Kinderschoenen – hoe bepaal je de juiste maat?

Vanaf het moment dat je kind goed heeft leren lopen is het van belang dat hij of zij goed passende schoenen heeft. Er zijn zoveel leuke kinderschoenen te koop! Maar welke moet je kiezen? Kindervoetjes zijn nog volop in ontwikkeling en daarom is het van belang de juiste kinderschoenen te kopen in de juiste maat. Wat is goed voor kindervoetjes? En hoe bepaal je welke schoenmaat je kind heeft? Lees het verderop.

Goed passende kinderschoen

Wat maakt een schoen geschikt om langdurig op te lopen? Wanneer is de maat goed en geeft de schoen voldoende steun?

Op de groei kopen?

Kindervoeten groeien razendsnel en in een groeispurt zal het je soms gebeuren dat de schoenen die je net hebt aangeschaft alweer te klein zijn nog voor ze lekker zijn ingelopen. Aan de andere kant, kinderschoenen té groot kopen heeft geen zin. Het is erg slecht voor je kind om te moeten lopen op niet passende schoenen. Het advies is: een centimeter bij de tenen extra is meer dan genoeg, maar bij de hiel moet de schoen stevig aansluiten.

Daarbij geldt natuurlijk ook: hoe ouder je kind, hoe minder hard het groeit. Je kleuter kan zomaar in een jaar diverse kinderschoenen in verschillende maten verslijten, terwijl je puberdochter nog steeds haar favoriete sandalen van het jaar daarvoor past!

Stevige hiel

Door schoenen te dragen met een stevige hiel  krijgt de voet van je kind rust. Wanneer er gebrek aan steun bij de hiel is kan de middenvoetspier overbelast raken. Vooral voor kinderen in de groei is het belangrijk om een schoen te hebben die deze steun wel geeft.

Sluiting van de schoen

Ook een goede sluiting is belangrijk om te zorgen dat je kind niet in de schoenen kan schuiven of de enkels kan zwikken. Veterschoenen kun je zelf prima laten aansluiten, maar wanneer je kind zelf geacht wordt zijn schoenen aan en uit te trekken en nog niet heel handig met veters strikken is, is klittenband een prima alternatief.

Losse (inleg)zool

Een losse verwijderbare zool is superhandig. Niet alleen is deze zool eventueel te vervangen door een op maat gemaakte inlegzool voor voetjes met problemen, ook is het makkelijk om de zool er even uit te halen en te meten of de schoenen nog passen.

Hoe weet je of kinderschoenen goed zitten?

Smalle voeten, brede voeten? Zoek het type en merk kinderschoen dat precies past bij de voet van je kind. Laat de voeten van je kind regelmatig in de winkel opmeten. Ga er niet vanuit dat de schoenmaat van een paar maanden terug nog de juiste is, soms groeien kindervoetjes wel een paar maten in een seizoen.

Bepaal de juiste schoenmaat

Je kunt ook zelf de schoenmaat van je kind bepalen door de voetjes over te trekken op een stuk papier en te vergelijken met een maattabel. Echter, zoals vaker bij kleding en schoenen geldt ook hier dat dezelfde maat bij het ene merk niet altijd even groot is als dezelfde maat van een ander merk. Passen dus, is het devies!

  • Duw op de neus van de schoen met je duim om te voelen waar de tenen van je kind zitten. Is er nog genoeg ruimte over? Voel gelijk of er achterin juist niet teveel ruimte is, of dat de schoen veel te wijd is.
  • Heeft de schoen een losse binnenzool? Haal die er uit en laat je kind zijn voet er op zetten. Je ziet of de lengte goed is: houdt maximaal een centimeter ruimte tussen teen en voorkant (de breedte van je duim). Zitten de tegen tegen de rand aan dan is de schoen te klein.
  • Kijk ook naar de breedte van de schoen en de voet. De voet moet er netjes inpassen.
  • Ga je nieuwe schoenen passen met je kind? Laat hem of haar er altijd ook een stukje op lopen of rennen. Je kunt zelf zien of dat goed gaat en je kind kan misschien ook aangeven of het ergens pijn doet.
  • Let ook op naden of stiksels. Soms zijn die op een vervelende manier voelbaar aan de binnenkant van de schoen of zitten ze net op een plekje waar je kind er last van gaat krijgen als het er wat langer op loopt. Het ene kind is wat gevoeliger voor dit soort naadjes dan het andere, maar zere voeten zijn natuurlijk voor niemand prettig.

Afwisseling – meerdere paren schoenen

Tot slot: wissel ook de schoenen van je kind eens af. Niet alleen voor kleine prinsesjes die héél veel verschillende schoenen willen hebben is dit fijn, maar voor alle (kinder)voeten een goed idee. Het is goed voor de voet om niet steeds in dezelfde houding te hoeven staan. Daarbij is het niet elke dag hetzelfde weer, en naar een schoolfeestje trekt je kind vast liever niet die grote zware weerbestendige wandelschoenen aan.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.