Ziet jouw kind wel goed? Check het hier!

Laat je kind dit leuke filmpje kijken en ongemerkt een ogentest doen

Weet jij heel zeker dat jouw kind goed kan zien? Oogproblemen komen steeds vaker voor, ook bij jonge kinderen. En dat heb je als ouder niet altijd in de gaten. Lees hier meer over en test direct online de ogen van je kind door middel van het leuke filmpje van de kat die over de wereld reist.

Is een tablet slecht voor de ogen?

Dat kinderen slechter gaan zien kan het gevolg zijn van het veelvuldig gebruik maken van tablets, telefoons en computers. De ogen van eens mens groeien tot ongeveer het 25e levensjaar en vanaf acht jaar kan er al een ontwikkeling van bijziendheid zijn. Wanneer kinderen vaak en lang op schermpjes kijken gebruiken ze hun ogen vooral voor dichtbij. Vaak ook niet altijd in de beste lichtomstandigheden. Hierdoor groeien de ogen meer dan normaal en neemt de sterkte van de ogen toe, maar ook de bijziendheid.

Af en toe de ogen van het schermpje afhalen en in de verte kijken scheelt al een heel stuk. Lezen of gamen met genoeg licht is belangrijk, én natuurlijk ook veel en vaak buitenspelen. Dat is óók voor de ogen heel gezond: omdat je kind buiten niet alleen dichtbij maar ook verder weg kijkt en de ogen zo op alle afstanden goed worden gebruikt en zich goed kunnen ontwikkelen.

Waarom heb je het niet altijd in de gaten dat je kind slecht ziet?

Hoe eerder een oogafwijking wordt opgemerkt, hoe beter dit is. Als je er vroeg bij bent, is de kans groter dat de schade beperkt blijft. Toch is het vaak lastig om een afwijking bij kinderen aan de ogen te ontdekken zonder dat er een test wordt gedaan. Kinderen die slechter zien kunnen dit vaak goed compenseren en verbloemen. Het gebeurt vaak genoeg dat ouders pas achter een sterke afwijking van de ogen komen als er op school of ergens anders een ogentest wordt gedaan. Voor die tijd hebben ouders het soms niet eens in de gaten, dat er iets mis is met de ogen van het kind. Het is daarom verstandig om ook op jonge leeftijd al regelmatig een ogentest te doen.

Test de ogen van je kind om leerproblemen te voorkomen

Eigenlijk zou het een vast ritueel moeten zijn aan het begin van het schooljaar. Ouders hebben dan vaak wel aandacht voor de garderobe van het kind, boeken, schriften of een hippe schooltas, maar niet voor de ogen. Toch blijkt dat één op de vier kinderen problemen heeft met het zicht. Deze problemen kunnen het gedrag van het kind én de leermogelijkheden beïnvloeden, omdat 80% van de leerstof via de ogen opgenomen moet worden.

Gelukkig is er tegenwoordig een eenvoudige oplossing om ook voor dit punt aandacht te hebben. Op een ludieke manier, ook leuk voor het kind zelf. Vision Direct heeft namelijk een online video ontwikkeld met ogentesten voor kinderen.

Ogentest Pelzenbob kleurenblind

De ogentest verstopt in een leuke kindvriendelijke video

De hoofdrolspeler in de video is de kat Pelzenbob die op reis gaat. Hij maakt allerlei avonturen mee en komt op interessante plaatsen terecht. In de film zitten vier oogtesten verstopt die je samen met je kind kunt doen. Het gaat hier dus niet alleen om bijziendheid, maar ook om te kijken of je kind last heeft van andere oogafwijkingen. Klik op de link hieronder.

Bekijk hier samen met je kind het filmpje van Pelzenbob, de kat die de wereld over reist.

Tijdens het kijken wordt je kind vier keer gevraag ergens naar te kijken. Het resultaat van de ogentest kun je direct op de site vinden.

Vier verschillende oogtesten

Er zitten vier verschillende oogtesten in de video verwerkt:

  • De visustest, een test om kleine dingen te onderscheiden. Hier zijn bepaalde metingen voor om te kijken of iemand slechtziend is. Als bijvoorbeeld iemand een visus van 0,0 heeft, dan is die persoon blind.
  • De rood/groen test, een test om te kijken of de ogen zich goed kunnen focussen. De zwarte letters in een rood of groen vlak kunnen aangeven of iemand een positieve of een negatieve oogafwijking heeft.
  • Een test om kleurenblindheid op te sporen. Al bij kinderen vanaf vier jaar kun je zien of ze het onderscheid kunnen maken tussen verschillende kleuren.
  • De astigmatisme-test. Deze test is om te zien of dat iemand door bijvoorbeeld een kromming op het hoornvlies wazig ziet op iedere afstand.

De ontwikkelde video is geen vervanging voor de oorspronkelijke ogentest, maar wel een manier om op een kindvriendelijke wijze eventuele oogproblemen op te sporen.

Merk je dat er iets niet goed is met het zicht van je kind of twijfel je? Bij kinderen jonger dan 8 jaar, vraag je huisarts of het consultatiebureau / jeugdgezondheidszorg om een verwijzing voor een optometrist. Met wat grotere kinderen kun je direct langs de opticien.

Met dank aan VisionDirect

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.