27 weken zwanger

Het derde trimester begint!

De baby

Met 27 weken zwangerschap heb je twee derde deel gehad: het derde trimester is begonnen! In de laatste drie maanden groeit de baby snel en krijgt hij vooral meer onderhuids vet. Ook de hersens groeien enorm. Het gewicht van de hersenen wordt deze laatste weken wel verviervoudigd. De longen zijn nu zo ver dat bij een vroeggeboorte de kans dat de baby overleeft al weer veel groter is.

De baby kan smaken proeven en ontwikkelt ook al een voorkeur: als er een zoete stof wordt toegevoegd aan het vruchtwater wordt er meer geslikt. Als er een bittere smaak aan het vruchtwater zit wordt er minder geslikt. Vaak ook trekt de foetus met het gezichtje als de bittere smaak toch binnen komt.

Staafjes en kegeltjes

In het oog ontwikkelen zich lichtgevoelige cellen, de staafjes en kegeltjes. De staafjes zorgen ervoor dat men ook in het donker nog iets kan zien, de kegeltjes zorgen ervoor dat men kleuren kan onderscheiden en geven een scherp beeld.


De moeder

Het laatste trimester kost de zwangere vrouw behoorlijk wat energie. Niet alleen moet de baby nog veel groeien, ook heeft de aanstaande moeder nu heel wat extra gewicht mee te slepen. Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Sommige vrouwen minder maar sommige ook veel meer. Bereken hier wat voor jou een gezond gewicht is om aan te komen in de zwangerschap.

De baby zelf weegt gemiddeld maar 4 kilo bij de geboorte. De rest van het gewichtsverschil wordt veroorzaakt door extra bloed, vetopslag, grotere borsten, vruchtwater en nageboorte. Met al dat extra gewicht erbij is het niet gek dat de laatste paar maanden ook weer erg vermoeiend zijn voor de moeder.

Bloedonderzoek

Rond deze tijd zal er weer wat bloed worden afgenomen. Er wordt gekeken of het ijzergehalte in je bloed goed is. Indien er een vermoeden is van zwangerschapsdiabetes kan hier ook op worden getest. Veelal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Ben je eerder resusnegatief getest dan zal er verder onderzoek in jouw bloedmonster worden gedaan naar antistoffen en de resusfactor van het kindje.

Pretecho

Ben jij ook zo benieuwd hoe je baby er uit zal zien? De perfecte tijd om een 3d-echo te laten maken is tussen de 27 en 32 weken. De laatste paar weken ligt de baby zo in elkaar gekruld dat het lastig wordt om hem nog goed in beeld te krijgen. De pretecho is vooral bedoeld om de baby zo mooi mogelijk in beeld te krijgen en duurt vaak een half uur tot een uur. De kwaliteit van de echobeelden is wel afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en natuurlijk de ligging en de beweeglijkheid van de baby. Je kunt samen met ouders, grootouders, vrienden of wie je ook maar mee wilt nemen live naar de ongeboren baby kijken op het scherm, maar je krijgt ook altijd mooie afdrukken of zelfs filmpjes mee.

pretecho 34 weken

26 weken  28 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.