Baby algemeen

26 weken zwanger

Knipper-schrik-reactie

De baby

Na 26 weken zwangerschap zijn de oogjes weer open: de oogleden kunnen open en dicht bewegen, de foetus kan knipperen. Ook in een reflex: bij bijvoorbeeld plotselinge harde geluiden zie je de foetus knipperen,de zogenaamde knipper-schrik-reactie. Dit zie je overigens eerder gebeuren bij meisjes dan bij jongens!  Niet alleen reageert de baby door te knipperen, maar ook verhoogt de hartslag en de beweging.

De foetus reageert niet alleen op geluid, maar ook op druk, beweging, pijn, warmte en kou en licht.

Mama beschermt

De baby krijgt via het bloed van zijn moeder antistoffen binnen tegen bepaalde ziektes. Hierdoor is het na de geboorte goed beschermd tegen virussen en zal het niet zo snel ziek worden.

Lengte is nu gemiddeld 34,5 cm en 900 gram.


De moeder

Het is tijd om je in te gaan schrijven voor een zwangerschapscursus. Hier leer je hoe je je lichaam kunt ontzien en ontspannen tijdens de zwangerschap, maar ook hoe je straks bij de geboorte de weeën kunt opvangen. Bekijk wat bij je past. Met of zonder partner, in een groep of alleen.

Voeding zwangere

Je lichaam heeft nu ongeveer 300 extra caloriën nodig, verwacht je een meerling dan nog iets meer. Let op dat je de gezonde keuzes maakt: granen, fruit en groente leveren prima energie op.

Dit is de laatste week van het tweede trimester!

25 weken  28 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.