Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Babyuitzet - wat heb je nodig?

Nu je zwanger bent moet je opeens een heleboel spullen gaan aanschaffen die je zometeen nodig hebt voor de bevalling en voor de nieuwe baby. Van veel dingen had je misschien nog nooit gehoord, of niet bedacht ze ooit nog eens te zullen gaan gebruiken.

Hieronder een overzicht.

Verzorging van de baby

Wat handig kan zijn als je op stap gaat met je kind is een verzorgingstas. Er zijn hele leuke te koop, maar een gewone tas die je standaard klaar hebt staan met een paar luiers, flesjes, lepeltjes, slabbetjes, natte doekjes en alles wat je voor je baby nodig hebt als je eens een paar uurtjes niet thuis bent met je kind werkt natuurlijk ook prima. Lange hengsels aan de tas, zodat hij makkelijk aan de wandelwagen bevestigd kan worden kunnen praktisch zijn.

Kleding

Kies maat 50-56 en maatje 62. De meeste voldragen baby's kunnen met maatje 50-56 de eerste twee maanden wel vooruit.

Babykamer en meubels

Het babykamertje

Ontzettend leuk om een eigen kamertje voor je nieuwe kleintje in te richten! Meubeltjes, accessoires, kleurtjes op muur en vloer. WAt moet er allemaal in aan handige meubels?

Wiegje

Een wieg is natuurlijk wel heel erg leuk voor de eerste maandjes, zeker als je besluit de baby op jullie slaapkamer te laten slapen in een wiegje of schommelwiegje.

Behalve een wieg moet je natuurlijk ook een matrasje (de standaard maat voor een matrasje in een wieg is 40 bij 80 centimeter) en onderlakentje, bovenlakentjes en dekentjes.

Ledikantje

Een ledikantje met stevig matras, lakentjes en dekentjes en/of trappelzak. Een dekbedje of kussen is voor kinderen onder de twee jaar niet aan te raden in verband met de kans op wiegedood. Met een in hoogte verstelbaar ledikantje of spijlenbedje (standaard matras maat van een ledikantje is 90 bij 120 centimeter) kan je kind de eerste twee tot vier jaar vooruit. Let op de speciale veiligheidseisen die gesteld worden aan matrasjes en bedjes. Zo moeten de spijltjes van een bedje bijvoorbeeld minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter uit elkaar staan. Als je iets zelf maakt of zelf wilt verven let dan op dat je "kindvriendelijke" verf op waterbasis gebruikt.

Ook bij een ledikantje heb je onderlakens, bovenlakens en dekentjes nodig. De lakentjes en dekentjes moeten liefst van natuurlijke, ademende materialen zijn, katoen of wol bijvoorbeeld. Een dekbedje en een kussen mogen de eerste paar jaar nog niet. Geadviseerd wordt om daarmee te wachten tot je kind 2 jaar oud is in verband met kans op wiegendood.

Hoewel een leuk opgemaakt bedje met dekentjes en lakentjes er lief uitziet, is het verstandiger om een trappelzak te gebruiken. Hier ligt je baby lekker warm in, hij kan zich niet bloot trappen. Als je een hele dikke trappelzak hebt hoeft daar verder geen deken overheen. Heb je een dunne trappelzak, dan kun je nog een extra lakentje of dekentje eroverheen doen. Kijk ook naar de temperatuur in de kinderkamer. Je kind mag het niet koud hebben maar pak hem zeker ook niet zo dik in dat het te warm wordt.

Meer tips over veilig in bed en box vind je hier.

Commode

Je hebt een plek nodig om de baby te verschonen en aan te kleden. Een commode of (als alternatief) een gewoon kastje dat wat breder en hoger is dan normaal is daarvoor ideaal. Op de commode gebruik je een aankleedkussen met opstaande randen. Niet alleen ligt dit lekkerder voor de baby dan een harde ondergrond maar ook is het risico dat hij van de commode afrolt wat kleiner.

