Paardrijden voor kinderen

5 tips om paardrijden voor jonge kinderen veilig te houden

De droom van vele meisjes én jongens: paardrijden! Het volgen van paardrijles is bovendien een leerzame en leuke sport voor kinderen. Maar hoewel het verzorgen van en rijden op een paard een geweldige ervaring voor kinderen zijn, zijn er ook risico’s aan verbonden. Veiligheid moet voorop staan. Met zorg en aandacht is het echter gemakkelijk om respect voor de gevaren bij te brengen zónder kinderen angstig te maken en hun plezier te bederven. En hoewel de paardrijcap essentieel is, is dat maar één aspect, er zijn nog wel meer voorzorgsmaatregelen te nemen. Door vanaf het begin basisregels vast te leggen, de juiste set en uitrusting te gebruiken en ervoor te zorgen dat kinderen volledig op de hoogte zijn van alle problemen, kan paardrijden een veilige en leuke ervaring zijn voor alle leeftijden.

1. De basis: de juiste uitrusting

Vanzelfsprekend is een goede begeleiding bij rijsessies en bij de omgang met het paard of de pony een must. Ga daarvoor naar een goede manege en informeer naar de mogelijkheden. Verder geldt natuurlijk dat ook het materiaal op orde moet zijn. Het dragen van een passende paardrijcap, het dragen van paardrijhandschoenen en het hebben van het juiste zadel zijn nodig om kinderen te allen tijde veilig te houden tijdens het paardrijden.

Er zijn echter ook een aantal belangrijke dingen die kinderen moeten weten wanneer ze tijd met paarden of pony’s doorbrengen. Hier zijn nog meer veiligheidstips voor kinderen hoe zich ze zich het beste kunnen gedragen in de omgang met paarden.

2. Leer kinderen de blinde hoeken van een paard te vermijden

Paarden hebben geen goed zicht en blinde hoeken, vooral aan de voorkant van hun hoofd. Dus kinderen moeten al vroeg leren dat het erg gevaarlijk is om het hoofd van een paard te naderen. In plaats daarvan moeten ze altijd de schouder van het dier benaderen. Iedereen die in de blinde hoek van een paard staat, kan ervoor zorgen dat het gaat schrikken en rennen, wat natuurlijk erg gevaarlijk kan zijn.

Kinderen moeten ook geleerd worden om nooit onder de nek van een paard te duiken, omdat het paard ze misschien niet ziet en kan schrikken. Helaas hebben kinderen de neiging om onder paarden te gaan, dus het is erg belangrijk dat ze de gevaren vanaf het begin begrijpen. Kinderen willen vaak op de grond zitten of kruipen, maar in de omgeving van paarden moeten ze begrijpen dat het paard hen misschien niet kan zien, dus het is belangrijk dat ze te allen tijde bij een paard rechtop staan.

3. Ren niet weg van het paard

Paarden houden van spelen en jagen en als een kind van hen wegrent, denken ze dat het tijd is om te spelen en te achtervolgen, wat gevaarlijk kan zijn. Kinderen moeten naar het paard kijken en achteruit gaan, zodat ze hun ogen op het dier kunnen houden en het paard kunnen laten zien dat ze niet spelen, maar het veld verlaten. Als een kind langzaam achteruit gaat, zal het paard denken dat hun prooi gemakkelijk te vangen is en zal het daarom minder snel in actie schieten om te gaan jagen, waardoor het risico op gevaar en mogelijke ongevallen worden verkleind.

4. Leer de lichaamstaal van het paard begrijpen

Leer het kind de betekenis van het naar achteren houden van de oren van het paard. Wanneer een paard zijn oren naar achteren houdt, betekent dit dat het paard van streek is of boos is, dus het is belangrijk dat kinderen deze waarschuwing begrijpen. Kinderen zijn over het algemeen goed in het begrijpen van lichaamstaal, dus zullen ze ook geen moeite hebben om dit signaal van een paard te begrijpen.

5. Leer de gevaren van touwen, riemen en teugels

Kinderen moeten het gevaar begrijpen van het touw van het paard om hun handen of armen wanneer ze een paard vasthouden. Om het even welk touw of teugel rond vingers, armen of handen kan een breuk of zwaar letsel veroorzaken als het paard gaat schrikken en het touw strak trekt. Hetzelfde geldt bij het leiden van een paard. Kinderen mogen nooit het paard bij zijn halster vasthouden – ze moeten altijd een touw gebruiken en de losse bundel touw in hun handpalm houden, niet om hen heen gewikkeld.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.