Soms is er géén roze wolk, maar overheersen negatieve gevoelens. In dit artikel lees je alles over kraamtranen, kraambedpsychose en postpartum depressie. Heb je depressieve gevoelens, ga niet zelf een diagnose stellen maar neem altijd contact op met je verloskundige of huisarts.
Zwangerschap en depressieve gevoelens
Hoera je bent zwanger! Gefeliciteerd, een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis en kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Als aanstaande moeder gebeurt er veel in je lichaam, onder invloed van hormonen. Helaas zorgen deze hormonen ook voor zwangerschapskwaaltjes, je kunt je misselijk en moe voelen, vooral de eerste drie maanden van de zwangerschap. De hormoonopbouw wordt eerst door de eierstokken gedaan en na 12 weken neemt de placenta dit over. Dan voelt de aanstaande moeder zich meestal iets beter.
Lees ook: zwangerschapskwalen en klachten
Ook tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van depressieve gevoelens, iets waarover weinig wordt gesproken en wat niet altijd als zodanig wordt herkend. Als aanstaande moeder wil je er niet mee te koop lopen en verzwijg je dit misschien, voor zover dit lukt. Maar het is juist belangrijk om je verloskundige of gynaecoloog te vertellen hoe je je voelt. Er kan dan naar een oplossing en behandeling worden gezocht, soms is er medicatie nodig, soms heb je alleen aan begeleiding genoeg.
Kraamtranen of babyblues
Ben je net bevallen? Kraamtranen, ook wel de babyblues genaamd, komen vaak voor. Kraamtranen horen er echt bij. Meestal komen ze tussen de derde en vijfde dag na de bevalling. Je hormoonspiegel daalt nu heel snel en hierdoor kun je je behoorlijk labiel voelen. Soms moet je werkelijk overal om huilen en heb je een kort lontje. Dit mag twee weken duren en moet dan afnemen. Je kraamverzorgster zal je er meer over kunnen vertellen. Bespreek dit ook gerust met haar en je verloskundige.
Kraambedpsychose of Post-partumpsychose
Tijdens je zwangerschap wil je niet echt nadenken over depressieve gevoelens of een kraambedpsychose. Toch is het belangrijk dat het genoemd wordt. Ongeveer 200 vrouwen per jaar krijgen te maken met een kraambedpsychose. Dit is een psychiatrisch ziektebeeld. Het kan iedereen overkomen en heeft te maken met je immuunsysteem. Schaam je er niet voor.
De omgeving merkt vaak dat de moeder in de eerste vier weken extreem druk is, onsamenhangend praat, niet te stuiten is in haar gedrag en hallucineert, denkt dat de baby nog geboren moet worden of dat de baby een pop is. Dit is gevaarlijk voor zowel de moeder als de baby. Trek dus, als je dit herkent, direct aan de bel bij de verloskundige of huisarts. Een kraambedpsychose kan ontstaan direct na de bevalling tot ongeveer vier weken na de bevalling. Een opname van de moeder is nodig.
Als de roze wolk niet zo roze kleurt
Na de bevalling kun je je ook gewoon moe en onzeker voelen en wat moeite hebben om al die ballen in de lucht te houden. Ook dan is het belangrijk om dit wel te benoemen. Met gezond eten, voldoende buiten zijn en sporten kom je alweer een stuk in je kracht. Het moeder zijn moet je ook ervaren en leren. Er wordt veel van vrouwen verwacht, maar een heleboel dingen leggen wij ons ook zelf op.
Niemand die zegt dat je perfect moeten zijn, dat zit veelal in je eigen hoofd. Er zijn genoeg moederschap- en balansprogramma’s te vinden die je kunnen helpen, maar ga ook dan éérst naar je eigen huisarts. Misschien heb je coaching nodig om je op weg te helpen, soms heb je aan je partner en vriendinnen genoeg. Voor iedereen is dit weer anders. Kijk naar wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt.
Post-partumdepressie of Postnatale depressie
Beide termen, post-partumdepressie of postnatale depresssie, duiden op depressieve gevoelens die ontstaat na de bevalling of geboorte. (Postnataal betekent na de geboorte, postpartum betekent na de bevalling.)
Je had je misschien zo verheugd op de periode na de bevalling en kraamtijd. Maar soms wordt de roze wolk grijs of zwart. Je bent als moeder prikkelbaar, angstig, somber en echt niet blij, de verantwoordelijkheid drukt zwaar op je en eigenlijk valt het moederschap je gewoon vies tegen. Maak dit bespreekbaar, trek aan de bel bij je partner, moeder, schoonmoeder, vriendin en ga naar de huisarts of meldt het bij de nacontrole aan de verloskundige.
Heb je gedurende twee weken het grootste deel van de dag en meerdere dagen achter elkaar last van depressieve gevoelens dan kun je een depressie hebben, het vaststellen doet een arts. Er is iets aan te doen. Je hoeft echt niet gelijk aan de antidepressiva, soms helpen hormonen en een aangepast voedingspatroon je al goed op weg in combinatie met gesprekken. Schroom niet om hulp te zoeken en te aanvaarden.
Meer lezen?
Meer lezen over het onderwerp? Neem eens een kijkje op www.kraambedpsychose.nl