34 weken zwanger

Longblaasjes en zwangerschapsverlof

De baby

De longen ontwikkelen zich verder, deze week beginnen longblaasjes of alveoli te ontstaan. De aanmaak hiervan gaat door tot wel 8 jaar na de geboorte.

Je baby’s geheugen werkt al goed. Hij zal bijvoorbeeld muziek die hij nu hoort door de baarmoeder heen herkennen als hij geboren is. Tijd om nu af en toe een slaapliedje te laten horen!

De baby is nu gemiddeld 45 cm lang.

In het begin van de zwangerschap is precies aan de lengte van de vrucht te zien hoe oud het is, maar verderop in de zwangerschap beginnen de lengtes en gewichten wat uiteen te lopen. Ook bij de geboorte zijn niet alle baby’s even lang en zwaar.

Gewicht en lengte bij de geboorte

Het gewicht en lengte van de baby bij de geboorte is onder meer afhankelijk van de volgende factoren: 

  • geslacht: meisjes zijn bij de geboorte zo’n 120 gram lichter dan jongens
  • de duur van de zwangerschap
  • de gezondheid van de moeder
  • de etnische achtergrond:  Turkse baby’s zijn meestal iets zwaarder dan Nederlandse,  terwijl Marokkaanse, Aziatische of Afrikaanse kinderen juist meestal iets lichter zijn dan Nederlandse kinderen
  • Hoe meer kinderen een vrouw krijgt, hoe zwaarder elk volgend kindje is

(Bron: witsenkade.nl)


De moeder

Voor veel moeders is het zwangerschapsverlof begonnen. Tijd om wat voorbereidingen voor de geboorte te treffen. Heb je alle spullen in huis, en een vluchttasje klaar staan voor als de bevalling begint en je opeens – al dan niet gepland – naar het ziekenhuis moet?

Gehoor

Wil je weten wát je baby precies hoort? Steek je hoofd eens onder water. Je kindje ligt natuurlijk in het vruchtwater, zodat alles wat hij hoort net even wat anders klinkt.

Mentale toestand

Je zult wellicht merken dat je steeds meer in jezelf gekeerd raakt. Niet dat je je helemaal niet meer voor de buitenwereld interesseert, maar je hebt duidelijk iets anders aan je hoofd. Je kunt je minder goed concentreren misschien. Ook vergeet je dingen of hoor je het niet als iemand tegen je praat. Dat is volkomen normaal in deze fase van de zwangerschap. Ook je geest bereidt zich in deze periode namelijk voor op de komst van de baby, en dat betekent dat er niet altijd heel veel ruimte meer is voor aandacht voor andere zaken.

33 weken  35 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.