Elke zwangerschap verloopt anders en ook ieder lichaam ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap anders. De één heeft last van haar bekken, de ander van haar rug en weer een ander vliegt door de zwangerschap heen en heeft bijna nergens last van. Het is dus heel persoonlijk of je behoefte hebt aan een voedingskussen gedurende de nacht. Dit hulpmiddel kan daarnaast ook handig zijn tijdens de borst- of flesvoeding van je baby. Maar welk kussen sluit nou perfect aan op jouw persoonlijke situatie? Wil je hem alleen gebruiken voor de voeding of ook ’s nachts in bed? In dit artikel hebben we alles voor je op een rijtje gezet: wat is een voedingskussen, welke soorten zijn er en welke voedingskussens zijn de beste?
Wat is een voedingskussen?
De naam zegt het eigenlijk al. Het is een kussen dat je gebruikt ter ondersteuning van jou en je baby tijdens het voeden. Het kussen ondersteunt jouw arm, zodat je arm lekker kan rusten tijdens de voeding. Hierdoor raakt je arm niet zo verkrampt tijdens de borst- of flesvoeding. Daarnaast ondersteunt het kussen het lichaam van je baby tijdens de voedingsmomenten.
Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat het kussen goed dicht tegen jou aan ligt, zodat je kindje niet aan jouw borst komt te ‘hangen’. Bij flesvoeding kan het kussen wat verder van je af liggen. Hierdoor ligt je baby altijd in de juiste positie als hij drinkt. Ook kan je het kussen in bed gebruiken tijdens je zwangerschap, zodat je lekker kan slapen met je steeds dikker wordende buik. Als je lichamelijke klachten ervaart tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je lichaam te weinig ondersteuning krijgt tijdens de slaap. Je zou dan kunnen overwegen om met een voedingskussen te slapen.
Welke soorten zijn er en hoe werkt een voedingskussen?
Voedingskussens bestaan in allerlei soorten en maten. Dit zijn de meest voorkomende soorten die jouw zwangere lichaam comfort en ondersteuning bieden tijdens de nacht:
- Het lichaamsvoedingskussen is een heel lang kussen en verkrijgbaar in een rechte vorm en een meer buigzame versie. Je klemt het kussen tussen je armen en benen, waardoor het net lijkt of je hem knuffelt. Hierdoor krijgt je buik automatisch ondersteuning en kan je hoofd op het uiteinde liggen. Een nadeel kan zijn dat je rug geen ondersteuning krijgt met dit kussen.
- De wig is een maanvormig kussen en gebruik je vaak ter ondersteuning van je steeds dikker wordende buik. Dit is ook direct het kleinste en meest compacte voedingskussen. Ideaal in bed, zodat je partner ook nog alle ruimte heeft om lekker te slapen. De vulling is oplopend in dikte waardoor je het platte gedeelte gemakkelijk onder je buik kan schuiven. Het gewicht van je buik wordt op deze manier goed verdeelt, waardoor jij comfortabeler ligt. Je kan dit kussen ook onder je rug schuiven voor wat extra ondersteuning. Heb je last van maagzuur? Dan leg je hem onder je hoofd zodat je wat hoger ligt en jouw klachten vaak direct afnemen. Het nadeel van dit kussen is dat het je lichaam slechts op één plek ondersteuning geeft.
- Het total body voedingskussen is verkrijgbaar in twee verschillende vormen en ze lijken beiden op het lichaamsvoedingskussen. Ze bestaan in een C- en U-vorm. Dit zijn ook direct de grootste en duurste voedingskussens. Ze bieden allebei steun aan het hele lichaam:
- bij het C-vormige voedingskussen leg je het middelste gedeelte onder je buik, zodat het gewicht van je buik verdeeld wordt. Op het bovenste deel kun je lekker met je hoofd liggen en het onderste gedeelte klem je tussen je knieën. Lig je in bed liever met je hoofd op je eigen hoofdkussen, dan kan je het bovenste gedeelte ook onder je borst en bovenrug langs leggen. De vulling verdeeld zich automatisch door het kussen, waardoor je gemakkelijk de dikte kan variëren naar jouw behoeften. Je rug wordt met dit kussen niet helemaal ondersteunt.
