Zwangerschaps-calculator

... bepaal uitgerekende datum, zwangerschapsduur en meer

Wanneer kun je de baby verwachten? Bepaal hier eenvoudig online de uitgerekende datum, de datum van de bevruchting, de zwangerschapsduur en meer.

Onzekerheden en termijnecho

De berekeningen hierboven zijn de standaard berekeningen die verloskundigen en artsen toepassen wanneer een zwangere vrouw zich voor het eerst komt melden. Er wordt daarbij aangenomen dat de eisprong 2 weken voor de volgende menstruatie plaats heeft gevonden en dat de bevruchting op de dag van de ovulatie heeft plaatsgevonden. Meestal zit die berekening aardig in de buurt, maar in het geval van onregelmatige menstruaties, bijvoorbeeld kan dat wellicht een paar dagen schelen. Hiervoor wordt tegenwoordig een termijnecho gemaakt. Aan de hand van de grootte en ontwikkeling van het embryo wordt dan mogelijk de eerder uitgerekende datum bijgesteld.

Weetje: slechts 5 procent van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende dag. De meeste baby’s worden geboren in de periode vanaf twee weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum. Wel is de kans dat de bevalling begint groter naarmate de datum dichterbij de uitgerekende datum ligt.