Geen ruimte voor een commode of kastje in de babykamer? Er bestaan ook speciale planken voor aan de muur die je naar believen in en weer uit kunt klappen. Heb je geen verschoonplek nodig dan hangt de plank plat tegen de muur en is het geen sta-in-de-weg in het kamertje. Let er natuurlijk wel op dat het veilig is; de plank mag niet makkelijk van de muur los laten, moet het gewicht van de baby kunnen dragen en de baby mag niet makkelijk af kunnen vallen.

Let bij aankoop van een commode op het gebruiksgemak voor jezelf en je partner. Let, net als bij een aanrecht bijvoorbeeld, op een goede werkhoogte en voorkom rugklachten. Een goede tip is ook om je kind niet in de breedte maar in de lengte neer te leggen, dus met de billen naar jou toe. Dit zorgt ervoor dat je gewoon recht kunt blijven staan en je rug niet hoeft te draaien. Een commode die niet helemaal dicht is aan de onderkant is prettig omdat je dan je voeten onder de commode kunt zetten als je je baby staat te verschonen.

Leg alles wat je nodig hebt voor het verschonen van je kind binnen handbereik. In de lades, op de commode zelf of op een plankje erboven. Natte doekjes, wattenstaafjes, luiers, crème voor op de billetjes, hydrofiel luiers om af te drogen, schone kleertjes etc. Pas wel op dat er geen spullen van een plankje af kunnen vallen bovenop je baby! En houd gevaarlijke dingen zoals nagelschaartjes ver uit de buurt van de grijpgrage handjes. Is je kindje wat groter en wil hij niet langer stil blijven liggen wanneer hij wordt verschoond? Leid je kind af door een muziekdoosje te laten spelen of geef hem iets in zijn handjes waar hij even zoet mee is. Een zacht speelgoedje, een doos met tissues, het maakt niet zoveel uit als hij maar even vergeet te protesteren!

Box

De eerste paar weken is een box niet echt nodig. Je kindje kan er overdag wel in slapen maar zal net zo prettig in het eigen bedje liggen. Daarna, als de baby wat meer wakker is, is het echter een onmisbaar object in de huiskamer. Het is een veilig plekje om te liggen en er toch bij te kunnen zijn. Hij kan zo een beetje rondkijken, omrollen, spelen, dingen pakken. En wordt je kind wat mobieler dan is het prettig om hem af en toe ook weer even in de box te laten spelen. Voor je kind en voor de rest van de familie is het fijn om af en toe even "rust" te hebben. Jij hebt even je handen vrij om koffie te drinken, de was op te hangen, de telefoon op te nemen... en voor een kind is het ook fijn om even rustig in zijn eentje in de box te kunnen spelen waar hij maar een paar speelgoedjes heeft en niet al te veel andere prikkels.

Een verstelbare (spijlen) box is prettig in het gebruik. Voor de eerste periode is het fijn als de box op een hoge stand gezet kan worden, zodat de baby niet op de koude tocht ligt en jij zelf niet zo diep hoeft te bukken. Koop er ook een lekker zacht (en wasbaar!) boxkleed bij. Kan je kindje eenmaal zitten of staan of wordt hij te zwaar voor die hoge stand, dan moet de boxvloer voor de veiligheid natuurlijk weer naar beneden worden versteld.

Wipstoeltje

Een wipstoel is een zachte, in standen verstelbare stoel, meestal van ligstand tot een redelijk rechte zit. De baby mag in een wipstoeltje vanaf een paar weken oud totdat hij zelf gaat zitten of te beweeglijk wordt en eruit zal willen klimmen. Een kleine baby zal vooral in de ligstand liggen, grotere baby's vinden het heerlijk met het hoofdje omhoog te kunnen liggen zodat ze niks missen van wat er om hen heen gebeurt. Een stoeltje van wat gladder materiaal kan beter schoongemaakt worden, maar zachtere bekleding zit vaak warmer en zachter. Bij de meeste stoeltjes kan de bekleding er makkelijk afgehaald worden en in de wasmachine worden gewassen.

Zet de wipstoel nooit op een tafel waar hij af zou kunnen schuiven als je baby een onverwachtse beweging maakt. Maak de gordeltjes vast, en hou zelf altijd toezicht. Laat je kind nooit al te lang in de wipstoel liggen, dat is niet goed voor de motorische ontwikkeling.

