26 weken zwanger

Knipper-schrik-reactie

De baby

Na 26 weken zwangerschap kan je baby met zijn ogen knipperen. De oogleden kunnen nu open en ook weer dicht bewegen. Dit gebeurt soms ook in een reflex, bijvoorbeeld bij plotselinge harde geluiden. Dit heet de knipper-schrik-reactie. Dat gebeurt trouwens sneller bij meisjes dan bij jongens. Je baby toont zijn schrik niet alleen door te knipperen, maar ook door zijn verhoogde hartslag en door meer te bewegen.

Je ongeboren kind reageert niet alleen op geluid, maar ook op druk, beweging, warmte, pijn, kou en licht. De bewegingen worden steeds duidelijker. Voelde je je kindje eerst alleen als je rustig op bed lag of wanneer je erop lette, nu voel je hem ook tijdens de vergadering of als je druk bezig bent met schoonmaken. Dat maakt het lastig om je aandacht overal goed bij te houden.

Mama beschermt

Via het bloed van de moeder krijgt je kindje antistoffen binnen tegen bepaalde ziektes. Na de geboorte is hij daardoor beschermd tegen virussen en zal niet zo snel ziek worden.

Lengte is nu gemiddeld 34,5 cm en 900 gram.


De moeder

Het is tijd om je aan te melden voor een zwangerschapscursus. Daar leer je hoe je je lichaam tijdens de laatste maanden van de zwangerschap kunt ontzien en ontspannen, maar ook hoe je straks bij de geboorte de weeën het beste kunt opvangen. Er zijn verschillende soorten cursussen, van yoga tot zwemmen, hypnobirthing of zwangerfit. Zoek er een die bij jou past. Er zijn cursussen die je alleen kunt doen of in een groep, met of zonder partner.

Gezonde voeding voor de zwangere

Je lichaam verbruikt nu ongeveer driehonderd extra kilocalorieën per dag. Ben je zwanger van een meerling dan zelfs nog iets meer. Let erop dat je gezond blijft eten: granen, fruit en groente leveren energie én vitamines.

Doe rustig aan

Stress, en met name chronische stress, is nooit gezond. Maar nu al helemaal niet. Als jij veel last hebt van stress, reageert je lichaam daarop met bijvoorbeeld hartkloppingen of transpiratie. Als gevolg daarvan kunnen je bloedvaten, dus ook de bloedvaten van de placenta, verkrampen. Dat is niet goed voor je baby, want dat is zijn voedingstoevoer. Je kindje kan hierdoor een groeiachterstand oplopen.

Heb je het druk op je werk? Neem dan op tijd gas terug. Als je problemen hebt of je hebt veel zorgen, probeer dit dan met je verloskundige te bespreken.

De kinderkamer

Maak je je ook al druk over de babykamer? Een pasgeboren baby heeft niet per se een eigen kamer nodig. Hij kan de eerste paar maanden prima bij jullie op de kamer slapen. Misschien vind je het juist wel fijn om je kindje dichtbij te hebben.

Wil je je baby toch een eigen plek geven, dan kun je het beste op tijd beginnen met de inrichting. Richting het einde van je zwangerschap mag je namelijk niet meer tillen en sjouwen. En als je kindje te vroeg wordt geboren, is het wel fijn als de kamer af is. Is de kamer nog niet helemaal af, maar mag je geen zwaar werk meer verrichten, vraag dan hulp of maak het af nadat je kindje geboren is.

Dit is de laatste week van het tweede trimester!

25 weken  27 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.