Seks tijdens de zwangerschap

Mag dat, kan dat, wat is er anders?

Als je eenmaal zwanger bent is het misschien niet meer zo vanzelfsprekend om seks te hebben of te vrijen. Je voelt je misschien niet zo lekker, of je bent bang dat de baby iets overkomt als je seks hebt. Maar is dat wel terecht? Lees hier wat je wel en niet mag doen.

Seks tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen moeten er niet aan denken. Té moe, te misselijk, te veel last van kwaaltjes. Gelukkig hebben veel vrouwen niet de hele zwangerschap last en ook wel weer zin in een lekker potje vrijen. En dan hoeft die dikke buik geen obstakel te zijn! Maar is het niet gevaarlijk voor de baby?

Gelukkig is dat niet zo: over het algemeen is het hebben van seks, vrijen, orale of anale seks of zelfbevrediging niet gevaarlijk voor de baby.  Het kindje zit goed beschermd in de vliezen, hoog in de baarmoeder waar de penis niet kan komen. In principe kan seks dus geen kwaad voor de baby.

Maar let op, in sommige gevallen kun je beter geen seks hebben wanneer je zwanger bent.

Wanneer mag je géén seks hebben tijdens de zwangerschap?

  • Als de vliezen gebroken zijn
  • Als er bloedverlies is. Niet alleen een heel klein beetje vlak na de gemeenschap, maar ook als er geen sprake is van vrijen. Laat het de verloskundige weten om op zoek te gaan naar de  oorzaak.
  • Als je partner een SOA heeft of HIV geïnfecteerd is. Dat is gevaarlijk voor jou én voor de baby. Let altijd op infectiegevaar, voor zowel je zelf als de baby. Gebruik dus altijd een condoom als je niet voor 100% zeker weet dat je sekspartner vrij is van hiv of geslachtsziekten.
  • Als er een verhoogde kans op vroeggeboorte is. Zijn er voor de 37e week aanwijzingen dat de baby wel eens eerder zou kunnen komen, bijvoorbeeld bij veel flinke weeën, dan zou je niet meer moeten vrijen en/of klaarkomen. Een vrijpartij kan de bevalling opwekken, en dat wil je natuurlijk niet voor de baby voldragen is.
  • Als je dit om een andere reden is afgeraden door verloskundige of arts

Bij twijfel, vraag het altijd even na aan je arts of verloskundige.

Seks kan anders zijn tijdens de zwangerschap

Nu je zwanger bent is je lichaam anders dan je gewend was, en dat merk je ook tijdens het vrijen.

  • Je kunt last krijgen van “harde buiken”. Na het klaarkomen trekt je baarmoeder samen. Dat kan voelen als een soort kramp, lichte weeën: een “harde” buik. Bij een normale zwangerschap is dit verder NIET gevaarlijk voor de baby. De baby heeft er ook geen last van. De baarmoeder trekt niet alleen samen bij een orgasme, dat komt vaker voor tijdens de zwangerschap.
  • Je buik zit in de weg! De bekende missionarishouding, waarbij de vrouw onder de man ligt, met haar buik tegen de zijne, zal in het verloop van de zwangerschap misschien niet goed meer gaan of prettig voelen. Er zijn gelukkig nog veel meer standjes te verzinnen, waarbij je je buik wat meer ruimte kunt geven.
  • Heb jij last van pijn aan het bekken? Ook hier is het zaak om een standje te vinden waarbij je het bekken zoveel mogelijk spaart.
  • Je kunt sneller wat bloed verliezen tijdens of na de seks. Dat komt omdat de baarmoedermond nu extra doorbloed is. Verlies je veel bloed, of buiten de vrijpartijen om, vertel het je verloskundige.

Het valt te proberen: wek de bevalling op met seks

Ben je zo goed als uitgerekend of al over tijd, en wil je de bevalling proberen op te wekken? Als de vliezen nog niet zijn gebroken kun je proberen de bevalling op te wekken met een lekkere vrijpartij. De hormonen die vrijkomen kunnen nét even dat laatste duwtje geven en er voor zorgen dat de bevalling begint.

Aan de andere kant, je hoeft je geen zorgen te maken dat je er iets verkeerds aan doet. Als de tijd nog niet rijp is zal het door die vrijpartij ook niet gebeuren.

Bij twijfel, neem altijd even contact op met de verloskundige.

Bron: babyopkomst.nl, zwangerinfo.com

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.