Kinderstoel of stoelverhoger

Kan je kind goed zitten, zet hem dan in een kinderstoel of op een gewone stoel met stoelverhoger als je aan tafel gaat om te eten. Er zijn kinderstoelen met een tafelblad eraan vast en stoelen die je makkelijk aan de grote eettafel kunt aanschuiven. Let wel op dat je kind niet bij gevaarlijke pannen en messen kan komen. Er zijn ook kubusstoelen te koop: deze bestaan uit een tafeltje en stoeltje op kindhoogte, maar door ze op elkaar te zetten vormen ze een hoge stoel die bij de tafel gezet kan worden.

Een stoelverkleiner van stof of zacht plastic is prettig als je kindje nog wat kleiner is en/of nog niet heel goed kan zitten. Dit ondersteunt beter en de kans op wegglijden verkleint. Let verder op dat stoel en stoelverkleiner goed afwasbaar zijn. Er zullen heel wat fruit- en groentehapjes per ongeluk op de stoel terecht komen!

Zet je kind altijd in de stoel vast met de gordeltjes en laat je kind nooit zonder toezicht in de stoel achter.

Babyfoon

Let op dat je een babyfoon koopt die niet stoort en waarbij de zender te wisselen is. Vooral als je in een wijk woont met veel jonge gezinnen is het vervelend als je de buurvrouw en haar kindje op jouw babyfoon kunt afluisteren (en zij jou!). Een "walkietalkie" gebruiken als babyfoon werkt ook goed, deze apparaten hebben vaak een groter bereik dan een gewone babyfoon. Een babyfoon met beeldfunctie is ook reuze handig. Je bent dan niet alleen meer afhankelijk van de geluiden die je baby al dan niet maakt, maar kunt via het beeldschermpje in de gaten houden of je kind al wakker is en of hij nog netjes onder zijn dekentjes ligt.

Vervoer

Autostoeltje

Je kunt je baby vanaf de eerste dag met de auto meenemen in een autostoeltje (groep 0 of 0+). Tot een lengte van 1.35 meter zijn autostoeltjes over het algemeen verplicht (er zijn wat uitzonderingen).

Kies een stoeltje dat bij het gewicht en leeftijd van je kind past. Wordt je kind te zwaar, of komt het hoofdje boven de stoel uit dan is het tijd voor een nieuwe autostoel. Een wat groter stoeltje (groep 1) is bedoeld voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Dit stoeltje kan met de rijrichting mee worden geplaatst. Kan je kind nog niet goed zitten, of wil hij slapen, zet de stoel dan in de laagste ligstand.

Autostoeltjes moeten het keurmerk ECE 44/03 of ECE 44/04 hebben. Koop geen tweedehands autotstoeltjes waarvan je niet zeker weet dat er geen ongelukken mee gebeurd zijn. Een stoeltje dat in een auto heeft gestaan die een aanrijding heeft gehad kan (onzichtbare) beschadigingen hebben en niet veilig genoeg meer zijn.

Kijk voor de actuele regels omtrent het gebruik van autostoeltjes op de site van de anwb.

Kinderwagen

Een multifunctionele wandelwagen is handig: een wagen waarin de baby kan liggen als hij nog klein is maar ook om te bouwen is tot een wandelwagen waarin je kindje kan zitten (liefst in verschillende standen) als hij wat ouder is. Maak in de winkel een proefritje en probeer uit welke wagens lekker rijden, goed bochten kunnen draaien en niet al te zwaar duwen.

EEn buggy is soepeler en lichter, neemt vaak wat minder ruimte in in opgeklapte vorm en vaak ook wat goedkoper dan een multifunctionele kinderwagen. Handig als je kindje al goed kan zitten en om mee te nemen in de bus, op de fiets, in de auto.

Bij de kinderwagen - of het nu een wandelwagen voor een kleine baby of een buggy voor een kind boven het jaar - heb je ook nog wat accessoires nodig. Een parasolletje, een zachte en warme voetenzak waar je kind lekker in ligt in de winter (en je kinderwagen beschermt tegen vieze vlekken!) of een dun koel lakentje waar je kind in de zomer in de wandelwagen lekker onder kan liggen. Altijd handig is een luiertas om spullen die je mee moet nemen (luiers, doekjes, flesjes, spenen, kleedje om op te verschonen etc) aan de kinderwagen te hangen.

