsen, neem dan een vingertandenborstel of een washandje om die eerste paar tandjes schoon te maken.

 • tanden dreumes of peuter

  Tanden dreumes

  Na een tijdje heeft je dreumes een flink melkgebit, tandjes en kiesjes. Hoe verzorg je dat en wanneer wordt gaan deze tandjes weer los zitten om plaats te maken voor het vaste gebit?

 • gapende baby
  Slapen

  Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de tijd Ze zullen gedurende de hele dag en nacht perioden van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen. De eerste zes weken slaapt een baby meestal zo'n drie uur voor hij weer wakker wordt omdat er gedronken moet worden. De baby kan nog niet zo lang zonder voeding. Hoeveel slaapt een baby gemiddeld en wanneer gaat hij doorslapen? Lees meer over slaap bij pasgeborenen en grotere kinderen, slaapritme en voeding.

Meer over baby's: