Agressie bij kleine kinderen

Hoe help je ze hun emoties te reguleren?

Kleine kinderen weten vaak nog niet hoe ze met andere kinderen om moeten gaan. Ze kunnen opeens zo maar duwen, speelgoed afpakken of slaan als het ze even niet zint. En dat is niet ongewoon voor hele jonge kinderen. Ze reageren impulsief en realiseren zich niet voldoende dat ze andere daarmee pijn kunnen doen. Ook dat is nog iets wat ze moeten leren.

Waarom doet een peuter anderen pijn ?

Een peuter kan andere pijn doen om te krijgen wat hij wil. Bijvoorbeeld dat leuke fietsje waarop een ander kindje rijdt. Als het slachtoffer zijn speelgoed afstaat en de peuter het mag houden, ervaart hij dat deze manier effect heeft. De kans bestaat dan dat hij dit vaker zal proberen.

Soms bijten, krabben, slaan of duwen peuters ook gewoon om te zien wat er gebeurt. Veel aandacht van het slachtoffer en de volwassenen er om heen kan reuze interessant zijn.

Een kind kan anderen ook pijn doen uit frustratie of boosheid. Bijvoorbeeld omdat de nieuwe baby veel aandacht krijgt of omdat een ander kind zijn speelgoed afpakt. Jonge peuters kunnen hun ongenoegen nog niet goed onder woorden brengen. Een klap is dan snel gegeven.

Hoe help je een peuter om aardig te zijn?

Hoewel wat slaan en trekken niet vreemd is al kinderen klein zijn, is het wèl de periode dat een kind moet leren dat dit gedrag niet acceptabel is. Hoe leer je je kind hoe hij zich dan wel moet gedragen?

 • Wees het voor

  Houd je kind goed in de gaten als hij met anderen speelt. Een ander pijn doen gebeurt vaak in een onbewaakt ogenblik. Reageer snel als je ziet dat een situatie uit de hand dreigt te lopen. Door bijtijds ingrijpen kan je voorkomen dat een kind een ander echt pijn doet. Een kind afleiden voordat ongewenst gedrag plaatsvindt, werkt altijd beter dan erna.

 • Complimentjes geven

  Geef complimentjes als het wel goed gaat. Prijs je kind elke keer dat hij leuk met een ander speelt of iets aardigs doet. Vertel ook wat je fijn vindt aan zijn gedrag: ‘ik vind het fijn dat jullie zo leuk samen spelen’ of: ‘wat lief dat dat kindje op jouw fietsje mag rijden’. Daardoor weet een kind beter welk gedrag je waardeert en zal hij zich vaker zo gedragen.

 • Help verwoorden

  Help je kind om datgene wat hij wil te verwoorden. Als je kind dat nog moeilijk vindt kan je hem wat woorden leren die hij kan gebruiken in dit soort situaties: “zeg maar tegen Lotte: nu ben ik aan de beurt”.

 • Reageer meteen

  Reageer direct als je kind een ander pijn doet, negeer dit gedrag nooit! Stop je bezigheden en ga naar je kind toe. Kijk hem aan, zeg duidelijk en beslist welk gedrag moet stoppen en hoe hij of zij zich wel moet gedragen. “Tim, stop met Bas te slaan. Als je daarmee wilt spelen kun je het gewoon vragen”. Prijs je kind als hij doet wat je zegt.

 • Voordoen

  Doe zelf voor hoe je dingen op een aardige manier kunt vragen of zeggen. Bijvoorbeeld als iemand iets afpakt of als je graag iets wilt dat een ander heeft. Of hoe je samen om de beurt met iets kunt spelen. Oefen dit regelmatig met je kind en beloon elke vooruitgang.

Verder lezen

Er is meer sociaal gewenst gedrag aan te leren dan alleen maar leren om niet slaan of speelgoed af te pakken, en dat gaat langer door dan alleen de peutertijd. Meer lezen? Kijk op onze site als je meer wilt weten over de ontwikkeling van het inlevingsvermogen en het aanleren van sociale gedrag in het algemeen.

Met dank aan Pauline van Soldt, pedagoge / tripple P

Ook interessant
1 reactie
 1. Jeanne

  mijn kleindochter van 7 kan soms opeens heel boos worden en dat kan heel ver gaan. Krijsen, schoppoen, schelden, slaan enz. Ze wil niet zeggen waarom ze zo boos en ook verdrietig is. Ze heeft deze aanvallen ook op school en daar weten ze er ook geen raad mee. Ze is daarna altijd zo erg verdrietig en valt dan snikkend in slaap, totaal uitgeput. Ze kan ook niet goed mee op school en heeft een jaar over moeten doen. De leerkrachten denken aan dyslexie maar wij denken dat ze bang is om te falen. Het is een heel druk kind wat aan een stuk door praat en geen seconde rustig kan blijven zitten. Als je haar een op een hebt is het een hartstikke lief kind en heel gezellig. Als mama uit haar werk komt eist mijn kleindochter alle aandacht op en na een vermoeiende dag op haar werk, is dat soms heel frustrerend en dan wil het ook wel eens mis gaan. Hoe kunnen we hier met ons alken mee om gaan want we willen haar graag helpen. Het is zo zielig om haar zo verdrietig te zien . Ze kan of wil er niet over praten. Kunt u misschien hierbij handvaten aangeven hoe we in deze situatie hiermee om moeten gaan ?

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.