Het is niet alleen makkelijk maar ook erg leuk, voor zowel jezelf als je baby of kind, om af en toe een stukje te gaan fietsen. Misschien kan je kind nog niet zelf fietsen of is zijn fiets niet geschikt voor langere afstanden. Dan is het handig dat je de mogelijkheid hebt om je kind bij jou op de fiets te vervoeren. In dit artikel geven we tips welke type fietsstoeltje je voor welke fase kunt gebruiken en waar je op moet letten qua veiligheid.
Vanaf welke leeftijd kun je een fietsstoeltje gebruiken?
Rond een maand of acht kunnen de meeste baby’s zelfstandig zitten en kunnen ze mee op de fiets in een fietsstoeltje. Neem je baby nog niet mee als hij nog niet stevig zelfstandig zit. Dan kun je beter nog een maandje wachten. Ga ook niet direct uren fietsen. De spieren in de nek en rug van je baby zijn daar nog niet sterk genoeg voor. Is de fiets je enige optie qua vervoer dan kun je je baby, voordat hij kan zitten, ook meenemen in een autostoel op de fiets. Je kunt hiervoor een speciale fietsbeugel kopen die je op de bagagedrager bevestigd of in een fietskar of bakfiets. Het advies is om hier wel mee te wachten totdat je baby vier maanden is. Daarbij zijn teveel trillingen niet goed voor baby’s. Dus is er andere optie om je baby te vervoeren dan wordt dat geadviseerd. Hieronder zie je een handige overzicht van fietsstoeltjes per leeftijd:
- 0-8 maanden: autostoeltje op (bak)fiets
- 8 maanden tot 3 jaar: fietsstoeltje voorop de fiets
- 3 tot 6 jaar: fietsstoeltje achterop de fiets
Is je kind rond een jaar of 6 uit zijn fietsstoeltje gegroeid dan kun je een junior zitje aanschaffen. Zo heeft je kind voldoende steun voor zijn rug en voeten. Een junior zitje kan gebruikt worden tot 35 kilo.
Fietsstoeltjes voor voorop de fiets
Kinderen tot 15 kilo (tot ongeveer 3 jaar) kun je het beste voorop de fiets vervoeren. Dat is gezellig en makkelijk want je kunt je kind goed in de gaten houden. Een fietsstoeltje voorop de fiets wordt aan de stuurpen vastgezet. Dit is ook de reden dat een mountainbike of racefiets vaak niet geschikt zijn voor een zitje voorop omdat het stuur bij deze fietsen ‘voor’ de stuurpen hangt.
Vaak verplaatsen kinderen naar achterop de fiets als ze te zwaar worden, te lang worden of als er een broertje of zusje bijkomt die ook mee moet op de fiets. Is je kindje nog klein dan is het verstandig een windscherm voorop te plaatsen, om de wind en regen tegen te houden. Het plaatsen van een fietsstoeltje op een gewone fiets kan soms lastig zijn. Het neemt behoorlijk wat ruimte in waardoor je met je knieen in de knoop komt. Probeer dus altijd eerste even uit of er genoeg ruimte is en overweeg anders om een mamafiets of transportfiets aan te schaffen. Dit type fietsen hebben vaak een breder stuur, een grotere en lagere instap en een dubbel standaard. Dit laatste is ideaal om je fiets stabiel te laten staan terwijl jij je kindje in het zitje zet of uit het zitje haalt.
Fietsstoeltjes voor achterop de fiets
Is je kind tussen de 3 en 6 jaar dan zal hij waarschijnlijk achterop de fiets zitten, als hij niet zelf fietst. Dit maakt het fietsen voor jou als ouder ook weer wat comfortabeler. Het op- en afstappen gaat makkelijker en je hebt niet meer al het gewicht aan je stuur hangen. Er zijn twee verschillende klasse stoeltjes voor achterop:
- Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo.
- Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo.
Is je kind zwaarder dan 22 kilo, dan wordt het tijd dat hij zelf gaat fietsen. Er zijn wel fietsstoeltjes te koop in een zwaardere categorie (tot 35 kilo), maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten. Let er bij de aanschaf van een fietsstoeltje op dat sommige zitjes alleen geschikt zijn om te monteren op een bagagedrager. Bij electrische fietsen zit de accu vaak bij de bagagedrager. In dat geval moet je dus een ander type zitje aanschaffen. Je kunt dan kijken naar fietsstoeltjes die worden bevestigd aan de zadelbuis.
Fietsstoeltjes voor kinderen boven de 6 jaar
Is je kind ouder dan 6 dan fietst hij waarschijnlijk steeds vaker zelf. Maar het blijft soms handig om hem even snel bij jou op de fiets te zetten. Voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar heb je de junior zitjes. Dit type fietsstoeltje heeft een zitting, rugleuning en voetsteunen. Ze worden bevestigd op de bagagedrager van je fiets.
Veiligheid op de fiets
Er belanden nog steeds iedere jaar heel wat kinderen op de eerste hulp na een fietstochtje. Lees daarom deze tips goed door, zo weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietsstoeltje. Ten eerste moeten fietsstoeltjes voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Een vermelding van de code is echter niet genoeg om er zeker van te zijn dat het fietsstoeltje veilig is. Let ook altijd op onderstaande punten:
- Gordels – je kind moet bij de schouders en het kruis vastzitten en de banden moeten tenminste 2 cm breed zijn. De sluiting moet kids-proof zijn en dus alleen voor jou te openen zijn.
- Bescherming – let er bij de aanschaf van een fietsstoeltje op dat je kind nergens bekneld kan raken en dat de rugleuning en zijkanten bescherming bieden.
- Voetsteunen – fietsstoeltjes voor kinderen tot 5 jaar hebben vaak voetsteunen met een geïntegreerde spaakbescherming. Hierin kun je de voeten van je kind vastzetten. Bij junior zitjes zijn de voetsteunen los. Hier zit geen spaakbescherming bij.
- Spaakbeschermers – zorg er altijd voor dat je goede spaakbeschermers hebt. Jasbeschermers voldoen niet! Goede spaakbeschermers zijn van gehard plastic en worden bevestigd tussen de voetsteuntjes en het wiel. Fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goed.
- Helm – Hoewel het dragen van een fietshelm niet verplicht is, is het wel extra veilig voor je kind. Fiets je veel dan is extra bescherming eigenlijk wel nodig. Zeker tot een jaar of 6 is verstandig je kind altijd een helm te laten dragen.
Bronnen: de consumentenbond
*Dit artikel bevat gesponsorde content