Baby algemeen

27 weken zwanger

Het derde trimester begint!

De baby

Met 27 weken zwangerschap heb je twee derde deel gehad: het derde trimester is begonnen! In de laatste drie maanden groeit de baby snel en krijgt hij vooral meer onderhuids vet. Ook de hersens groeien enorm. Het gewicht van de hersenen wordt deze laatste weken wel verviervoudigd. De longen zijn nu zo ver dat bij een vroeggeboorte de kans dat de baby overleeft al weer veel groter is.

De baby kan smaken proeven en ontwikkelt ook al een voorkeur: als er een zoete stof wordt toegevoegd aan het vruchtwater wordt er meer geslikt. Als er een bittere smaak aan het vruchtwater zit wordt er minder geslikt. Vaak ook trekt de foetus met het gezichtje als de bittere smaak toch binnen komt.

Staafjes en kegeltjes

In het oog ontwikkelen zich lichtgevoelige cellen, de staafjes en kegeltjes. De staafjes zorgen ervoor dat men ook in het donker nog iets kan zien, de kegeltjes zorgen ervoor dat men kleuren kan onderscheiden en geven een scherp beeld.


De moeder

Het laatste trimester kost de zwangere vrouw behoorlijk wat energie. Niet alleen moet de baby nog veel groeien, ook heeft de aanstaande moeder nu heel wat extra gewicht mee te slepen. Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Sommige vrouwen minder maar sommige ook veel meer. Bereken hier wat voor jou een gezond gewicht is om aan te komen in de zwangerschap.

De baby zelf weegt gemiddeld maar 4 kilo bij de geboorte. De rest van het gewichtsverschil wordt veroorzaakt door extra bloed, vetopslag, grotere borsten, vruchtwater en nageboorte. Met al dat extra gewicht erbij is het niet gek dat de laatste paar maanden ook weer erg vermoeiend zijn voor de moeder.

Bloedonderzoek

Rond deze tijd zal er weer wat bloed worden afgenomen. Er wordt gekeken of het ijzergehalte in je bloed goed is. Indien er een vermoeden is van zwangerschapsdiabetes kan hier ook op worden getest. Veelal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Ben je eerder resusnegatief getest dan zal er verder onderzoek in jouw bloedmonster worden gedaan naar antistoffen en de resusfactor van het kindje.

26 weken  28 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.