Baby 9 maanden

Ontwikkeling van baby 9 tot 10 maanden oud


Ontwikkeling baby- optrekken tot stand, probeert te gaan staan
Zitten en een beetje kruipen ging al, maar vanaf nu kan je baby zich ook gaan optrekken vanuit zit tot hij op zijn eigen beentjes staat. Vanuit staande positie weer gaan zitten is nog moeilijk! Nu je kind steeds mobieler wordt moet je zorgen dat hij ook de kans krijgt om de omgeving goed te ontdekken. Geef hem de ruimte, maak je huis kindvriendelijk en veilig.

Verder begrijpt hij het woordje “nee” al wel, maar ernaar luisteren is nog een beetje teveel gevraagd. Sommige kinderen kunnen nu bewust de juiste woorden (of klanken die erop lijken) gaan gebruiken: “mamma” zeggen tegen mamma en “beer” tegen de knuffelbeer. In ieder geval begrijpt een kind al veel meer woorden dan hij kan zeggen. Probeer het eens met korte opdrachtjes zoals “kom hier” of kijk of hij de goede kant uitkijkt als jij vraagt “waar is het hondje?”

De nieuw doorgekomen tandjes worden uitgeprobeerd door lekker overal op te bijten, inclusief op de hand van pappa en mamma. Leer dit af door rustig “nee” te zeggen en je los te maken. Als je hard “au” gaat roepen denkt hij dat het een leuk spelletje is en zal er nog lang mee doorgaan.

Omdat je kind meer gaat begrijpen kan hij opeens angsten ontwikkelen die hij eerst niet had. Hij begint rond deze tijd ook te dromen en zal wat onrustiger gaan slapen. Dromen is goed om de spanningen van de dag te kunnen verwerken.

Motoriek van kindjes van 9 en 10 maanden

  • Je kindje begint het ‘buikschuiven’ om te zetten in kruipen. Meestal blijft het lijfje hierbij nog wel op de grond.
  • Zonder steun kan je kindje rechtop blijven zitten en naar voren leunen zonder om te vallen.
  • In zit kan je kindje zich al redelijk goed bewegen (draaien, omkijken).
  • Met jouw steun kan je kindje blijven staan.
  • Ook kleine voorwerpen kan je baby nu goed oppakken met de juiste kracht en coördinatie, ook met duim en wijsvinger.
  • Je baby gebruikt zijn wijsvinger steeds meer.

Bekijk baby 10 maanden oud of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.