BabyBaby

Een kinderfeestje organiseren

Mag jouw kind ook een kinderfeestje geven voor zijn of haar verjaardag? Hieronder een aantal tips voor de eerste kinderverjaardagen op de basisschool.

Uitnodigingen sturen kinderfeestje

Geen feest zonder uitnodigingen. Kinderen vinden het geweldig om een echte envelop te krijgen met een echte kaart met daarin een uitnodiging voor een partijtje. Je kunt ze in de winkel kopen van het thema van jouw keuze, maar ook heel persoonlijk is het om zelf uitnodigingen te maken. Geef in de uitnodiging in ieder geval aan voor wie het feestje is, hoe laat en waar, of de ouders de kinderen moet halen en brengen of dat jullie dat doen. Vergeet je adresgegevens niet en geef ook altijd een telefoonnummer op waarin je in geval van nood op de dag zelf te bereiken bent.

Eerste feestje? Niet teveel kinderen uitnodigen

Nodig niet teveel kinderen uit. Zeker voor kleine kinderen wordt het al snel te druk en dat komt de feestvreugde over het algemeen niet ten goede. Een vuistregel is: het aantal kinderen evenredig aan de leeftijd van het jarige kind. Dus wordt je kindje vier jaar, nodig dan niet meer dan vier kinderen uit. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan je budget en wat je gaat doen. Wil je naar een duur pretpark, dan zul je misschien minder kinderen willen vragen dan als ze gewoon thuis in de tuin mogen spelen.

Maak het ook niet al te lang. Na een paar uurtjes zijn de meeste kinderen wel moe. Zeker als het na schooltijd wordt gevierd.

En tot slot: plan niet te strak, geef de kinderen ook even ruimte om zelf wat te spelen. Vooral jonge kinderen hebben dat nog nodig, zij kunnen namelijk niet de hele middag achter elkaar ergens aandacht voor opbrengen.

Kinderfeestje uit of thuis?

Er zijn genoeg bedrijven of bedrijfjes die tegen betaling jouw kinderfeestje willen (helpen) organiseren. Denk aan (binnen)speeltuinen, kookstudio’s, sportcomplexen, bioscoop, kinderboerderij, bedrijfjes die knutselworkshops organiseren of het zwembad… Dat kan ideaal zijn. Het kost wat meer, maar je hebt zelf geen troep in huis, het programma van het feestje wordt voor een groot deel al ingevuld en je hoeft zelf niet voor vermaak te zorgen.

Je moet wel zorgen voor vervoer van en naar de plek waar je heen wilt (is er genoeg plaats in de auto, moet je autostoeltjes of zitverhogers lenen? Of is er een rechtstreekse busverbinding misschien?). Eenmaal op de plaats van bestemming is het zaak om goed af te spreken wat de kinderen mogen doen, en op grote openbare tereinen bijvoorbeeld wat ze moeten doen mochten ze onverhoopt de rest kwijt raken. Je kunt het jezelf en de kinderen makkelijk maken door ze allemaal een zelfde kleur t-shirt aan te geven, zodat je als groep makkelijk te herkennen bent. Denk ook aan het meegeven van een kaartje met je mobiele telefoonnummer er op.

Een (thema) feestje thuis kun je natuurlijk helemaal inrichten zoals jij en de jarige dat willen. Een uurtje spelletjes doen, wat buiten spelen, een door het kind zelf versierde cupcake eten, schminken, knutselen, dvd-tje kijken… Zeker voor de kleinere kinderen is het al spannend genoeg.

Er zijn tal van websites vol met ideeën over prinsessen- of piratenfeestjes of wat voor thema jou kind ook maar leuk vindt. Met bijpassende versieringen, kartonnen bordjes en bekers, spelletjes om te spelen, traktatie ideeën. Er zijn ook bedrijven die kant-en-klare feestjes aanbieden: je kunt alle benodigdheden thuis laten bezorgen (verkleedkleren, uitnodigingen, medailles, oorkondes, speurtochten, kleurplaten en een complete scripts). Dit is vaak niet duurder dan je feestje buiten de deur vieren.

Ook het huren van een poppenkastspeler, clown of een Mad Science wetenschapper is leuk voor een  feestje thuis.

Een verjaardag met lekker weer kun je natuurlijk ook buiten vieren: in de dichts bijzijnde speeltuin, met een speurtocht in het bos, een picknick in het stadspark, een barbecue of disco in je eigen achtertuin.

Heb jij nog tips of goede ideeën voor leuke kinderfeestjes? Laat het hieronder in de reacties achter. 

 

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.