Tanden en kiezen peuter

Vroeger dacht met dat gebitsverzorging van het melkgebit niet zo belangrijk was, tegenwoordig denkt men daar anders over. Dus ook deze tijdelijke tandjes goed verzorgen. Juist deze pas doorgebroken tanden en kiezen zijn extra kwetsbaar. Let dus goed op dat je kind goed poetst, laat je kind niet te snel alleen poetsen. Geadviseerd wordt om tot het tiende jaar samen te poetsen.

Het consultatiebureau adviseert om zodra het eerste tandje door is eenmaal per dag te gaan poetsen met speciale peutertandpasta. Tot een jaar of vijf kunnen kinderen nog niet goed spoelen en tandpasta uitspugen. Deze peutertandpasta is zo gemaakt dat het niet erg is als kinderen niet naspoelen en de tandpasta doorslikken. Er zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta en bovendien zit er een speciaal smaakje aan dat kinderen niet vies vinden.

De tanden van je dreumes poetsen

Zodra je kind twee jaar is is moet je twee keer per dag gaan poetsen. Gebruik niet veel tandpasta (een halve centimeter) en een speciale kleine peutertandenborstel.

Je dreumes mag zelf proberen te poetsen maar poets zelf altijd na zodat je zeker weet dat alle tanden geraakt zijn. Om niets te vergeten en je kind vast te leren hoe het later zelf zijn tanden moet poetsen kun je het beste een vaste volgorde aanhouden. Eerst alles boven, dan alles beneden. Eerst de binnenkant, dan de buitenkant en daarna de vlakjes bovenop de kiezen en tanden. De zogenaamde 6 B’s:

  • Binnenkant Boven
  • Buitenkant Boven
  • Bovenkant Boven
  • Binnenkant Beneden
  • Buitenkant Beneden
  • Bovenkant Beneden

Net als haren wassen zal je dreumes het misschien allemaal niet meer zo leuk vinden en gaan protesteren. Toch moet het, in het belang van de tanden van je kind echt gebeuren! Maak er een vast ritueel van, twee keer per dag op dezelfde tijd en probeer er op de een of andere manier toch iets leuks van te maken. Misschien gaat het beter als mamma of een grotere broer of zus ook tegelijkertijd de eigen tanden poetst, of moet je een verhaaltje vertellen of een poetsliedje introduceren.

Bijvoorbeeld (op de melodie van “vader jacob”):

Tandjes poetsen (2x) 
Heen er weer (2x) 
Dan krijg je schone tandjes (2x) 
Nog een keer (2x)

Tandjes poetsen (2x) 
Ja dat moet (2x)
Hagelwitte tandjes (2x) 
Dat is goed (2x) 

Met je peuter naar de tandarts

Op zich hoeft een peuter nog niet echt naar de tandarts, maar het is toch een goed idee om hem vast mee te nemen als je zelf op controle gaat. Hij kijkt bij jou af hoe het gaat en misschien mag de tandarts wel al heel even in zijn mondje kijken. Zo went hij er vast aan als het later wel nodig is.

Boosdoeners voor het kindergebit

Houd de tanden van je kind gezond. Niet alleen poetsen en (als het kind wat ouder is) regelmatig op controle bij de tandarts, maar voorkom tandproblemen:

  • Voorkom zuigflescaries en vervang de zuigfles, speen en tuitbeker zo snel mogelijk door een gewone beker;
  • Krijgt je baby nog een nachtfles of een fles voor het slapen gaan en worden er daarna geen tandjes gepoetst, geef dan een slokje water;
  • Wees matig met zoetstoffen, weinig snoep en frisdrank voor de grotere kinderen dus. Maar ook in vruchtensap en melk zitten suikers!

Losse tandjes

Op latere leeftijd gaan die melktandjes één voor één weer los zitten/ Wil je meer weten over het melkgebit, welke tanden en kiezen er doorkomen, en hoe het wisselen gaat? Lees verder melktanden wisselen.

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.