Zwangerschapskalender

Lees per week in onderstaande zwangerschapskalender hoe de baby zich ontwikkelt en hoe het de moeder vergaat tijdens haar zwangerschap. Bij elke zwangerschapsweek informatie, mooie foto’s, tips en weetjes.

Hoeveel weken zwanger ben jij? Bereken hier de zwangerschapsduur en lees verder bij de juiste week.

Zwangerschap per week

1-2 weken zwanger

Eind van de menstruatie, eisprong en bevruchting

3 weken zwanger

Innesteling van het eitje

4 weken zwanger

Een "C" vorm en differiëntiatie

5 weken zwanger

De 6e week. Het hartje begint te kloppen

6 weken zwanger

Armpjes en beentjes verschijnen

7 weken zwanger

De 8e week. Er verschijnen handjes en voetjes

8 weken zwanger

Het kindje gaat bewegen

9 weken zwanger

Einde van de embryonale fase

10 weken zwanger

Van embryo naar foetus

11 weken zwanger

Duimt je kindje links of rechts?

12 weken zwanger

Gapen, vingernagels en vingerafdrukken

13 weken zwanger

Het tweede trimester, hormonen geven minder last

14 weken zwanger

De armpjes komen in verhouding

15 weken zwanger

Tandjes, wimpers en donshaartjes

16 weken zwanger

Reflexen aan het werk

18 weken zwanger

De spiertjes worden sterker

19 weken zwanger

Je baby kan de hik hebben

20 weken zwanger

Op de helft van de zwangerschap! Tijd voor een kijkje met de…

21 weken zwanger

Dagelijks ritme en dromen

22 weken zwanger

Baby begint te horen

23 weken zwanger

Maagzuur en een kans om te overleven buiten de baarmoeder

24 weken zwanger

Levensvatbaar

25 weken zwanger

Het wordt wat krapper...

26 weken zwanger

Knipper-schrik-reactie

27 weken zwanger

Het derde trimester begint!

28 weken zwanger

Traantjes en ruiken

29 weken zwanger

Beenbewegingen lijken op lopen

30 weken zwanger

Op driekwart van de tijd...

31 weken zwanger

Slaap-waak-ritme

32 weken zwanger

Indalingsweeën en het nog verder ontwikkelen van de longen

33 weken zwanger

Een roze velletje en voorweeën

34 weken zwanger

Longblaasjes en zwangerschapsverlof

35 weken zwanger

Leren proeven en liggingsecho

36 weken zwanger

Is de baby al ingedaald?

37 weken zwanger

De zwangerschap is voldragen

39 weken zwanger

Bijna uitgerekend

Laatste weken zwangerschap buik

Meer zwangerschap

Ontwikkeling vrucht - van bevruchte eicel tot baby

Hier vind je een overzicht van de ontwikkeling van het embryo en de foetus tijdens de zwangerschap. In negen maanden groeit een bevruchte eicel uit tot een heel mens. Een prachtig, maar zeer ingewikkeld proces, dat – meestal, gelukkig – vanzelf goed gaat. 

Animatie ontwikkeling embryo en foetus

Van bevruchting tot baby, 9 maanden in 6 minuten. In onderstaand filmpje kun je in tekst en beeld zien hoe die ontwikkeling precies verloopt.

Zie je geen filmpje? Klik hier.

Lees meer over de ontwikkeling van de bevruchte eicel tot een embryo, foetus en voldragen baby. Van week tot week alle informatie over baby en moeder, tips, en de mooiste foto’s.

Telling zwangerschapsweken

De zwangerschap begint te tellen vanaf dag één van je laatste menstruatie. Dan ben je dus nog helemaal niet zwanger. Pas twee weken later treedt de ovulatie op en kan de eicel bevrucht worden. Hoewel men rekent met een zwangerschapsduur van 40 weken draag je dus in feite het kind maar 38 weken. De eerste twee weken van je zwangerschap krijg je dus cadeau. Op het moment dat de volgende menstruatie uitblijft en de zwangerschapstest positief is weet je dus niet alleen dat het embryo al een week of twee oud is, maar ben je officieel al vier weken zwanger!

Het eerste trimester

De eerste drie maanden van je zwangerschap zie je aan de buitenkant vaak nog niets, binnen in je buik gebeurt er des te meer. Voordat je ook maar weet dat je zwanger bent is het bevruchte eitje zich al aan het delen en zich in een enorm tempo aan het ontwikkelen. Het embryo groeit uit tot een minimensje, een nageboorte en vruchtwater. Dat is een bijzonder ingewikkeld proces en het is eigenlijk niet vreemd dat het soms ook wel eens verkeerd gaat. Meestal wordt een miskraam veroorzaakt door een fout in de bouw van het embryo. Gelukkig gaat het in verreweg de meeste gevallen goed.

Hoe groot is het embryo

Op het plaatje hieronder zie je modellen van embryo’s van 1 tot 8 weken. Vergelijk de grootte van deze embryo’s eens met de vingers op de foto om een indruk te krijgen hoe ongelofelijk klein het nog is. En toch ziet het embryo er na 8 weken al bijna als een volwassen mens uit. Met alles erop en eraan, al zijn de verhoudingen nog een beetje anders: het hoofdje bijvoorbeeld is ongeveer zo groot als de helft van de totale lichaamslengte.

Embryo week 1 tot en met 8

Het tweede trimester

De middelste drie maanden van de zwangerschap groeit de baby – die nu foetus heet – vooral in de lengte. Van 8 centimeter bij drie maanden tot 33 centimeter na zes maanden. De organen die nu allemaal zijn aangelegd ontwikkelen zich verder. De middelste drie maanden van de zwangerschap is de periode waarin de zwangere vrouw zich meestal het meest fit voelt. De misselijkheid van de eerste periode is over, en de buik is nog niet dik genoeg om al veel last van te hebben.

Het derde trimester

buik zwanger derde trimester

In de laatste drie maanden komt de baby aan in gewicht en krijgt hij vooral meer onderhuids vet. Dat kost behoorlijk wat energie. Bovendien heeft de aanstaande moeder nu heel wat extra gewicht mee te slepen. Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap, sommige vrouwen minder maar sommige ook veel meer. De baby zelf weegt gemiddeld maar 4 kilo bij de geboorte. De rest van het gewichtsverschil wordt veroorzaakt door extra bloed, vetopslag, grotere borsten, vruchtwater en nageboorte. Met al dat extra gewicht erbij is het niet gek dat de laatste paar maanden ook weer erg vermoeiend zijn voor de zwangere vrouw.

Bronvermelding

http://www.ehd.org (This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD.), https://www.babymed.com, http://tomvangelder.antrovista.com en mijn-verloskundige.nl