Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Zwangerschapsklachten en zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen in meer of mindere mate last bepaalde kwaaltjes, zwangerschaps gerelateerde klachten of aandoeningen. Sommige als gevolg van de veranderende hormoonspiegel, andere door het toegenomen gewicht of de extra druk op het lijf. Lees hier meer.

Ga direct naar:

Zwangerschapsmisselijkheid

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen in meer of mindere mate last van ochtendmisselijkheid of van misselijkheid en/of braken gedurende de hele dag. Het begint meestal bij 6 weken en is op 8 a 9 weken zwangerschap op het hoogtepunt. Je kunt in die eerste weken soms wat afvallen. Daarna zakt de misselijkheid bij veel vrouwen weer af en is na 13 weken vaak helemaal weg. Helaas zijn er ook vrouwen die de hele zwangerschap last houden van extreme misselijkheid. Wanneer je helemaal niets kunt binnenhouden kan dit tot uitdroging leiden en erg gevaarlijk zijn. Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Misselijkheid wordt veroorzaakt door het hormoon HCG. Soms worden bepaalde luchtjes opeens niet meer worden verdragen, zoals de geur van gebakken vlees of koffie. Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemt, maar het kan ook op andere tijdstippen optreden.

In een later stadium van de zwangerschap kun je ook misselijk zijn. Dit komt meestal omdat je baby tegen je maag en darmen drukt. Hierdoor verandert de mobiliteit van je darmen. Voedsel kan langer in de darmen zitten waardoor ze meer voedingsstoffen opnemen.

Tips tegen misselijkheid in de zwangerschap

Brandend maagzuur

Vooral aan het einde van de zwangerschap, als de maag in de verdrukking komt door de groter wordende baarmoeder, kun je last krijgen van maagzuur. Dit geeft een brandend gevoel in de maag en zure oprispingen.

Tips bij brandend maagzuur

Als dit allemaal niet helpt helpen medicijnen (bijvoorbeeld Rennies) vaak wel goed. Overleg eerst even met je verloskundige.

Zwangerschapsischias

Pijn in de bil die uitstraalt tot in het been? Dit kan zwangerschapsischias zijn. Er komt extra spanning op de spieren in je rug en je billen nu je meer gewicht aan de voorkant hebt. Die spieren kunnen een zenuw afknellen wat deze pijn veroorzaakt.

Probeer je rug niet teveel te belasten en je spieren te ontspannen (let op met tillen en probeer op je zij te liggen bijvoorbeeld). Wissel rust af met bewegen.

Zwangerschapsdiabetes

Dit valt niet echt onder "kwaaltjes" maar is een serieuze aandoening die (meestal tussen de 24e en 28e week) tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Zwangerschapssuiker is een milde vorm van suikerziekte die voorkomt bij 1 op de 50 vrouwen. Bij suikerziekte( diabetes) zit er te veel suiker in het bloed. Dit kan via de placenta bij de ongeboren baby komen en dat kan schadelijk zijn. Het lijdt tot een hoger geboortegewicht maar ook tot te lage bloedsuikerspiegels bij de baby na de geboorte.

Ben je moe, moet je vaak plassen, heb je veel dorst, dan kķnnen dat symptomen zijn van zwangerschapsdiabetes (maar natuurlijk komt vermoeidheid en vaker plassen ook bij zwangere vrouwen voor die geen zwangerschapsdiabetes hebben). Ook teveel vruchtwater of een te grote baby kunnen wijzen op deze aandoening. De verloskundige kan een bloedtest afnemen om te kijken of er sprake is van diabetes.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is meestal goed te behandelen met een dieet en beweging. Soms moet er insuline worden gespoten. Dit in overleg met de huisarts die je zo nodig doorverwijst.

Harde buiken

Een 'harde buik' wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder samentrekt. De baarmoeder is een holle spier en het samentrekken voelt net als (over)belasting van andere spieren. Na een drukke dag voel je je buik hard worden. Dit zal elke zwangere wel eens voelen, het is heel normaal en ongevaarlijk.

Tips tegen harde buiken

Neem voldoende rust. Als je er vaak last van hebt of in combinatie met andere klachten, neem dan contact op met je verloskundige.

