Baby 8 maanden

Van 8 tot 9 maanden oud


Ontwikkeling baby leert kruipen, steunt op armenJe baby kan kleine voorwerpen nu goed oppakken en speelgoed overpakken van de ene hand in de andere. Hij kan in zijn handjes klappen en dag zwaaien. Hele snelle kindjes kunnen misschien al een paar stapjes langs de tafel lopen of wat stapjes doen als iemand hem goed onder zijn armpjes beet houdt.

Pas als je kind zelfstandig goed zitten kan mag hij mee op de fiets in een fietszitje voorop. Niet eerder, als rug en nekje nog niet sterk genoeg zijn kunnen ze makkelijk beschadigen. Ga de eerste keer ook maar een klein stukje en houd je kind goed in de gaten. Als het goed is zal je kleine het fantastisch vinden, er is zoveel te zien onderweg!

Hij snapt al veel meer van de wereld om hem heen, hij begint te begrijpen dat hij een eigen persoontje is. Zijn geheugen is al veel beter geworden zodat hij ook beseft dat zijn ouders of verzorgers er niet zijn. Dit kan leiden tot eenkennigheid worden, angst voor vreemden of angst om alleen
gelaten te worden. Hij is nu ook gevoeliger voor stemmingen van anderen, als een ander kind huilt zal hij misschien mee gaan huilen. Hij kan bepaalde mensen en dieren herkennen van bijvoorbeeld een prentenboek of een foto. Geef hem zijn eigen plastic fotoalbum waar hij lekker mee kan spelen, vol met foto’s van familieleden, de hond en zijn eigen speelgoed.

Het allerleukste spelletje op dit moment is “slopen”: dingen uit elkaar halen en weer proberen in elkaar te zetten, steeds opnieuw. Hij speelt met kleine bakjes die in elkaar passen, een pion met ringen eromheen of gewoon een kartonnen doosje waar hij allemaal rommel in kan stoppen en weer uit kan halen. Probeer ook eens “verstoppertje” te spelen met zijn favoriete knuffel. Leg de knuffel (terwijl je baby kijkt) onder een doek en kijk of hij hem er weer onderuit probeert te halen.

Kan je baby al zelf uit een beker drinken? Oefening baart kunst.

Bekijk baby 9 maanden oud of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.