Buik- of rugdrager of draagzak

Kleine baby's willen graag bij je zijn en houden van lichaamscontact. Een draagzak of draagdoek is geschikt om je kleintje lekker dicht tegen je aan te dragen en toch je handen vrij te hebben. Niet alleen onderweg, maar ook ideaal voor in en om het huis. Pas buiten op dat je kind het niet te warm krijgt als je hem met draagzak en al onder je jas draagt bijvoorbeeld. Er zijn allerlei draagdoeken en wikkeldoeken te koop waar je je kleintje in dragen kunt.

In een draagdoek wordt de rug van een baby absoluut niet belast: de baby hoeft niet zichzelf te dragen maar zit zonder rugbelasting tegen de ouder aan. Ook voor de ouder is een draagdoek ongetwijfeld het fijnste draagsysteem. De brede katoenen banden die over het hele schoudervlak van beide schouders lopen, verdelen het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. Nek en rug worden niet of nauwelijks belast. Er zijn geen gespen of knopen, nergens spant of knelt het.

Voor oudere kinderen zijn rugdragers ook een prima manier om je kind te vervoeren, bijvoorbeeld op vakantie als je een stuk gaat wandelen is dit ideaal. Gebruik de drager NIET op de fiets of in de auto, dit is niet veilig!

Op de fiets

Wacht het liefst met het vervoeren van je baby op de fiets tot deze goed kan zitten (meestal rond de 10e maand). Het is niet verstandig een baby jonger dan 3 maanden op de fiets te vervoeren omdat het ruggetje snel beschadigd kan worden. In een fietskar kunnen baby's wel eerder zitten.

Een zitje voorop de fiets (aan de stuurbuis) is geschikt voor kinderen van 9 tot 15 kg (ongeveer 9 maanden tot 3 jaar). Een achterzitje, te bevestigen aan de bagagedrager en het fietsframe, kun je gebruiken voor kinderen tot 22 kg (ongeveer 6 jaar). Gebruik altijd de gordeltjes en voetriempjes om je kind goed vast te zetten in het zitje.

Kleine kinderen vallen vaak in slaap op de fiets. Probeer daarom niet al te lange stukken te fietsen. Je kunt ook een speciaal stuurkussen kopen dat het hoofdje en nekje ondersteunt zodat je kind veiliger en comfortabeler ligt als het toch in slaap sukkelt.

Een echte aanrader is om eens te kijken naar moederfietsen of vaderfietsen. Deze hebben een ruimere opstap, zodat er achter het kinderzitje aan het stuur ook nog ruimte is voor jouw benen. Bovendien zijn deze fietsen speciaal extra veilig voor meerijdende kinderen gemaakt. Fietsen met één of twee kinderen op de fiets in plaats van alleen is sowieso even lastig in het begin. Je bent minder stabiel, de remweg is langer, het sturen gaat lastiger... Neem de tijd om hieraan te wennen. Begin met een kort stukje op een niet al te drukke weg.

Fietsen met een bakfiets of fietskar

Een fietskar achter je fiets of een bakfiets (met een stevige bak voor je fiets uit) is een goed alternatief voor het fietszitje. Je kind(eren) zit(ten) comfortabeler dan in een fietszitje, maar de extra lengte maakt het fietsen misschien weer wat lastiger. Het voordeel van een fietskar is dat je de kar kunt ontkoppelen op het moment dat je hem niet meer nodig hebt. Het voordeel van een bakfiets is dat je kinderen voor je zitten zodat je ze een beetje in de gaten kunt houden.

Kinderen en veiligheid

Voor je een aanschaf doet van meubels, auto- of fietsstoeltjes, etc., lees eerst meer over de veiligheid op veiligheid.nl Er zijn allerlei richtlijnen en keurmerken opgesteld waar deze produkten aan moeten voldoen. Meestal voldoen de spullen van bekende merken bij speciale babyzaken wel aan deze richtlijnen, bij zelfgemaakte of wat oudere spullen is het verstandig om zelf even na te gaan of ze veilig genoeg zijn.