Bandenpijn

Je baarmoeder is met banden aan je bekken verbonden. Doordat je baarmoeder groeit rekken deze banden verder uit. Dit veroorzaakt steken aan de zijkant van je buik richting de liezen. Sommige vrouwen schrikken van deze pijn, maar het is volkomen normaal. De pijn verdwijnt weer als je baarmoeder aan de nieuwe situatie gewend is. Je kunt er niet veel aan doen behalve proberen geen rare bewegingen te maken en te ontspannen als je er last van hebt.

Veel plassen

Hier kun je in het begin en het einde van je zwangerschap last van hebben. In het begin komt het door de hormonen, aan het einde van de zwangerschap drukt de groter geworden baarmoeder op de blaas. Ook hier is niet veel aan te doen. Let wel op, bij pijn in de onderbuik en branderig gevoel bij het plassen kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Ga even langs je huisarts om dit te laten controleren.

Urineverlies

Het komt redelijk vaak voor aan het einde van de zwangerschap of vlak na de bevalling dat vrouwen geen perfecte controle meer over hun bekkenbodemspieren hebben (zwangerschapsincontinentie). Je kunt urine in kleine druppeltjes verliezen de hele dag door, of ineens een grotere hoeveelheid bij plotseling lachen of niezen (stressincontinentie). Er is tijdens de zwangerschap niet veel aan te doen. Gebruik inlegkruisjes of maandverband en probeer je bekkenbodemspier goed te oefenen. De klachten gaan meestal na de bevalling vanzelf weer over. Het is wel belangrijk is dat je na de bevalling je bekkenbodemspieren goed blijft oefenen.

Vaginale afscheiding

De afscheiding tijdens de zwangerschap is anders en vaak meer dan voorheen. Dit is heel normaal en kan geen kwaad. Er wordt meer slijm geproduceerd en de doorbloeding van de schedewand is beter. Onder invloed van de hormonen is de zuurgraad veranderd. Je bent daardoor wel gevoeliger voor infecties.

Tips bij vaginale afscheiding

HygiŽne! Houd de vagina goed schoon (niet met zeep!) en draag katoenen onderbroeken. Heb je last van jeuk of branderig gevoel bij het plassen of ruikt het erg vies, ga dan langs de huisarts. Misschien heb je een infectie.

Verstopping

Ook weer onder invloed van de zwangerschapshormonen (progesteron) worden de darmen lui. Dit kan problemen geven met de ontlasting en verstopping oftewel obstipatie tot gevolg hebben.

Tips:

Aambeien

Aambeien zijn spataderen bij de anus. Je kunt kleine uitstulpingen voelen, jeuk en pijn. Er kan tijdens de ontlasting bloed meekomen. Aambeien worden veroorzaakt doordat de bloedvatwanden verslappen onder invloed van progesteron en door te hard persen op de ontlasting wanneer je last hebt van verstopping.

Tips bij aambeien

Striae zwangerschapsstrepen

Zwangerschapsstrepen of striae zijn erfelijk en er is weinig aan te doen. De rode strepen op de huid worden veroorzaakt doordat het bindweefsel onder de huid niet (snel) genoeg mee rekt en gaat scheuren. Striae komt voor op billen, borsten, buik, benen: op plekken waar de huid wordt opgerekt.Tegen striae is niet veel te doen al zijn er wel wat middeltjes die je kunt smeren om de huid iets elastischer te maken. De strepen zullen vervagen na de zwangerschap maar waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen.

Jeuk

Waardoor jeuk wordt veroorzaakt is niet altijd duidelijk. Het kan komen door de striae, maar ook door (onschuldige) stoornissen aan lever en gal. het begint meestal op de buik en kan uitbreiden naar de rest van je lichaam.

Tips bij jeuk

Vocht vasthouden

Dikke, gezwollen handen en voeten of gezicht zijn tekenen dat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Tijdens de zwangerschap is het wel normaal om meer vocht dan anders vast te houden, soms wel 2 tot 3 liter meer! In principe kan dit geen kwaad maar het kan lastig zijn. Let wel op dat de bloeddruk normaal blijft.

Vocht vasthouden heeft niets te maken met eten en drinken. Minder drinken helpt dan ook zeker niet, integendeel. Door veel te drinken kan je lichaam het vocht beter afvoeren.

Tips bij vocht vasthouden

Drink genoeg, beweeg regelmatig en probeer je benen wat hoger te leggen als je zit of ligt.

