Vaderschapsverlof in 2019

Kraamverlof voor partners van pas bevallen vrouwen

In Nederland zijn de verlofmogelijkheden voor partners van pas bevallen vrouwen geregeld in de WIEG wet. De zwangere vrouw heeft natuurlijk recht op  zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, maar ook de partner heeft recht op verlof.  En dat is goed nieuws voor zowel beide ouders als het kind. Het is nogal een drukke en emotionele tijd als je kleintje er net is. De moeder is nog aan het herstellen van de geboorte en zwangerschap. Het is nog even zoeken naar een ritme met de nieuwe baby er bij. En vergeet de praktische kant niet: er is nog best heel veel te regelen en te doen. Vaak valt het dan nogal tegen als de partner na twee dagen weer aan het werk moet.

Partnerverlof

In 2019 is de regeling rond geboorteverlof of kraamverlof uitgebreid.  De partner heeft dus meer tijd om de moeder bij te staan in de verzorging en heeft ook meer tijd en aandacht voor de baby. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat meer tijd samen doorbrengen na de geboorte zorgt voor een betere binding tussen ouder en kind.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt bovendien dat beide ouders vanaf het begin de taken goed moeten verdelen, dan is het makkelijker wanneer beide ouders weer aan het werk gaan. “Dan doe je het écht samen: samen zorgen, samen werken.”

“Zeker de eerste dagen met je kind zijn heel bijzonder. Fijn om dan meer tijd te krijgen, zodat je kunt wennen aan het leven met een baby erbij. Dat is een betere start voor iedereen: niet alleen voor de partner van de moeder, maar ook voor de moeder en het kind.” (Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

De WIEG wet

De naam is in ieder geval goed gekozen. Maar wat houdt deze Wet Invoering Extra Geboorteverlof dan precies in?

 • 5 dagen kraamverlof in de eerste vier weken
 • 5 weken verlof gedurende het eerste half jaar

De partners krijgen dus meer verlof na de geboorte, en voor een groot gedeelte doorbetaald.

5 dagen kraamverlof

Voorheen kreeg een partner (m/v) van een bevallen vrouw 2 dagen doorbetaald verlof. Vanaf januari 2019 wordt dat verlengd tot 5 werkdagen. Dat geboorteverlof mag direct na de bevalling worden opgenomen maar ook later, als het maar binnen de eerste vier weken na de geboorte valt. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om het verlof op te nemen aansluitend aan de periode van externe kraamzorg.

5 weken vaderschapsverlof in het eerste half jaar

Behalve deze extra dagen in de eerste vier weken regelt de nieuwe wet ook nog dat partners (m/v) vanaf juli 2020 nog vijf weken extra geboorteverlof kunnen opnemen. Het opnemen van de 5 weken geboorteverlof moet gebeuren in de eerste zes maanden na de geboorte van de baby. Dit verlof wordt voor een groot gedeelte doorbetaald: partners hebben recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon.

Adoptie- en pleegzorgverlof

Heb of wil je een kind adopteren? Ook het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt verlengd, van vier naar zes weken. Dit gaat 1 januari 2019 in.

Meer informatie? Zie Rijksoverheid.nl

 

Ook interessant
8 reacties
 1. Anouk

  En wat als je kind voor juli 2020 geboren wordt? Kun je dan die 5 weken na juli 2020 alsnog opnemen, als hef binnen de 6 maanden valt?

  1. Ramon

   Lijkt me niet, dat zou toch betekenen dat iedereen die ooot een kind heeft gekregen 5 weken op kan nemen, Dan ligt half Nederland plat.

 2. Anna

  Daar ben ik ook benieuwd naar..

 3. Alles over Kinderen

  Eerlijk gezegd weet ik dat zo even niet. Misschien het beste even overleggen met de werkgever…

  1. Muzzzy

   Heeft iemand al antwoord op de vraag ???
   Mijn kind is uitgerekend op 21 april 2020. Dus binnen 6 maanden kan ik het opnemen, maar val ik buiten de boot , omdat hij/zij voor 1 juli is geboren. Wat zijn de regels hier in en zijn er uitzonderingen?

 4. Jan-Hendrik

  Wij wachtten al een poosje met een twee kindje. Ons eerste kindje is nu al 3 jaar oud. Het zou eerst al eerder worden ingevoerd. Wel jammer dat er nu zoveel tijd zit tussen ons zoontje en straks zijn broertje of zusje. Maar wel heerlijk dat je als man nu ook de eerste weken bewust mee mag maken. Je bent er toch niet echt bij met je hoofd als je 1 dag voor de bevalling hebt en 1 dag voor de aangifte van de geboorte en dan weer 46 uur aan het werk moet.

 5. Floor Koppejan

  Jan-Hendrik de Zemelaar

 6. Lucie

  De nieuwe regeling is super fijn. Nu ben ik benieuwd of hierin de uitgerekende datum geldt of de daadwerkelijke geboortedag. Ik ben namelijk uitgerekend op 1 juli 2020, maar grote kans dat ik (net zoals bij mijn 2 andere kinderen) iets eerder beval. Zou jammer zijn om er dan net geen recht op te hebben. Terwijl bij vrouwen ook de uitgerekende datum geldt, tenzij je later bevalt dan de uitgerekende datum. Dan wordt vanaf dan 10 weken geteld. Tevens begreep ik dat je wel het verlof moet aanvragen van tevoren en dan zul je dus ook uitgaan van de uitgerekende datum. Ik ben benieuwd!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.