Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inentingen

De standaard inentingen voor kinderen volgens het rijksvaccinatieprogramma

Op welke leeftijd krijgen kinderen welke inentingen? 

Elk kind van 0 tot 4 jaar wordt door de verpleegkundigen en artsen van het consulatiebureau ingeënt tegen een aantal gevaarlijke ziekten. Vanaf het vierde jaar neemt de schoolarts / de jeuggezondheidszorg afdeling van de GGD dit over. De uitnodiging voor deze inentingen krijg je dan meestal gewoon via de post.

Zie hieronder het schema van (het Nederlandse) rijksvaccinatieprogramma. Soms krijgt je kind 2 prikken tegelijk. Lees onder de tabel wat de afkortingen inhouden.

Voor de volledige bescherming van uw kind tegen de ziekten waartegen gevaccineerd wordt, is het belangrijk dat het vaccinatieschema helemaal gevolgd wordt.

6 tot 9 wekenDKTP + HepB + HibPneu
3 maandenDKTP + Hib + HepB
4 maandenDKTP + HepB + HibPneu
11 maandenDKTP + HepB + HibPneu
14 maandenBMRMenC
4 jaarDKTP
9 jaarDTPBMR
12 jaarHV (2x 1 prik, alleen voor meisjes)

 

Ziekten waartegen wordt ingeënt

De afkortingen in de tabel hierboven staan voor:

D = Difterie
K = Kinkhoest
T = Tetanus
P = Polio
(DKTP = D+K+T+P, worden vaak samen gegeven) Hib = Haemophilus influenzae type b bacterie
HepB = Hepatitis B
Pneu = Pneumokokkeninfecties
(BMR = B + M + R)
B = Bof
M = Mazelen
R = Rodehond
MenC = Meningokokken C
HPV = Humaan Papillomavirus
aK = acellulaire kinkhoestvaccin

Meningokokken

In verband met de toename van besmetting met Meningokokken wordt het vaccinatieprogramma uitgebreid. In de loop van 2018 krijgen alle baby’s van 14 maanden een vaccinatie die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook de 12 jarigen krijgen een vaccinatie tegen meningokokken.

Waarom vaccineren tegen deze ziektes

Kinkhoest kent ernstige complicaties, zoals longontsteking. Door zuurstoftekort kan er hersen- of longbeschadiging optreden. Vooral bij kinderen tot 6 maanden verloopt de ziekte vaak zeer ernstig. Difterie (vroeger ook wel kroep genoemd) kan als complicatie de hartspier en het zenuwstelsel beschadigen. Polio (ook wel kinderverlamming genoemd) veroorzaakt verlammingen en is niet met medicijnen te behandelen. Tetanus (kaakklem) is een ernstige ziekte met een hoge sterftekans. Hib is een afkorting voor een bacterie met de naam Haemophilus Influenza Type B. Deze bacterie kan de veroorzaker zijn van hersenvliesontsteking bij kleine kinderen. Kinderen die tegen Hib zijn ingeënt kunnen nog wel hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt. De inenting tegen baarmoederhalskanker (HPV) beschermt tegen ongeveer 70% van alle vormen van baarmoederhalskanker (dus niet tegen alle).

Bijwerkingen van inentingen

Behalve bescherming tegen ziekten, veroorzaken inentingen soms ook bijwerkingen. Hoewel de meeste kinderen achteraf geen last hebben zijn er toch wel een aantal die last hebben van “normale” bijwerkingen. Denk aan lokale reacties zoals een rode plek of zwelling op de plek waar geprikt is, koorts of huilerigheid. De ene baby zal onrustiger slapen na een vaccinatie, de ander zal juist veel slaperiger zijn dan normaal. Buikpijn en hoofdpijn zijn bijwerkingen die bij 10 procent van de kleuters en grotere kinderen optreedt na een vaccinatie. De meeste bijwerkingen treden op dezelfde dag als de inenting op en duren 24 of hooguit 48 uur. Als de reacties erg heftig zijn of langer duren, ga dan naar de huisarts voor advies. Bij de BMR inenting zullen de bijwerkingen pas na 5 tot 12 dagen optreden.

Heel soms zijn er ernstiger bijwerkingen zoals wegvallen, stuipen, zeer hoge koorts.

Veel gestelde vragen over inentingen en bijwerkingen lees je op de kennis van nu

Wanneer niet inenten?

Hoewel de meeste ouders hun kinderen wel voor alles op tijd laten inenten is het niet verplicht. Vraag in ieder geval het consultatiebureau om het kind (tijdelijk) niet in te enten als:

  • het kind hoge koorts heeft;
  • slecht reageerde op voorgaande vaccinaties;
  • ooit een ernstige reactie heeft vertoond op het eten van ei (ga even na wat de inhoud van het vaccin is, of daar kippenei bij gebruikt is);
  • epilepsie heeft;
  • of bloedingstoornissen;
  • of bij ernstige ziekten zoals kanker en HIV.

Heb je twijfels óf je je kind wilt laten inenten tegen een bepaalde ziekte, of dat je op een andere manier het vacciniatieprogramma niet of niet helemaal wilt volgen, kijk even op Kritisch Prikken (www.nvkp.nl).

Bronnen: www.rijksvaccinatieprogramma.nl, www.nvkp.nl en de kennis van nu

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.