• Zwangerschapskwaaltjes

    Je lichaam verandert onder invloed van de zwangerschapshormonen, je maakt meer bloed aan, er moet plaatsgemaakt worden voor een hele baby in je buik... Dat gaat niet ongemerkt. Welke kwalen en klachten kom je in de zwangerschap tegen? Met tips!

  • Do's en don'ts in de zwangerschap

    Zwanger, of bijna zwanger? Dan liever geen alcohol! Maar mag je wel naar de sauna? En hoe zit het met vlees eten? Lees het op do's en don'ts in de zwangerschap.

Meer over kinderwens:

 

Bepaal de uitgerekende datum met deze tool

Wanneer komt de baby? Na negen maanden zwangerschap, ongeveer, toch? Artsen en verloskundigen houden bij de berekening van de verwachte bevaldatum 40 weken na de laatste menstruatie aan: op die dag ben je "uitgerekend" of "uitgeteld". Eigenlijk ben je dan geen 40 maar pas 38 weken zwanger, want de eicel is pas 2 weken na de laatste menstruatie vrijgekomen en bevrucht.

Die 2 weken zijn overigens ook maar een gemiddelde, helemaal waterdicht is de berekening daarom niet. Bij een onregelmatige menstruatie bijvoorbeeld kan het best een weekje schelen. Wanneer de echo laat zien dat een embryo al veel groter of verder ontwikkeld is dan verwacht mag worden van de zwangerschapsduur zoals eerder berekend, dan kan de uitgerekende datum worden bijgesteld.

Tool: uitgerekende datum

Weet jij al hoe lang je zwanger bent of wanneer je de baby kunt verwachten? Bereken hier online de zwangerschapsduur, (geschatte) datum van de bevruchting en de verwachtte datum van de bevalling is.

Startdatum laatste menstruatie:  

   

Datum conceptie was: 

Uitgerekende datum:  


zwangerschapsduur:

Op

zul je weken zwanger zijn.

   

Bedenk wel dat de meeste babies geboren worden in de periode vanaf twee weken voor en tot twee weken na de uitgerekende datum. Slechts 5 procent van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende dag. Wel is de kans dat de bevalling begint groter naarmate de datum dichterbij de uitgerekende datum ligt.

Zwangerschapsduur en ovulatie bepalen

Stel dat je wel de uitgerekende datum weet maar niet de datum van de laatste menstruatie of de ovulatie. Voer de uitgerekende datum in en druk op de knop 'Bepaal conceptie'. De datum van de laatste menstruatie wordt dan berekend, net als het aantal weken dat je zwanger bent.

Je ziet ook het aantal weken en dagen dat je vandaag zwanger bent bij de hierboven ingevulde uitgerekende datum. Als er bijvoorbeeld "5 4/7" staat betekent dat dat je vijf weken en vier dagen zwanger bent.

Wil je weten hoe lang je zwanger bent op een bepaalde datum? Pas de datum aan en druk op 'Van datum naar weken'. Andersom kan ook, wanneer ben je x weken zwanger? Dat is handig om te weten als je bijvoorbeeld een afspraak wilt maken voor een zwangerschapsecho of wilt weten wanneer je zwangerschapsverlof begint.

Als je bijvoorbeeld 30 weken intypt in het laatste venstertje en je drukt op 'Van weken naar datum' dan zal deze tool berekenen op welke datum je precies 30 weken zwanger bent.