- bij het U-vormige kussen leg je de opening van de letter U onder je. Hierdoor ligt je hoofd op het middelste deel van de U. De ene kant omklem je met je armen en benen, waardoor je buik ondersteuning krijgt en het andere deel van het kussen ondersteunt je rug. Hierdoor is je hele lichaam omsloten door kussens, waardoor jij lekker comfortabel kan liggen en slapen.
De mogelijkheden voor het gebruik van een voedingskussen zijn eindeloos. Het voordeel is dat je hem daarnaast ook kan gebruiken als je baby geboren is en je hem wilt voeden. Zeker gedurende de eerste levensmaanden ga je dit hulpmiddel meerdere keren per etmaal gebruiken. Voel dus goed bij jezelf waar jouw lichaam behoefte heeft aan ondersteuning en pas daar je voedingskussen op aan.
Welke soorten vullingen zijn er?
De vulling van je voedingskussen is het belangrijkste onderdeel. De vulling bepaalt hoe goed een kussen is, waardoor dit ook voor een groot deel de prijs bepaald. Er bestaan verschillende soorten:
- De polyestervulling wordt ook vaak gebruikt in hoofdkussens. Het voordeel hiervan is dat het lekker zacht is en zich snel vormt naar jouw lichaam. Nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt. Het absorbeert jouw lichaamswarmte niet, waardoor het zweterig kan gaan aanvoelen.
- Tempexkorrels worden in veel winkels ook wel piepschuimballetjes genoemd of EPS-korrels. Wellicht ken je deze korreltjes ook van de zitzakvulling. Dit is de goedkoopste vulling, want het bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit vaste stof. Het is dus ook heel erg licht. Als je het voedingskussen niet veel gebruikt, dan is dit prima. Het voordeel is dat deze balletjes zich snel vormen naar je lichaam. Ze zijn anti-allergeen en niet giftig. Nadeel is dat ze bij veelvuldig gebruik aan elkaar blijven plakken. Ook maken ze een licht piepend geluid als jij beweegt, wat jouw nachtrust wellicht niet ten goede komt. Bij intensief gebruik verliest deze vulling snel zijn vorm en dus ook de ondersteuning die hij moet bieden. Vaak kan je het kussen openritsen waardoor je hem gemakkelijk kan navullen met nieuwe korrels.
- Microparels zijn ook gemaakt van EPS, maar zijn kleiner en zachter dan de piepschuimballetjes. Ze zijn net als de tempexkorrels heel licht. Ze maken echter geen geluid als je erop ligt en beweegt en ze behouden goed hun vorm. Ook bij langdurig gebruik.
- Traagschuim wordt ook wel memory foam genoemd. Dat betekent dat het schuim zich snel vormt naar jou lichaam, maar ook snel weer zijn oude vorm aanneemt als jij er niet meer op ligt. Het is heel stevig en geeft jouw zwangere lichaam een goede ondersteuning tijdens de nacht. Het nadeel is dat het schuim jouw lichaamswarmte opneemt en het dus zweterig kan aanvoelen. Bij sommige kussens wordt het foam daarom gescheurd, waardoor het kussen beter ademt. Wel zo fijn voor jou en je kleintje.
Welke voedingskussens zijn de beste?
Er zijn zoveel verschillende soorten voedingskussens. En de één ziet er leuker uit dan de ander. Maar met alleen een leuk printje ben je er niet. Welke soort en welke vulling passen goed bij jou? De 10 beste voedingskussens hebben wij voor jou uitgezocht. Vergelijk ze hier en kies welke het beste past bij jouw behoeften.