Pigmentvlekken

Je kunt donkere vlekken in je gezicht (een zogenaamd "zwangerschapsmasker") en hals krijgen als je in de zon of onder de zonnebank komt. Dit als gevolg van de gewijzigde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Het kan geen kwaad, maar vind je het niet zo mooi, probeer ze dan te voorkomen want er is nu even niets aan te doen. Na de zwangerschap zullen ze langzaam weer verdwijnen. Ook kun je een zwangerschapsstreep op je buik krijgen, die van navel naar schaamhaar loopt.

Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven of gebruik een zonnecreme met hoge beschermingsfactor om de pigmentvlekken te voorkomen.

Bekkenklachten

Bekkenklachten of pijn in de rug zijn typische zwangerschapsklachten. Andere benamingen voor bekkenpijn zijn bekkeninstabiliteit of symfysiolyse. De verbindingen in je bekken gaan in de zwangerschap langzaam wat verweken en het bekken wordt beweeglijker. Dit is nodig voor de bevalling maar kan tijdens de zwangerschap klachten geven van vermoeidheid en pijn rond het bekken. Veel vrouwen zijn bang dat de bevalling de klachten zullen verergeren, maar deze angst is onterecht.

De klachten varieren van pijn (laag) in de rug - ter hoogte van de kuiltjes- tot een beurs gevoel of pijn in het schaambot of pijn rond de stuit. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen, liezen, schede, billen of achterbeen. Kenmerkend is ook de "startpijn": als je bijvoorbeeld opstaat uit liggende houding is de pijn het ergst. Ben je eenmaal in beweging dan verminderen de klachten.

Tips bij bekkenklachten

Bloedend tandvlees

In je zwangerschap moet je extra goed voor je tanden zorgen. Je speeksel bevat nu meer zuren en tast het tandglazuur aan. Bovendien kun je door de verslapping en verhoogde doorbloeding van het weefsel eerder last van bloedend tandvlees en ontstekingen hebben. Wees zorgvuldig met poetsen en flossen.

Spataderen

Spataderen, zie ook het hoofdstukje aambeien, worden veroorzaakt doordat de bloedvatwanden verslappen onder invloed van hormonen. Spataderen komen op de benen voor, soms ook op de schaamlippen.

Tips bij spataderen

Duizeligheid

Er zijn diverse mogelijke oorzaken van duizeligheid in de zwangerschap.

Het vena-cava (holle ader) syndroom

Als je op je rug ligt kan de baarmoeder (die op het einde van de zwangerschap best zwaar geworden is) een ader afklemmen die zuurstofarmbloed vanuit je lichaam naar je hart pompt. Doordat zo te weinig zuurstofrijk bloed in de bloedsomloop komt kun je je duizelig gaan voelen. Probeer dus zoveel mogelijk op je zij te gaan liggen als je hier last van hebt.

Vermoeidheid

Naast misselijkheid is de meest voorkomende klacht in de eerste paar maanden van de zwangerschap dat vrouwen zo ontzettend moe zijn. Maar ook de laatste periode van de zwangerschap, als je veel kilo's bent aangekomen en je je de hele dag met een dikke buik moet voortbewegen kunnen erg vermoeiend zijn.

Tips bij vermoeidheid

Is er geen sprake van bloedarmoede, dan is het advies vooral rustig aan te doen.

Bloedarmoede

De verschijnselen van anemie of bloedarmoede kunnen variŽren van hoofdpijn tot bleek zien, duizeligheid, vermoeidheid, een slap gevoel of snel kortademig zijn. Omdat bloedarmoede vaak voorkomt tijdens de zwangerschap wordt je regelmatig door de verloskundige hierop gecontroleerd door middel van een vingerprik.

WAt te doen bij bloedarmoede

Gezonde voeding is belangrijk (al kun je er niet altijd bleodarmoede mee voorkomen of verhelpen). Eet vooral ijzerrijke producten zoals (volkoren) graanprodukten, vlees en vis (kabeljauw, haring en sardientjes), eieren, aardappelen en peulvruchten, groenten (spinazie, andijvie, broccoli, courgette) en bijvoorbeeld appelstroop of gedroogd fruit (abrikozen en vijgen) en noten. IJzer wordt beter opgenomen als je het combineert met vitamine C (grapefruitsap of sinaasappelsap).

Afhankelijk van de oorzaak van de bloedarmoede kan de verloskundige ook ijzertabletten (staalpillen) voorschrijven.