Het is misschien wel het meest a-sexy apparaat dat je aan kunt schaffen in de babytijd maar het is wel een life saver! Met een kolfapparaat kun je melk uit je borst halen en het vervolgens aan je baby geven. Hiermee kun je een voorraadje melk sparen waardoor je kindje even goed moedermelk kan drinken, ook als jij er even niet bent. Ook kun je een kolfapparaat gebruiken als je veel last hebt van stuwing, met name in de kraamperiode. Voor veel vrouwen is een kolfapparaat onmisbaar in de babytijd maar meestal is het kolven niet de leukste bezigheid. Belangrijk is dan dat je een goed apparaat hebt dat bij je past en waar je het meeste gemak van ondervindt.
Welk model of welk merk kolfapparaat past bij mij?
Als je gaat Googelen op een kolfapparaat krijg je tientallen suggesties en de meeste zijn niet goedkoop. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt naar jouw wensen zodat je hierop je keuze kunt baseren. Er wordt in verband met de hygiëne vaak aangeraden een nieuwe borstkolf te kopen. Toch is een tweedehands kolf een prima optie mits je de kolf natuurlijk goed ontsmet of nieuwe accessoires erbij koopt.
Er zijn een aantal belangrijke eerste keuzes die je kunt maken zodat dit het zoeken naar de ideale kolf voor jou makkelijker maakt.
Hand- of elektrische kolfapparaat?
Het grote voordeel van een handkolf is dat je deze overal kunt gebruiken zonder dat je stroom nodig hebt. Een ander bijkomend voordeel is dat een handkolf geluidloos is want er zit geen motortje in. Sommige vrouwen zweren bij een handkolf, juist omdat ze dan de vrijheid hebben overal te kunnen kolven. Ook kun je met een handkolf zelf het ritme, de kracht en de snelheid bepalen. Precies zoals jij het fijn vindt. Als je een goede handkolf hebt die goed op je borst past dan is de productie in principe even snel en evenveel dan wanneer je een elektrische kolf gebruikt. Een handkolf is veelal goedkoper dan een elektrische kolf. Voor minder dan €40,- heb je al een hele goede handkolf tot je beschikking.
Een elektrische kolf biedt vooral gemak omdat je zelf de beweging niet hoeft te maken. In principe kun je dan kolven terwijl je zelf iets anders aan het doen bent. Ik betrapte mezelf er vaak op dat ik berichtjes aan het beantwoorden was op mijn telefoon. Of zelfs gewoon doorwerkte achter de computer als er niemand anders op kantoor was. Een elektrische kolf zorgt voor de toeschietreflex door korte, oppervlakkige bewegingen te maken waarna de kolf overgaat op lange, stevige bewegingen.
Elektrische kolven heb je in veel verschillende uitvoeringen en van verschillende merken. Bij de aankoop is het handig om te letten of de kolf batterijen of een accu gebruikt. Is de kolf te gebruiken zonder dat je daarvoor in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn? Dit zijn belangrijke vragen want deze wetenschap zorgt ervoor dat je de kolf kunt gebruiken op de momenten dat jij dat wil. Bij de aanschaf van een elektrische kolf zit je al snel boven de €100,-.
Dubbele- of enkelzijdige kolf?
Wanneer je kiest voor een elektrische kolf heb je vervolgens de keuze voor een enkel- of dubbelzijdige kolf. Dit houdt in dat je één borst per keer kan kolven of twee tegelijk. Wanneer je twee borsten tegelijk af kunt kolven ben je natuurlijk twee keer zo snel klaar en dat is soms wel zo fijn. Onderzoek wijst uit dat het ook helpt om méér melk af te kolven. Een dubbele borstkolf wordt veel gebruikt wanneer je kindje nog niet in staat is om zelf te drinken en je toch graag borstvoeding wilt geven. Een ander interessant gegeven is dat melk gekolfd met een dubbele borstkolf een hoger vetpercentage bevat omdat je een dubbele toeschietreflex creëert. Hierdoor wordt er meer melk gekolfd en worden de borsten beter geleegd. Hierdoor zit er meer vet in de melk omdat de zogenaamde achtermelk vetter is dan de eerste melk die uit de borst komt.
Je kunt kiezen voor een enkelzijdige kolf als je het fijn vindt altijd een hand vrij te hebben. Maar ook wanneer het bijvoorbeeld nodig is één borst iets meer te stimuleren dan de ander om zo de melkproductie wat omhoog te brengen.
Belangrijke overwegingen
Nu je de meest belangrijke productspecificaties op een rijtje hebt is het goed om jezelf een paar vragen te stellen. Deze vragen hebben vooral te maken met je leefstijl en het doel van het kolven.
- Vaak of sporadisch kolven? Ga je meerdere keren per dag kolven omdat je weer aan het werk gaat of is het af en toe als je een avondje uit gaat?
- Waarom ga je kolven? Ga je een kolf gebruiken om je melkproductie op gang te brengen omdat je kindje bijvoorbeeld nog niet direct zelf kan drinken. Gebruik je de kolf om stuwing te verminderen. Of ga je kolven omdat je aan het werk gaat.
- Veel of weinig tijd? Heb je altijd maar erg weinig tijd om te kolven dan is een dubbelzijdige elektrische kolf misschien de beste optie voor jou. Wel wat duurder maar je wint er vaak veel tijd mee.
- Verschillende accessoires nodig? Het borstschild dat op een kolf zit moet goed passen zodat de kolf niet je tepel of borst beschadigd. Sommige kolven bieden de mogelijkheid te wisselen van borstschild. Heb jij hele kleine of juist grote tepels. Houdt hier dan rekening mee bij de aanschaf van een kolf
Over het algemeen is de richtlijn dat wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven (zeker één keer per dag) een elektrische kolf het makkelijkst is. Een investering in een goede kolf is zeker de moeite waard. Helemaal wanneer je kindje afhankelijk is van jouw kolfopbrengst en de productie op gang gebracht moet worden of op peil moet blijven.
Bronnen: Centrum voor Borstvoeding, La Leche League