Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Sinterklaas, hoe dat bij ons thuis gaat

sinterklaas, hoe vieren jullie het?

Op maandag 13 november is het eerste Sinterklaasjournaal van NPO weer te zien. Voor ons thuis al jaren hét sein dat het Sinterklaasfeest er aan zit te komen. De kleintjes vinden het elk jaar weer even spannend. Wij volwassenen zijn vooral erg benieuwd naar welke kant het verhaal dit jaar weer opgaat en niet óf maar wát er “mis” zal gaan.

Sinterklaasjournaal trapt af

Wij vieren Sinterklaas al jaren hetzelfde. De gelovige kleintjes bekijken het Sinterklaasjournaal, elke dag. Tot aan het grote moment van `De Intocht`. Op tv of soms ook live ergens in de buurt, als het weer het toelaat. De avond erna mogen er schoentjes worden gezet. Voor de brievenbus, bij gebrek aan schoorsteen. Natuurlijk met een tekening er in en er moet gezongen worden.

De ochtend er op zit er dan meestal een klein cadeautje in. Een chocoladeletter, een gummetje, een popje. Elk jaar weer verrassend dat al die cadeautjes, ook de iets dikkere, gewoon door de brievenbus passen?!

Schoentjes zetten


Ook de dagen tussen de Intocht en 5 december wordt het Sinterklaasjournaal trouw bekeken. Met de borden op schoot, desnoods. Schoentjes zetten mag dan nog één of twee keer.

Pakjesavond

Op 5 december, of een dag in het weekend er voor, is het dan dé dag dat Sint zelf langskomt. Soms in levende lijve, vaker stuurt hij een briefje of doet een telefoontje dat er een zak met cadeautjes voor de deur staat. Op zo’n dag zit, heel toevallig, het huis vaak vol met familie. En iedereen krijgt wat. Grote mensen een lang gedicht en een bijzonder creatief geknutseld cadeau waar binnenin nog een écht cadeautje zit. De kinderen meestal toch weer grote berg met allerlei grote en kleine cadeautjes in vrolijk Sinterklaaspapier verpakt.

Sinterklaastraditie

Zo gaat het bij óns thuis, al jaren. Ook toen ik zelf klein was, toen mijn neefjes en nichtjes klein waren, en nu ik zelf kinderen heb nog steeds. Een geweldig feest vind ik altijd. Zeker met kleintjes. Die spanning, de fantasie eromheen. Het magisch denken waar kinderen nog zo goed in zijn, dat ze, hoe slim ook, alle voor de hand liggende bewijzen weten om te buigen naar logische verklaringen om tóch maar te kunnen blijven geloven.

Doseren – tips voor gevoelige kindjes

Aan de andere kant, soms is het nét allemaal wat te veel, te vaak, té spannend soms. Want behalve thuis hebben de kinderen natuurlijk nog Sinterklaasfeest op school, op de sportvereniging, op het werk van Papa, op het werk van Mama, op de zwemclub en in de supermarkt mogen ze ook een schoentje neerzetten.

Soms is het wat te veel allemaal. Zeker bij kleine kindjes die het allemaal zelf zo spannend vinden dat de koek en het kind soms al voor 5 december op zijn. Mijn kinderen zijn nogal gevoelig voor spanningen en prikkels wat dat betreft. Eén van hen heeft het ooit nét gered tot de aankomst van Sint op school. Toen spuugde hij het schoolplein onder en is bibberend en rillend afgevoerd naar huis. Waar hij lekker onder een dekentje op de bank is gaan liggen en niets meer van het hele feest of van de Sint wilde weten. Doseren, heb ik toen geleerd. Begin niet te vroeg, ga niet overál heen, loop eens een straatje om als je de zoveelste (anders uitziende hulp)sinterklaas op straat tegenkomt.

Wees ook duidelijk, gebruik een aftelkalender, geef aan wanneer er schoentjes gezet mogen worden en wanneer het pakjesavond is. Dan blijft het échte feest (met de échte Sint!) leuk.

Vieren jullie Sinterklaas, en zo ja hoe dan?

1 reactie
  1. Khaled

    Ik heb 3 kinderen shada 7 een nada 10 jaar en yazan 11 jaar

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.