Baby algmeen

Echo laten maken in de zwangerschap

In Nederland krijgen vrouwen die gewoon onder controle staan van de verloskundige meestal twee keer tijdens hun zwangerschap een echo: de termijnecho en de 20-wekenecho. Deze echo’s zijn bedoeld om te kijken of alles medische gezien goed zit met de baby en de zwangerschap. Wil je buiten die standaard medische echo’s zelf nog een keer uitgebreid van het zicht op je baby genieten, dan kun je overwegen een “pretecho” te laten maken.

Soorten medische echo’s

Er is een aantal echo’s die je arts of verloskundige je kan laten ondergaan.

Vitaliteitsecho

Rond 6-7 weken wordt soms een vitaliteitsecho gemaakt, om te zien of het hartje van de baby klopt. Deze echo wordt niet standaard aangeboden. Omdat het nog erg vroeg in de zwangerschap is en de baarmoeder niet boven het schaambot uitkomt zal het hier om een inwendige echo gaan.

Termijnecho

In het begin van de zwangerschap is er nog heel weinig te zien. Het embryo is nog erg klein en het is moeilijk voor ongeoefende ogen om de aparte lichaamsdelen te onderscheiden. In het algemeen wordt rond de 10-12 weken de eerste echo gemaakt.

Met de termijnecho wordt de te verwachte bevallingsdatum bepaald. De vrucht wordt gemeten en aan de hand hiervan is vrij duidelijk te zeggen hoe “oud” het kindje is en hoe ver de zwangerschap dus is.(In geval van een onregelmatige menstruatie cyclus of pilgebruik bijvoorbeeld kan dat soms onduidelijk zijn).

Verder wordt er gekeken of het hartje klopt, en of er misschien sprake van een meerlingzwangerschap.

20 weken echo

Een andere standaard test die elke zwangere vrouw krijgt aangeboden is het Structureel Echoscopisch Onderzoek. Dit onderzoek gebeurt halverwege de zwangerschap, rond de 20 weken. Vandaar de naam 20 weken echo.

Waar wordt naar gekeken bij de 20 weken echo?

  • Of er sprake is van een open ruggetje of schedel
  • Of de organen zich goed ontwikkelen
  • Zijn er andere lichamelijke afwijkingen?
  • Of het kindje goed groeit
  • Of er voldoende vruchtwater is

Deze echo geeft geen garanties! Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op de echo.

Wat wel vaak zichtbaar is is het geslacht van de baby. Wil je dat wel of niet weten? Vertel het de echoscopiste van te voren!

Groeiecho en liggingsecho

Indien nodig kan de verloskundige of gynaecoloog later nog aanvullende echo’s laten maken. De zogenaamde groeiecho om de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater in de gaten te houden.

Een liggingsecho wordt aan het einde van de zwangerschap (vanaf week 35) gemaakt om te bekijken of de baby al gedraaid is, met het hoofdje naar beneden, wat de meest gunstige houding is om de bevalling goed te laten verlopen. Ligt de baby niet goed dan kan er besloten worden om de baby proberen te draaien.

Hoe werkt een echo?

Met behulp van een echo kun je echt een kijkje nemen. Zo’n echo wordt gemaakt met ultrageluidsgolven die worden uitgezonden door een apparaatje waarmee de echografiste over de buik beweegt. De golven worden door de organen in het lichaam van de baby teruggekaatst waarna ze door het echoapparaat omgezet worden in beelden. Dit is niet schadelijk voor moeder of kind en het onderzoek is ook niet vervelend voor de moeder.

Een inwendige of vaginale echo wordt alleen gedaan als de baby op de uitwendige echo niet te zien is, bijvoorbeeld omdat de baarmoeder nog niet groot genoeg is en achter het schaambot verstopt zit. In dat geval wordt een klein zendertje in de vagina gebracht, maar ook dit is niet pijnlijk.

Pretecho

Als er verder geen medische noodzaak is worden er in Nederland geen andere echo’s gemaakt. Je kunt natuurlijk zelf wel een zogenaamde “pretecho” laten maken. Er wordt dan niet actief gezocht naar afwijkingen – mocht de echoscopiste iets zien zal ze het vertellen, maar het is bedoeld als een leuk uitje voor ouders, grootouders, vrienden of wie je ook maar mee wilt nemen om naar de ongeboren baby te kijken.

In 2d, 3d of 4d

Er bestaan verschillende echo’s: de gewone platte foto in 2d, een 3d echo (drie dimensionale echo, dus ook met diepte) of zelfs 4d echo’s. Bij de 4d echo zie je niet alleen de baby in 3 dimensies maar heb je ook bewegende beelden. De kwaliteit van de echobeelden is wel afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en natuurlijk de ligging van de baby en de beweeglijkheid van de baby. De duur van zo’n echo is meestal een half uur tot een uur, dus je hebt wel de tijd om goed te kijken. Je krijgt meestal een film (dvd, video) en een paar foto’s mee naar huis.

Beste periode pretecho

Wat is de beste periode om een pretecho laten maken? Het kan in principe gedurende de hele zwangerschap, maar houd rekening met het volgende. Vanaf week 13 is de baby groot genoeg om herkenbaar te zijn als een “echt kindje” met alles erop en eraan. Tot week 22 week past de baby in zijn geheel “in beeld”. Daarna kun je details beter onderscheiden. Vanaf 18 weken is het geslacht te bepalen. Een 2d pretecho is het leukst tussen de 17 en 25 weken, een 3d echo tussen de 27 en 32 weken. De laatste paar weken ligt de baby zo in elkaar gekruld dat het lastig wordt om hem nog goed in beeld te krijgen.

Bronnen: www.inspe-verloskunde.nl, deverloskundige.nl

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.