BabyBaby

Zindelijkheid is kinderspel

Spelend zindelijk worden: vanaf anderhalf uit de luiers

Veel ouders vragen zich af met welke leeftijd ze kunnen beginnen hun kind zindelijk te maken en vooral – is dit proces te versnellen en hoe dan? In dit artikel geeft Debby Mendelsohn aan hoe haar ervaringen zijn met het extra vroeg uit de luiers krijgen van haar eigen kinderen.

Bekijk ook deze pagina over zindelijk worden op onze site.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?

Het zindelijk maken van kinderen kun je stimuleren, aanmoedigen en belonen vanaf dat je kindje kan zitten en lopen. Meestal is dit rond zijn eerste verjaardag. Een kind kan, wanneer je op tijd begint, voordat hij twee jaar oud is dag en nacht uit de luiers zijn. Belangrijk is dat jij er als ouder aan toe moet zijn om je kindje te helpen. Want in het begin zul je wel geduld moeten hebben, ongelukjes horen er bij. Maar als je doorzet, zul je steeds handiger worden en zal je kind snel uit de luiers zijn.

Hoe kun je zindelijkheid trainen?

Je kunt het zindelijk maken van kinderen zien als een onderdeel van hun dagelijkse verzorging. Net zoals je je kindje helpt met eten en tandenpoetsen, zo kun je ook je kind helpen zijn behoefte op een potje laten doen in plaats van in een luier. De meeste kans op succes krijg je door je kindje na de maaltijden, tussendoorhapjes en de slaapjes op het potje te zetten.

Waarom zou je zindelijkheidstraining geven?

Het voordeel is dat je je kind daar een echt plezier mee doet! Want ook al zijn de luiers van tegenwoordig veel beter dan vroeger, wanneer je kind geen luier meer draagt is dat natuurlijk het allerprettigst voor hem – en natuurlijk ook voor de ouders, niet meer luiers verschonen met die vieze poep! Daarnaast zijn luiers duur en belastend voor het milieu.

Zindelijk ‘s nacht

Door je kind overdag te helpen zindelijk te zijn, zal hij ook ‘s nachts zindelijk worden. De nachten droog doorkomen volgt vanzelf in aansluiting op de zindelijkheid overdag.

Maak zindelijk worden leuk

Bovenal is het zindelijk maken van kinderen een heel leuke bezigheid wanneer je allebei plezier hebt in de potjessessies. Plezier krijg je door elke keer dat je je kind op het potje zet er samen een leuke tijd van te maken. Lees een verhaaltje voor of zing een liedje. Je kind zal het zalig vinden deze aandacht en al snel zo er iets in het potje vallen.

Door van het zindelijk maken van je kindje een goede tijd samen te maken, wordt het zindelijk maken van kinderen voor zowel de ouder als het kind: kinderspel!

Meer tips en informatie? Lees het boek Zindelijk maken is kinderspel.

(Door: Debby Mendelsohn, psychologe en moeder van zes kinderen)

Ook interessant
1 reactie
  1. Danielle

    Ik ben nu bezig met de zindelijkheid training van mijn zoontje. Hij geeft vaak aan dat hij moet plassen. Soms gebeurt er niks. En poepen was ook gelukt. Maar hij geeft het heel goed aan en hij voelt ook als hij geplast heeft in zijn luier. Is hij al zinderlijk? Want hij wilt ook liever geen luier aan. Maar hij moet wel van mij.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.