Wat kost een baby?

Een nieuw kindje erbij is natuurlijk fantastisch, maar het heeft wel invloed op je financiële situatie. Er moeten veel nieuwe spullen worden gekocht voor het kind, de dagelijkse boodschappen worden duurder, er komen kosten bij voor kinderopvang of misschien daalt het gezinsinkomen omdat één of beide ouders minder gaat werken.

Welke kosten maak je voor je baby?

Denk aan de kosten voor luiers en eten, een geschikte wandelwagen, een autostoeltje, het opknappen van het kamertje, de kleertjes, verzorgingsproducten voor je kindje. Kunstmatige babymelk is niet goedkoop, afhankelijk van het merk kost babymelk al snel zo’n vierhonderd euro per jaar. En dan heb je nog kosten voor flessen en flessenwarmers en dergelijke. Aan de andere kant heb je wanneer je borstvoeding geeft misschien een borstkolf nodig en flesjes.

En al snel is baby toe aan vast voedsel, fruithapjes en groente, brood. Potjes fruit en dergelijke, kosten al snel dertig euro per maand. Vers fruit en verse, zelf fijn te maken, groente is gezonder maar kost natuurlijk ook wat.

Aanschaf babyspullen

Je kunt het zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt. Bekijk op onze site ook de lijst welke spullen heb je nodig voor de baby . Vaak moet er een babykamer ingericht worden, met bedje met beddengoed, babykleding, een badje, kinderwagen en box.

Het CBS heeft berekend dat een eerste kindje duurder is dan het tweede. Dat komt omdat je voor je tweede kind de spullen van de eerste baby nog gebruiken kunt, en ook de babykamer is vaak sneller klaar of klaar te maken.

Babykamer inrichten en opknappen

Als je je eerste baby verwacht, ben je vaak druk in de weer met het ontwerpen en inrichten van de babykamer. Kies je voor roze, wit, blauwe of andere kleuren? Behang of verf? Wat voor soort gordijntjes passen erbij? Wil je een wiegje of een bedje? In wat voor stijl wil je een babykamer inrichten? Al dit soort vragen zullen bij je opkomen.

Je hebt om te beginnen geld nodig voor behang en verf. Voor niet al te veel geld kun je een hele mooie babykamer maken. Als het om een kleine babykamer gaat, waar alleen een likje verf nodig is, ben je voor een paar tientjes waarschijnlijk al klaar met opknappen.

Nieuwe meubels voor een babykamer zijn vaak wel wat duurder. Maar ook hier kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn duurdere en goedkopere winkels, je kunt een hele babykamer in stijl aanschaffen of wat losse meubels bij de Ikea. Of misschien kun je iets lenen? Ook tweedehands is vaak veel te vinden. De bekende sites op internet, kaartjes op het prikbord bij de supermarkt en vooral buurtapps zijn hier uitermate geschikt voor. De baby zal het allemaal niet veel uitmaken, die heeft alleen blije ouders, verzorging en liefde nodig.

In de rest van het huis zul je ook spullen nodig hebben voor de baby. Denk aan de box, een wipstoeltje, een babystoel  bij de tafel.

Denk verder aan kosten voor het vervoer: een kinderwagen, een autostoeltje, een fietszitje of draagdoek.

Overzicht vaste kosten baby

Het NIBUD heeft de volgende kosten berekend:

Babyuitzet Euro
Kleding107,50
Verzorging154,70
Babykamer370
Totaal:632,20

 

Kosten voor overige baby artikelen die je misschien wel wil maar niet persé hoeft aan te schaffen:

Overige baby-artikelen Euro
Box met matras80
Boxkleed25
Buggywagen80
Kinderstoel60
Autostoeltje100
Kinderwagen300
Matrasbeschermer10
Fles en speen6
Flesverwarmer30
Flessenreiniger2
Melkpoedercontainer2
Buikdrager55
Babyfoon60
Weekendbedje35
Traphekje40
Wipstoeltje30
Luiertas30

Besparen op de kosten

Omdat een baby snel groeit, zijn kleertjes of kinderwagens en bedjes vaak nog als nieuw. Dat betekent dat zeker spullen van goede kwaliteit echt nog wel een ronde mee kunnen. Misschien kun je voor een paar maanden een wiegje lenen van familie. Ook tweedehands is er veel te vinden voor een goede prijs.

Kosten baby per maand

Daarnaast zijn er natuurlijk de kosten per maand :

  • babyvoeding (borstvoeding of flesvoeding, maar al snel ook fruit en groente en ander “vast voedsel”
  • extra energie en water
  • luiers kosten gemiddeld 24 euro per maand volgens het Nibud.
  • vochtige babydoekjes
  • verzorgingsproducten als babyshampoo en sudocrème
  • medische kosten
  • kinderopvang

Wegwerpluiers zijn duur, maar de kosten die je maakt als je wasbare luiers koopt zijn ook niet mis.

Je komt zo al snel aan een gemiddeld bedrag van 100 tot 300 euro per maand.

Wat zijn de kosten voor kinderopvang?

Steeds meer ouders hebben beide een baan. Het komt vaak voor dat je dan voor kinderopvang moet zorgen. Denk aan de crèche, een gastouder of misschien neem je een nanny. Dit kost allemaal geld. Gelukkig wordt er wel een deel vergoed door de overheid, afhankelijk van onder meer je inkomen.

Na het eerste jaar

En na het eerste jaar ben je er natuurlijk niet. Een baby groeit op tot een kleuter en schoolgaand kind en student. Lees hier meer over de kosten van een opgroeiend kind in het algemeen.

Kinderbijslag en overige tegemoetkomingen

De kinderbijslag is een toeslag die elke ouder krijgt om tegemoet te komen in de kosten voor levensonderhoud van ieder kind. De kinderbijslag wordt per kwartaal uitbetaald. Als je kind in het eerste kwartaal geboren wordt, bijvoorbeeld in februari, dan krijg je de eerste kinderbijslag pas vanaf het tweede kwartaal uitbetaald.

Als je een heel laag inkomen hebt, kun je eventueel in aanmerking komen voor nog extra geld in de vorm van een kindgebonden budget.

Belangrijke links

Je kunt informeren waar je recht op hebt bij het Nibud https://www.nibud.nl/consumenten/kinderbijslag/ of bij de consumentenbond. https://www.consumentenbond.nl/toeslagen/kindgebonden-budget

Gaat je kind naar de opvang? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van onder meer je inkomen. Je kunt daarvoor in aanmerking komen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Vraag dit bijtijds aan! Bij het beoordelen van de hoogte van de toeslag wordt bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van je inkomen. Bekijk de maximale toeslagen voor 2019 bij de belastingdienst.nl

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.