BabyBaby

Begrijpend lezen met Kidsweek – review

Oefenboeken voor groep 4 tot en met groep 8

Begrijpend lezen, voor veel kinderen op de basisschool een lastig vak. Maar wel een belangrijk vak: scoort een kind hier goed op dan is dat een indicatie voor een hoger schooladvies.

Ook kinderen die wél goed technisch kunnen lezen en teksten doorgaans prima snappen hebben nogal eens moeite goed te scoren op toetsen begrijpend lezen. Het vereist een heel gestructureerde manier van denken, van goed geconcentreerd de vragen én de tekst lezen. Niet één keer maar vaker. Oefenen, oefen en nog eens oefenen, is dus het advies.

Kidsweek oefenboeken begrijpend lezen

 

Wij kenden Kidsweek al van de Kidsweek krant die we elke week in de brievenbus krijgen, vol met actuele nieuwsberichten speciaal voor basisschoolkinderen, en natuurlijk de zomer- en winterboeken. Maar Kidsweek heeft ook oefenboeken voor begrijpend lezen.

Met de oefenboeken van Kidsweek wordt begrijpend lezen een feest!

Aan de hand van artikelen uit Kidsweek en de bijbehorende video’s op de website vergroten kinderen hun tekstbegrip en woordenschat, zelfstandig of samen met ouders. De overzichtelijke stappenplannen en de handige legenda bieden een steuntje in de rug bij het lezen van een tekst. Naast nóg beter begrijpend lezen leren kinderen in de drie oefenboeken ook van alles over de actualiteit, verbeteren ze hun topografische kennis én leren ze allerlei handige studievaardigheden aan. Genoeg geoefend? Dan kunnen de kinderen doorbladeren naar de moppen, raadsels en puzzels. Zo wordt begrijpend lezen vanzelf een feest!

Er zijn drie boeken op verschillende niveaus: er is er eentje voor groep 4-5, een voor groep 6-7 en een voor groep 8. Ieder boek bevat 7 verschillende leesstrategieën om teksten beter te leren begrijpen en naast begrijpend lezen is er in de oefenboeken ook aandacht voor wereldoriëntatie, topografie en studievaardigheden.

Zelf kijken

Wil je zelf eens kijken hoe een lesje er uit ziet? Bekijk hier de eerste oefening uit het boek voor groep 4-5.

Ons proefkonijntje hier, groep 5, heeft er ook aan meegedaan. Onze ervaringen: het niveau van de vragen en de tekst zijn goed. Het ziet er allemaal leuk en vrolijk uit, de onderwerpen zijn helemaal leuk voor deze leeftijdsgroep. Ons proefkonijn heeft een bloedhekel aan tekenen, maar we vermoeden dat veel andere kinderen het wel leuk vinden om ook wat vragen op een andere manier te mogen beantwoorden dan alleen met tekst. Het is wel handig om er samen met een ouder naar te kijken, omdat een kind zelf gauw geneigd is de inleiding over te slaan en niet al te uitgebreid naar de schema’s en stappenplannen zal kijken. Hier werd het Kidsweek Oefenboek voor begrijpend lezen in ieder geval wel enthousiast ontvangen en er werd direct enthousiast aan de eerste paar teksten gewerkt. Wat ons betreft een aanrader om op een leuke manier thuis nog wat extra te oefenen met dit belangrijke vak.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.