Wanneer je tegen het einde van je zwangerschap loopt zal de verloskundige regelmatig checken of de baby al is ingedaald. Maar wat is indalen nou precies en dalen alle baby´s in? Wanneer kun je verwachten dat je baby indaalt? In dit artikel lees je er alles over. Zo weet je precies wat je kunt verwachten tijdens de laatste fase van je zwangerschap. Eén ding is zeker het indalen van je baby betekent dat het einde van je zwangerschap in zicht is!
Wat is indalen?
Wanneer je baby indaalt betekent dit dat het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken komt te liggen. De meeste baby´s liggen aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Het kan ook zo zijn dat je baby met de billen naar beneden ligt. We spreken dan van een stuitligging. De verloskundige of gynaecoloog zal regelmatig checken wat de positie van je baby is.
Veruit de meeste baby´s liggen aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Dit komt omdat het hoofdje perfect in het bekken past en dit de meest ideale uitgangspositie van de bevalling is. We noemen deze ligging ook wel de achterhoofdsligging. Het hoofdje ligt dan met de kin op de borst. Op deze manier is het hoofdje het kleinst en past het beste door het geboortekanaal. Het kan zijn dat het hoofdje van je baby anders ligt. Een bekende andere positie is bijvoorbeeld de positie waarin het hoofdje juist omhoog kijkt. Dit noem je ook wel een sterrenkijker. Je baby ligt dan dus niet met zijn kin op de borst maar kijkt juist naar achter.
De meeste baby´s dalen tussen de 30 en 38 weken met hun hoofdje in het bekken. Echter niet alle baby’s dalen tijdens de zwangerschap in. Bij sommige baby’s gebeurt dit pas tijdens de bevalling. Bij een eerste zwangerschap dalen baby’s vaker in dan tijdens een tweede of volgende zwangerschap. De reden hiervoor is dat de buikspieren tijdens een eerste zwangerschap vaak nog steviger zijn . De spieren duwen dan de baby naar beneden. Bij een volgende zwangerschap zal de baby al wat meer ruimte hebben. Hierdoor daalt de baby misschien pas tijdens de bevalling in.
Wanneer je baby al vroeg ingedaald is hoeft dit echter niet te betekenen dat je snel gaat bevallen. Ligt je baby bijvoorbeeld al met 36 weken helemaal vast in het bekken? Dan kan het alsnog tot 42 weken duren voordat je gaat bevallen.
Hoe voelt indalen?
Wanneer je baby aan het indalen is zou je dit kunnen voelen. Maar het gebeurt heel geleidelijk dus het kan ook heel goed zijn dat je niks merkt. Voel je het wel dan kan het zijn dat je wat menstruatieachtige krampen hebt of kramp in je liezen. Dit worden ook wel indalingsweeën genoemd. Deze weeën gaan echter altijd weer over en komen niet regelmatig. De reden van deze weeën is dat de spieren rond je baarmoeder en in je bekken nog meer opgerekt worden.
Een bekend gevoel is druk op je bekkenbodem. Dit kun je vooral voelen als je even hebt gelegen of gezeten en dan opstaat. Meestal wordt de druk minder als je even beweegt. Ook kun je je bekkenbodem even aanspannen. Veel vrouwen hebben aan het eind van hun zwangerschap het gevoel dat ze letterlijk een bal tussen hun benen hebben. Hierdoor wordt lopen wat minder makkelijk.
Wanneer je erg veel last hebt van de indalingsweeën kun je iets warms tegen je buik leggen. Je kunt ook eventueel een paracetamol nemen. Meestal helpt het echter al als je even rustig gaat liggen of zitten en probeert te ontspannen.
Als je baby niet ingedaald is
Wanneer je baby niet ingedaald is voor de bevalling zal je verloskundige je waarschijnlijk andere instructies geven. Deze instructies zijn met name van toepassing als de bevalling start met het breken van de vliezen. Het zou dan namelijk kunnen gebeuren dat de navelstreng al eerder dan het hoofdje komt. Als je baby helemaal is ingedaald dan sluit het hoofdje het bekken af waardoor de navelstreng niet uit kan zakken of bekneld kan raken. Ook kunnen andere ledematen zoals een handje dan niet eerder geboren worden dan het hoofdje.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby niet indaalt. Meestal is het heel onschuldig en is er geen aanwijsbare reden voor. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: veel vruchtwater, een afwijkende vorm van je bekken of van het hoofdje of de ligging van de placenta. Deze redenen worden echter vaak al in een eerder stadium vastgesteld tijdens een echo.
Zelfs een volle blaas kan een reden zijn waarom je baby niet voldoende ruimte heeft om in te dalen! Wanneer ja baby groter dan gemiddeld is kan dit ook een reden zijn dat hij niet indaalt. Je hoeft je hier echter geen zorgen om te maken. Ook grote baby’s worden vaak gewoon geboren.
Handige tips!
Je kunt je baby helpen met indalen door oefeningen te doen die je baby de ruimte geven. Het is belangrijk dat je je bekken ontspant waardoor er meer ruimte ontstaat. Op dit filmpje kun je onderstaande oefeningen bekijken:
- Je staat met je voeten stevig op de grond. Zet je voeten iets meer uit elkaar dan je gewend bent en buig je knieën een beetje.
- Kantel je bekken een beetje door je navel meer in je buik te trekken. Je haalt met deze beweging ook de spanning van je onderrug.
- Ontspan alle spieren van je bekken en bekkenbodem;
- Verplaats je lichaamsgewicht van de ene voet naar de andere door je voet afwisselend ‘in de grond’ te drukken;
- Wieg op deze manier rustig en op een ontspannen manier heen en weer. Volg het ritme van je in- en uitademing;
- Doe de oefening zolang deze prettig voelt.
Bronnen: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) – Factsheet indalen & www.eigenwijzezwangerschap.nl